Κοροναϊός : Πόσο απέχει η Αττική από το κόκκινο επίπεδο συναγερμού; – Μεγάλη επιβάρυνση στις ΜΕΘ

Κοροναϊός : Πόσο απέχει η Αττική από το κόκκινο επίπεδο συναγερμού; – Μεγάλη επιβάρυνση στις ΜΕΘ

Με έναν νέο τρόπο θα μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες όλης της Ελλάδας για την κατάσταση που βρίσκεται η περιοχή τους σε σχέση με τον κοροναϊό, αλλά και τι μέτρα υπάρχουν σε αυτήν.

Πλέον η Ελλάδα έχει χωριστεί σε τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας: Επίπεδο 1.Ετοιμότητας, Επίπεδο 2. Επιτήρησης, Επίπεδο 3. Αυξημένης επιτήρησης και Επίπεδο 4. Αυξημένου κινδύνου

Τα μέτρα θα είναι οριζόντια για τις Περιφερειακές Ενότητες και θα αξιολογείται η κατάσταση εάν ένας δήμος παρουσιάζει διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα.

Η Αττική όπως και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και ειδικά αυτές που βρίσκονται σε «μίνι lockdown» -όπου η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους- βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό, δηλαδή στο επίπεδο «Αυξημένης Επιτήρησης».

Σε αυτές τις περιοχές τα μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν αλλάζουν.

Τα ημίμετρα που έφερε ο διαδραστικός χάρτης
Η μόνη διαφορά είναι πως ορίζεται ωράριο για την εστίαση για το σύνολο της χώρας, πλην των περιοχών που είτε βρίσκονταν σε επιδημιολογική επιτήρηση είτε σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.

Δηλαδή με ωράριο μέχρι τη 1 τη νύχτα και από τις 5 το πρωί θα λειτουργούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε περιοχές, που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο κινδύνου (δηλαδή στην πράσινη και κίτρινη ζώνη).

Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, αυτή είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός για όλα τα επίπεδα – η καθολική χρήση ισχύει μόνο στο τελευταίο επίπεδο, αυτό του αυξημένου κινδύνου.

Αττική: Πόσο απέχει από τον «κόκκινο συναγερμού» – Αριθμός ρεκόρ διασωληνωμένων
Παρά την έκρηξη των διασωληνωμένων, οι οποίοι είναι μία ανάσα πριν τους 100, δηλαδή 98, πράγμα που σημαίνει πως το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε χτες πως η Αττική είναι μακριά από το επίπεδο κόκκινου συναγερμού.

Άλλωστε το ότι η Αττική βρίσκεται μακριά από το κόκκινο επίπεδο αποδεικνύεται και από τις αποκαλύψεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχουν σκέψεις τα καταστήματα εστίασης στην Αττική να κλείνουν στη 1:00 π.μ. και όχι τα μεσάνυχτα όπως τώρα.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο αριθμός διασωληνωμένων έχει χτυπήσει καμπανάκι στους λοιμωξιολόγους καθώς είναι ο υψηλότερος από το ξέσπασμα της πανδημίας όπως παραδέχθηκε και κατά την τακτική ενημέρωση ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επίσης όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν θα βάλουν stop στα χειρουργεία, όπως ακριβώς συνέβη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. «Δεν υπάρχει ραγδαία αύξηση, αλλά μια αύξηση», είπε ο κ. Κοντοζομάνης, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή από τις 122 διαθέσιμες κλίνες οι 94 είναι κατειλημμένες. Ανάλογα με την εξέλιξη θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, είπε.

Τι θα συμβεί αν η Αττική φθάσει στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου»
Το lockdown του Απριλίου, που κανένας δεν θέλει να ξαναζήσει, θυμίζουν τα μέτρα του επιπέδου 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε μια προσπάθεια της χώρας μας να εμποδίσει την πορεία του φονικού ιού.

Στα προληπτικά μέτρα και κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ σε μια ή περισσότερες από τις 74 περιοχές της χώρας με βάση το απευκταίο –απομακρυσμένο πάντως με τα έως στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα- σενάριο, προβλέπεται μεταξύ άλλων η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης, των μουσείων, των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων, των εμποροπανηγύρεων κλπ.

Σημειώνεται ότι πλέον σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα η χρήσης μάσκας είναι υποχρεωτική όπου έχει συγχρωτισμό –πριν υπήρχε απλώς ισχυρή σύσταση- ενώ στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπονται στο «κόκκινο» επίπεδο:

Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.

Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.

Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.

Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.

Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.

Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery. Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).

Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. |

Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.

Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.

Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.

Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)

Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.

Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).

Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.

Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.

Αναστολή συναθροίσεων.

Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).

Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.

Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Σημειώνεται ότι ο διαδραστικός χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.