Κοροναϊός : Πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα στην Ελλάδα – Τι γίνεται στις άλλες χώρες της Ευρώπης

Ενώ κάποιες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη αρχίσει τη σταδιακή απόσυρση των περιοριστικών μέτρων, η Ελλάδα ετοιμάζεται για «μαραθώνιο» στη μάχη με τον κοροναϊό.

Έντονη είναι τις τελευταίες μέρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της άρσης του κοροναϊού.

Αν και γίνεται λόγος για αυστηροποίηση των μέτρων στη χώρα μας ενόψει του Πάσχα, η καλή πορεία της ασθένειας Covid-19 έχει δημιουργήσει ελπίδες στον κόσμο για χαλάρωση της καραντίνας προς το τέλος του Απριλίου.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μία τέτοια χαλάρωση θα μπορούσε να φέρει ένα δεύτερο κύμα του ιού είτε μέσω του συγχρωτισμού των πολιτών είτε από εισαγόμενα κρούσματα από το εξωτερικό. Είναι γεγονός ότι ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει για αυτό το σενάριο και ζητά από τις χώρες να κρατήσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Όπως τόνισε, εξάλλου, ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της Τρίτης ο ιός έχει διαφορετική πορεία σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα, κάποιες χώρες (Αυστρία, Νορβηγία) συζητούν άρση των μέτρων και άλλες (Ιαπωνία) είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην Ελλάδα, πάντως, το μήνυμα που περνούν ειδικοί και κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε αρκετή υπομονή και ότι πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή στην τήρηση των κανόνων.

Η κυβέρνηση βέβαια μελετά ένα σχέδιο αποκατάστασης της κανονικότητας, όπως δείχνουν οι δηλώσεις Πέτσα περί σταδιακής, μακρόσυρτης άρσης των μέτρων από τον Μάιο.

Τσιόδρας: Μαραθώνιος και όχι σπριντ η αποκλιμάκωση των μέτρων
Με μαραθώνιο και όχι με σπριντ παρομοίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας την άρση των μέτρων, η οποία όπως τόνισε στην αποψινή ενημέρωση «δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να διατηρηθεί μια λεπτή ισορροπία για την άρση των μέτρων».

Ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται και σε άλλες χώρες για μερική άρση των μέτρων, είπε ότι όλο αυτό θυμίζει οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε ένα δρόμο με πολλές στροφές. Χρειαζόμαστε, όπως τόνισε, το φρένο και το γκάζι για να μπορέσουμε να φθάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας.

Όπως τόνισε, κάποιοι μάλιστα εισηγούνται κύκλους ανοίγματος και κλεισίματος των μέτρων ανάλογα με την πορεία της επιδημίας.

Όπως προειδοποίησε «δεν πρέπει να εφυσυχάσουμε με την καλή εικόνα, μπορεί γρήγορα να αλλάξει η εικόνα» υπενθυμίζοντας ότι ο ΠΟΥ λέει -όπως για τις περισσότερες χώρες- ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή.

Χαρδαλιάς: Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας
Τέλος στις συζητήσεις για αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κίνησης των πολιτών έβαλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως απολύτως καμιά χαλάρωση, καθώς όπως είπε τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν πάει καλά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε και με ποιους ρυθμούς θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση.

«Χρειάζεται είπε επιμονή και υπομονή στο στόχο, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε και μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν. Είναι σαφές ότι στη λήψη της όποιας απόφασης τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί επιστήμονες».

Οι χώρες που έχουν ήδη χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα
Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και μετακινήσεων που επιβλήθηκαν σχεδόν σε ολόκληρη την Ήπειρο για τον περιορισμό της πανδημίας του κορoναϊού.

Αυστρία, Δανία, Νορβηγία είναι χώρες που ήδη προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ πολλές άλλες χώρες αρχίζουν να εκπονούν το σχέδιο τους για το πώς θα επιστρέψουν και πάλι στην κανονικότητα.

Στην Αυστρία ήδη η μερική άρση των περιορισμών σχεδιάζεται από τις 14 Απριλίου, με την επαναλειτουργία αρχικά των μικρών καταστημάτων. Μέχρι το τέλος Απριλίου ωστόσο όσοι πολίτες που θα βγαίνουν στο δρόμο, είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, αλλιώς τους περιμένει πρόστιμο 50 ευρώ.

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα «έθεσε υπό έλεγχο τον ιό» και θα άρει πλέον μέρος των περιορισμών που είχε επιβάλει για να αναχαιτίσει τη διασπορά του.

Τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν πάλι το διάστημα μεταξύ 20-27 Απριλίου, τα δημοτικά, από την πρώτη έως την τετάρτη τάξη από τις 27 Απριλίου. Και οι Νορβηγοί θα μπορούν να ξαναπάνε στα σαλέ τους από τις 20 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, η τηλεργασία πρέπει να συνεχιστεί και οι Νορβηγοί πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με τα μέτρα κατά της επιδημίας «για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισήμανε η Έρνα Σόλμπεργκ.

Το ίδιο ισχύει και για την Τσεχία αφού τις προηγούμενες ημέρες η επιδημιολογική καμπύλη σημείωσε πτώση.

Αλλά και η Δανία που ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που επέβαλε τα αυστηρά μέτρα κι έκλεισε τα σύνορά της, την περασμένη εβδομάδα έθεσε χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών το επόμενο διάστημα, υπό την αίρεση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα αυξηθεί.

Τι σχεδιάζεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες
Η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Φινλανδία είναι μεταξύ αρκετών χωρών που έχουν συστήσει επιτροπές εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν τη σταδιακή χαλάρωση της παραμονής στο σπίτι.

Θα αφορά ορισμένες επιχειρήσεις και τα σχολεία, όμως μελετάται προσεκτικά η αποφυγή ενός δεύτερου κύματος δεύτερο που θα μπορούσε να φέρει στα όριά του το σύστημα υγείας.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι μια ειδική ομάδα επιδημιολόγων εκπονεί ήδη εδώ και δύο εβδομάδες σχέδιο για την επανέναρξη της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Στην Ιταλία, ο Άντζελο Μπορέλι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και υπεύθυνος για τον συντονισμό κατά της πανδημίας, δήλωσε πως μέχρι τα μέσα Μαΐου ενδέχεται να υπάρχουν θετικά σημάδια για να ξεκινήσουν και πάλι οι δραστηριότητες.

Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα αρθούν τα μέτρα
Ωστόσο οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν θέτουν σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα λήξει αυτός ο εγκλεισμός, καθότι αφενός μεν κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μαζική αύξηση στα τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού, κι αφετέρου, θα υπονόμευε ενόψει Πάσχα, το κεντρικό μήνυμα για παραμονή στο σπίτι.

Η Γερμανία για παράδειγμα, όπου ο ημερήσιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και θανάτων από κοροναϊό έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες, έχει μεν αρχίσει να προετοιμάζεται για τη δεύτερη φάση, αυτή της σταδιακής άρσης των μέτρων, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν το λέει ανοιχτά ακόμη στον κόσμο.

«Φυσικά μπορείτε να προετοιμάζεστε για αυτό νοητικά, όμως επί του παρόντος το μήνυμα “Μένουμε σπίτι” είναι αυτό που μετράει», υποστήριξε προ ημερών ο εκπρόσωπος της Άνγκελας Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι μεγάλο λάθος οι κυβερνήσεις να μην αναφέρουν στον κόσμο πότε θα λήξουν τα μέτρα.

«Ο κόσμος το αξίζει. Περνάει μεγάλες δυσκολίες. Πρέπει να εμπιστεύονται τι σκοπεύουν να κάνουν οι πολιτικοί ηγέτες τους τους ερχόμενους μήνες», αναφέρει η Κριστιάνε Γούπεν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και επιστημονική σύμβουλος της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της πολυπληθέστερης περιοχής της Γερμανίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.