Το έκτο κύμα σαρώνει τη χώρα. Τα κρούσματα δεν υποχωρούν και οι επαναλοιμώξεις προκαλούν τρόμο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν και οι αναφορές για μέτρα, πυκνώνουν.
Με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξάπλωση του έκτου κύματος στην Ελλάδα.
Οι δείκτες
Η ανησυχία εντείνεται όχι μόνο επειδή οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Ομικρον «τρελαίνουν» τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες αλλά και επειδή καθίσταται σαφές πως πλέον καμία ανοσία δεν υπάρχει απέναντι στην υπερμεταδοτικότητά τους.
Καθημερινά, όχι μόνο δεν μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά αυξάνεται και ο αριθμός των επαναλοιμώξεων.
Την ίδια στιγμή, κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό προβληματίζει γιατρούς και επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αύξηση εισαγωγών
Δεν είναι άλλο από τις μακροχρόνιες παρενέργειες του κοροναϊού, σε ανθρώπους που νόσησαν.
Ακόμη και ασθενείς που νόσησαν από κοροναϊό το 2020, δεν έχουν συνέλθει, ο οργανισμός τους δεν έχει επανέλθει πλήρως, και ειδικά κέντρα παρακολούθησης δημιουργούνται σε νοσοκομεία.
Η έξαρση του έκτου πανδημικού κύματος, οδηγεί σε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία, και αναδύει τον προβληματισμό επιστημόνων για την κατάργηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας.
Καθώς οποιαδήποτε εκτίμηση για τη διάρκεια και τον αντίκτυπο της πανδημίας διαψεύδεται, ο κοροναϊός είναι εδώ και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά όπως και οι νοσηλείες.
Η κορύφωση
Επιστήμονες βλέπουν κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος στα μέσα Ιουλίου, ενώ εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, θεωρώντας ότι οι θάνατοι διατηρούνται σε ανεπίτρεπτα επίπεδα.
Μολονότι, δε, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ηλικιωμένοι, γεγονός παραμένει πως ο ένας στους τρεις διασωληνωμένους ασθενείς έχει ηλικία κάτω των 64 ετών. Την ίδια ώρα, σε «βραχνά», εξελίσσονται οι επαναλοιμώξεις που καραδοκούν. Ο κοροναϊός, αρρωσταίνει χιλιάδες ανθρώπους για δεύτερη ή τρίτη φορά, προκαλώντας προβληματισμό στους ειδικούς.
Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες 7 ημέρες οι επαναλοιμώξεις έσπασαν κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 23.000.
Επαναλοιμώξεις
Συγκεκριμένα, ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν χθες, 9 Ιουλίου, ήταν 3.895 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2, ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 202.899 (5.0% του συνολικούαριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Στις 3 Ιουλίου, ο συνολικός αριθμός των επαναλοιμώξεων εκτιμάται ότι ανερχόταν σε 179.876 (4.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων). Κοροναϊός: Το νέο κύμα είναι ήδη εδώ – «Θα πληρώσουμε ακριβά» την ακραία χαλάρωση
Δηλαδή μέσα σε 7 ημέρες είχαμε 23.023, επαναλοιμώξεις.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παππά, παθολόγο, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ερευνητικό έργο στον χώρο των λοιμώξεων, ο κύριος λόγος της αύξησης των επαναλοιμώξεων είναι ότι τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον, δηλαδή και το ΒΑ.2 που κυκλοφορούσε τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και το ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που επικρατούν πλέον και στην Ελλάδα, είναι στελέχη που διαφεύγουν αρκετά της όποιας προηγούμενης ανοσίας.
Η νέα κανονικότητα
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος είναι καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρατηρεί ότι η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών, η αποφυγή συνωστισμού και φυσικά ο εμβολιασμός αποτελούν τα ατομικά μέτρα προστασίας που πρέπει να ενσωματωθούν στη νέα κανονικότητα, να υιοθετήσουμε δηλαδή μια νέα συμπεριφορά: Όπως φοράμε καπέλο για να προφυλαχτούμε από τον ήλιο κι αυτό είναι μια μόνιμη συνήθεια, φοράμε και μάσκα για να προφυλαχθούμε από τον COVID-19 και τα άλλα αναπνευστικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Κορονοιός: Ο εφιάλτης επιστρέφει στα νοσοκομεία – Δεκάδες διακομιδές ασθενών και άνθρωποι να περιμένουν στα ράντζα
Η διατήρηση του αριθμού των θανάτων προβληματίζει περισσότερο την κοινότητα των επιστημόνων, επισήμανε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι έχει αρχίσει και πάλι η πίεση στα νοσοκομεία, ενώ πρόσθεσε σχετικά: «Έχουμε αύξηση των εισαγωγών. Οι θάνατοι διατηρούνται σε ανεπίτρεπτα επίπεδα. Ο κοροναϊός δεν έχει και τις άριστες συνθήκες. Έγιναν ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Οι έλεγχοι στα σημεία ελέγχου της χώρας δεν υπάρχουν. Υπάρχουν πολλά εισαγόμενα κρούσματα στις πύλες εισόδου».
Λάθος η κατάργηση
«Από την άλλη πλευρά, καταργήθηκε η μάσκα παντού. Επικράτησε η θεωρία της συνύπαρξης με τον ιό και ότι αυτός δεν αποτελεί δημόσια απειλή. Ακόμα κι αυτό που άκουσα ότι θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε καθημερινά την κατάσταση. Θα λειτουργήσει κι αυτό ενισχυτικά της χαλάρωσης. Θα δυσκολέψει και το έργο το δικό μας και των ΜΜΕ. Αν δεν έχουμε καθημερινή εικόνα του τι γίνεται, φοβάμαι ότι η χαλάρωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμα. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι ορατό το τέλος αυτό του έκτου κύματος» είπε ακόμη ο κ. Καπραβέλος.
«Η παραλλαγή Όμικρον 5 φαίνεται ότι ταλαιπωρεί περισσότερο. Έχει υψηλούς πυρετούς, κακουχία. Έρχοναι στα εξωτερικά ιατρεία πάρα πολλοί ασθενείς και το ποσοστό που εισάγουμε, ωστόσο, είναι μικρότερο. Κρίνουμε ότι δεν χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στην μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού, εξήγησε πως η κάθε παραλλαγή μετά την άλλη θα είναι μεταδοτικότερη καθώς ο ιός, λόγω της ανοσίας πολλών, δυσκολεύεται να επιβιώσει, όποτε αναγκάζεται να γίνεται μεταδοτικότερο.
Γιατί εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα
«Χαλαρώσαμε σε μία φάση που τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά, σε μια φάση έντονης αποκλιμάκωσης, μάλιστα χαλαρώσαμε αργότερα από άλλες όμορες με εμάς χώρες, που είναι επίσης τουριστικοί προορισμοί» σημείωσε ο καθηγητής.
Όπως εξήγησε, αυτό που συνέβη στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν πως η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέπεσε με την επικράτηση των μεταδοτικότερων παραλλαγών της Όμικρον.
Το σύνδρομο
Το σύνδρομο Long Covid ενισχύει τις ανησυχίες των ειδικών πως η μόλυνση δεν είναι πάντα «αθώα». Τα δεδομένα από το Κέντρο ΑναφοράςLong Covid του Ευαγγελισμού προβληματίζουν. Αναλυτικότερα και όπως τόνισε μεταξύ άλλων σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, το σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Πανδημία κοροναϊού: Το καλοκαίρι της αγωνίας στην Ευρώπη… και όχι μόνο
Σύμφωνα με μελέτες, «το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κοροναϊό θα αντιμετωπίσουν το σύνδρομο Long Covid, δηλαδή ένας στους πέντε θα παρουσιάσει κάποιες υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ, οι ενδοκρινείς αδένες, το κεντρικό νευρικό σύστημα».
Νέα υποπαραλλαγή
Οι αρχές της Σανγκάης εντόπισαν ένα κρούσμα κοροναϊού που αφορά μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.5, την Όμικρον BA.5.2.1, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε ενημέρωση του Τύπου ένας αξιωματούχος σηματοδοτώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κίνα για να διαχειριστεί τις νέες παραλλαγές του κοροναϊού καθώς εφαρμόζει την πολιτική της των «μηδενικών κρουσμάτων».
Το κρούσμα, της νέας υποπαραλαγής της Όμικρον, το οποίο εντοπίστηκε στη συνοικία Πουντόνγκ της Σανγκάης, στις 8 Ιουλίου, συνδέεται με ένα κρούσμα του εξωτερικού, είπε ο Ζάο Νταντάν, ο υποδιευθυντής της υγειονομικής επιτροπής της πόλης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.