Κοροναϊός : Πότε και πώς θα μπουν τα θεμέλια για το «τείχος της ανοσίας» στην Ελλάδα – Όλα όσα λένε οι ειδικοί

Κοροναϊός : Πότε και πώς θα μπουν τα θεμέλια για το «τείχος της ανοσίας» στην Ελλάδα – Όλα όσα λένε οι ειδικοί

H πιο κρίσιμη καμπή της μάχης κατά του κοροναϊού έχει φτάσει με τους πρώτους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν χτες στη χώρα μας αλλά και στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πλέον «κλειδί» θεωρείται η στάση που θα κρατήσουν οι πολίτες, τη στιγμή που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού για να υπάρξει ανοσία.

Άλλωστε είναι σαφές πως μόνο αν δημιουργήσουμε έναν τοίχο ανοσίας απέναντι στον ιό θα μπορέσουμε και πάλι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο. Με τον εμβολίασμό!

Βέβαια ο δρόμος προς τον εμβολιασμό είναι μακρύς, αν σκεφτεί κάποιος πως ο μαζικός εμβολιασμός (δεύτερη φάση) αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες καθώς πρώτοι στη σειρά είναι όλοι οι ηλικιωμένοι των 70 ετών και άνω ανεξαρτήτου ιστορικού νοσημάτων.

Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος προς την… ελευθερία
Υπολογίζεται πως ο στόχος των ειδικών και της κυβέρνησης, δηλαδή ο εμβολιασμός του 60 με 70% του πληθυσμού θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός 2 εκατομμύρια πολιτών τον μήνα.

Την ίδια ώρα όμως ο δρόμος προς την ελευθερία δεν θα είναι μόνο μακρύς, αλλά και δύσκολος.

Αφενός οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, καθώς όπως έχουν ήδη πει στελέχη της κυβέρνησης η άρση του lockdown θα γίνει σταδιακά, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει ακριβώς πότε θα σταματήσουν να υφίστανται , αφετέρου το ΕΣΥ συνεχίζει να δίνει τη δική του μάχη με τον ιό.

Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένουν οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι μειώνονται με αρκετά βραδείς ρυθμούς.

Ειδικότερα την Κυριακή, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε σε 469, την ώρα που τα μοντέλα πρόβλεψης εξέλιξης της πανδημίας στις αρχές του Δεκέμβρη υπολόγιζαν πως οι βαριά ασθενείς σε ΜΕΘ θα έχουν μειωθεί στους 300 την ημέρα των Χριστουγέννων. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε.

Οι ειδικοί πάντως είναι σαφείς και απόλυτοι: Ο εμβολιασμός και δημιουργία ανοσίας θα φέρει πίσω την καθημερινότητα μας.

Γώγος: Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού στη χώρα μας.

«Πιθανότατα θα κάνω το εμβόλιο αυτή τη βδομάδα, μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής. Ο κόσμος έχει αρχίσει να πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο που έχει φέρει ο ιός αυτός είναι μόνο με το εμβόλιο. Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμένων πάνω από 70% θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», είπε ο κ. Γώγος.

«Τα μέτρα τηρήθηκαν αυτές τις ημέρες, δεν έγιναν έκτροπα. Το σημαντικό είναι ότι βλέπουμε αρκετά σημαντική μείωση των θετικών τεστ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, δυστυχώς όμως ακόμα υπάρχει πίεση στο σύστημα. Δεν έχει πέσει ο αριθμός από τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους. Αυτή τη βδομάδα θα συνεδριάσουμε και θα δούμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, όπως η δυτική Αττική, η περιοχή της Κοζάνης, κάποιες περιοχές της Βοιωτίας. Νομίζω πως και στις περιοχές αυτές θα δούμε καλύτερα νούμερα και θα πάμε σε μια καλύτερη φάση», συνέχισε ο ίδιος.

Βατόπουλος: Μετά από 6 μήνες θα έχουμε σαφή εικόνα
Μετά από ένα 6μηνο θα μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Από την πλευρά της η γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Κέντρων Υγείας Βαρβάρα Ανεμοδουρά επανέλαβε με τη σειρά της πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται πιστά από τους πολίτες τα μέτρα προστασίας, σημειώνοντας ότι για να δημιουργηθεί ανοσία χρειάζεται ένα μεγάλο διάστημα.

Η κα Ανεμοδουρά αναφερόμενη στους εμβολιασμούς των πολιτών διευκρίνισε ότι υπάρχει προτεραιοποίηση και θα πρέπει οι πολίτες να εμβολιαστούς με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα γιατρού τους.

Παγώνη: Θα υπάρχει ανοσία και θα είμαστε ασφαλείς στα τέλη Ιουνίου
Για την ανοσία μίλησε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Θα πρέπει να εμβολιαστεί 60% για να υπάρξει μια σχετική ανόσια, μέχρι τα μέσα – τέλη Ιουνίου, για να υπάρχει ασφάλεια. Είναι δύο οι δόσεις, οι ίδιοι άνθρωποι σε 21 μέρες πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη δόση».

Όπως επισήμανε «είναι ειδικές οι συνθήκες κατάψυξης του εμβολίου, και οι διαδικασίες συγκεκριμένες, ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος θα πρέπει να είναι εκεί και να κάνει το εμβόλιο, εάν έχει σοβαρό λόγο θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα για να υπάρχει αντικατάσταση από τον επόμενο».

Μετά τον Ιούνιο θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι διαβεβαίωσε η κ. Παγώνη.

Σύψας: Αν δεν εμβολιαστούν οι πολίτες, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει
Πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για να κάνουμε το τείχος ανοσίας, για να είναι ασφαλείς και όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί» τόνισε ο κ. Σύψας, μιλώντας στο MEGA προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντες: «ο πρώτος, το κατά πόσο οι Έλληνες θα προσέλθουν να εμβολιαστούν και δεύτερον, ποιος θα είναι ο εφοδιασμός της χώρας μας με εμβόλια».

«Εάν όλα πάνε καλά, μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια να φτάσουμε στο 70% μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να κάνουμε καλά Χριστούγεννα του 2021» συμπλήρωσε το μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό.

«Εάν δεν πετύχουμε το 70%, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει» υπογράμμισε ο Νίκος Σύψας, τονίζοντας πως θα συνεχιστούν οι περιορισμοί και τα lockdown. «Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να εμβολιαστούμε πιο γρήγορα» πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στις εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται, εκφράζοντας το φόβο ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Αττική τον Ιανουάριο. «Αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις, θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο» ξεκαθάρισε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.