Κοροναϊός: Σε επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχωρά το Υπουργείο Υγείας
Κοροναϊός: Σε επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχωρά το Υπουργείο Υγείας
Εντολή για επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη καθώς και του προσωπικού τους έδωσε το υπουργείο Υγείας το πρωί της Παρασκευής.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας «κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.
Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Υπ. Υγείας: Γιατί κρίθηκε απαραίτητη η επίταξη κλινικών
Όπως αναφέρει το υπουργείο, η επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων κρίθηκε απαραίτητα «αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κοροναϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
«Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται πως χτες το βράδυ στις 21:00, εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχε δώσει το υπ. Υγείας στους ιδιοκτήτες κλινικών.
Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δείτε εδώ την υπουργική απόφαση για αναγκαστική διάθεση κλινών νοσηλείας
Γιατί οι ιδιωτικές κλινικές αρνηθήκαμε να δώσουμε 200 κλίνες
Υπενθυμίζεται πως οι κλινικάρχες χτες επέμειναν να είναι αρνητικοί ως προς την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
Τον λόγο είχε εξηγήσει χτες στο in.gr o πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός.
Παρά το γεγονός -όπως επισημαίνει- ότι το υπουργείο είχε ενημερώσει πριν από ένα μήνα ότι θα χρειαστούν επιπλέον κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, η απόφαση του υπουργείου για 200 κλίνες ΜΕΘ δεν αποτελεί λύση.
«Μας είχαν ζητήσει την επίταξη μερικών κλινικών, ωστόσο εμείς είχαμε απαντήσει πως ή θα επιταχθούν όλες ή καμία».
Όπως λέει χαρακτηριστικά «στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη μετάδοση του ιού και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι οριακή, ωστόσο δεν έχει καμία σχέση η νοσηλεία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο με τη νοσηλεία στο ιδιωτικό. Διαφέρει πάρα πολύ να νοσηλεύεται ένας ασθενής σε μονάδα COVID-19 δημόσιου νοσοκομείου -όπου υπάρχει όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός- από τη νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική που δεν υπάρχει ούτε η απαραίτητη κατάρτιση του προσωπικού για περιστατικά Covid ούτε τα εξειδικευμένα μηχανήματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής οι ιδιωτικές κλινικές έχουν συμβάλει στη μάχη, καθώς δέχονται ασθενείς NON-COVID προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. «Συγκεκριμένα, καθημερινά στις ιδιωτικές κλινικές έρχονται περίπου 50 άτομα από δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή μέχρι στιγμής υπάρχουν συνολικά στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης 250 ασθενείς».
Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας: «Θα επιτάξουμε κλίνες σε όλη την Ελλάδα αν χρειαστεί»
Όπως δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, είχαμε καταρτίσει μια σειρά σχεδίων για όλα τα σενάρια, ακόμη και σε περίπτωση τεράστιας αύξησης κρουσμάτων που θα χρειαζόταν η επίταξη ιδιωτικών κλινικών.
«Αυτό το σχέδιο έχει νομοθετηθεί, έχει περάσει από τη Βουλή, άρα υπάρχουν όλες οι διατάξεις για επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε αυτό το σχέδιο, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων στη Θεσσαλονίκη μάς αναγκάζει πια να θέσουμε σε εφαρμογή και αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, επίταξη σημαίνει ότι το ιδιωτικό θεραπευτήριο περνάει στη διοίκηση του κράτους. «Θα εκπαιδευτεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και θα ενισχυθεί όπου πρέπει» υποστήριξε.
Μάλιστα, όπως είπε, δεν θα γίνει πλήρης επίταξη των κλινικών αλλά επιλεκτικά 200 κλινών.
«Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη θα γίνει άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας» σημείωσε, ενώ υπάρχει πιθανότητα η νοσηλεία ασθενών να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Τόνισε, δε, πως το σχέδιο θα εφαρμοστεί όπου χρειαστεί και υπάρχει ανάγκη ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε οριακό σημείο και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς των ΜΕΘ που είναι κατειλημμένες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πλήρεις είναι οι ΜΕΘ COVID-19 σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.
«Αν η κατάσταση συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, η πόλη δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος, τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ τόνισε ότι το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο COVID-19 καθώς δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές.
«Δεν πρόκειται να δούμε σταθεροποίηση πριν από το τέλος του μήνα, αρχές του επομένου. Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, το σύστημα που είναι ήδη στα όριά του, πολύ φοβάμαι ότι θα ξεπεράσει τα όριά του και θα χρειαστούμε στήριξη και βοήθεια από όλη την Ελλάδα».
Τα σχόλια είναι κλειστά.