Κοροναϊός – Η πανδημία έβγαλε εισιτήριο για Αθήνα – Αγώνας για να αντέξει το ήδη κουρασμένο ΕΣΥ
Οι εκδρομείς επιστρέφουν και κάποιοι από αυτούς… θα έχουν στις αποσκευές τους τον κοροναϊό, μεταφέροντας έτσι το επιδημιολογικό φορτίο από τη νησιωτική χώρα στην ηπειρωτική
Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας από το φθινόπωρο, αφού καθώς ο καλοκαίρι ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και αναμένεται να επιστρέψουν και οι τελευταίοι αδειούχοι, σε μια περίοδο που τόσο τα κρούσματα όσο και οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, δημιουργώντας δυσοίωνες εκτιμήσεις για το μέλλον.
Ο λόγος είναι πως οι εκδρομείς επιστρέφουν και κάποιοι από αυτούς… θα έχουν στις αποσκευές τους τον κοροναϊό, μεταφέροντας έτσι το επιδημιολογικό φορτίο από τη νησιωτική χώρα στην ηπειρωτική. Αξίζει να σημειωθεί πως για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού η Αττική, που είχε φτάσει να μετρά περισσότερα από τα μισά κρούσματα της χώρας, είχε λιγότερα από το 1/3, αφού ο φονικός ιός… έκανε διακοπές στα νησιά της Ελλάδας.
Για ακόμα μια μέρα σήμερα, οι νέες μολύνσεις παρέμειναν στα ύψη, αφού μέσα σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.076 νέα κρούσματα, με την Αττική να κατέχει την αρνητική πρωτιά, ενώ ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στην Κρήτη, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.
Όλα αυτά, τη στιγμή που το σύστημα υγείας αρχίζει και πάλι να πιέζεται, με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 337, τη στιγμή που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 25%. Συγκεκριμένα, Πανελλαδικά, μέσα σε 15 ημέρες, ο αριθμός των νοσηλευομένων έφτασε στους 2.500. Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκεται ο Ευαγγελισμός, ο οποίος ζει ξανά ημέρες Μαρτίου, με τα ασθενοφόρα να φέρνουν ασταμάτητα περιστατικά και οι εντατικές να γεμίζουν.
Συνεχώς γεμάτα τα νοσοκομεία
Μιλώντας για την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας η η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, είπε πως «με φοβίζει πάρα πολύ το πώς θα είναι τα νοσοκομεία σε Αθήνα και της περιφέρειας και πώς θα είναι η ζωή για όλους, πρέπει να περιορίσουμε τη μετάδοση, για να γυρίσουμε στη φυσιολογική ζωή με εμβολιασμούς και τήρηση των μέτρων προφύλαξης».
«Είμαστε συνεχώς γεμάτοι, είμαστε το μεγαλύτερο βέβαια νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα, με το που αδειάζει ένα κρεβάτι ταυτοποιείται και έρχεται άλλος ασθενής. Η πίεση και οι εισαγωγές είναι καθημερινές. Πάνω από 300 κρεβάτια έχουμε και 84 κρεβάτια είναι μονάδες» ανέφερε.
Οι πανελλαδικές νοσηλείες, συνέχισε η κ. Γκάγκα, έχουν αυξηθεί κατά 25% μέσα σε 2 εβδομάδες, εμείς εδώ και σε 1 μήνα περίπου είμαστε συνεχώς γεμάτοι. Αλλά νοσοκομεία πιθανόν πρέπει να ανοίξουν χρειάζονται καινούργια τμήματα, εμείς γυρίσαμε το νοσοκομείο σε λειτουργία COVID εδώ και 1,5 μήνα περίπου.
Μιλώντας για το προφίλ ασθενών από COVID διευκρίνισε ότι κάποιοι επέστρεψαν από διακοπές, κάποιοι ήταν στην Αθήνα και κόλλησαν από άλλους που γύρισαν από διακοπές… «Είναι ελάχιστοι οι εμβολιασμένοι ασθενείς που βρίσκονται στις μονάδες 20 με 30 στο σύνολο 340 με 360 ασθενών. Πολλοί από τους ασθενείς που είναι σε μονάδες ή καταλήγουν έχουν υποκείμενα».
Έχουμε, πρόσθεσε η κ. Γκάγκα, πολλούς μεγάλους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά έχουμε και 2 νεαρά άτομα τους έχουμε βάλει σήμερα στο νοσοκομείο χωρίς άλλα προβλήματα στο νοσοκομείο.
Ο κοροναϊός έβγαλε εισιτήριο για… Αθήνα
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας παρέμεινε σταθερός στην επικράτεια περίπου στο 3.5% αλλά όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλός δείκτης θετικότητας σε πολλά νησιά μας που αποτελούν αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς».
«Τα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα περιλαμβάνουν: αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη νησιωτική Ελλάδα με ενδείξεις μεταφοράς των κρουσμάτων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και ταυτόχρονη σημαντική επέκταση σε μεγαλύτερες ηλικίες με συνεπακόλουθο την αύξηση των νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων ασθενών» συμπλήρωσε.
Ενώ αναφερόμενη στην επιστροφή των αδειούχων τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Αναμένουμε ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες και καθώς οι περισσότεροι θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς του ιϊκού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κάνουμε έκκληση λοιπόν σε όλους όσους επιστρέφουν να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν την επιστροφή τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τουλάχιστον για 7-10 μέρες, στις επαφές τους τόσο στην εργασία και τις κοινωνικές τους συναναστροφές όσο και στο σπίτι. Η χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας μπορεί να κάνει τη διαφορά και να μειώσει τη διασπορά. Προτείνεται να αποφεύγεται εάν εφικτό να συναντήσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα».
«Είναι σημαντικό να μειώσουμε ακόμα και σήμερα την περαιτέρω διασπορά της λοίμωξης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι νέοι θα πρέπει να αναβάλλουν την επίσκεψη στους παππούδες, ιδιαίτερα επιστρέφοντας από τα νησιά ενώ οι συνάνθρωποι μας μεγαλύτερης ηλικίας να μη ξεχνούν ότι η αυστηρή χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι πολύ σημαντική σε όλες τις κοινωνικές συναναστροφές» κατέληξε.
Εφιαλτικές προβλέψεις για 10.000 κρούσματα τον Οκτώβρη
Όλα αυτά, τη στιγμή που δεν λείπουν οι εφιαλτικές προβλέψεις ακόμα και για 10.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο MEGA, ο οποίος έκανε λόγο για 10.000 κρούσματα.
«Θα είμαστε σε μία αυξητική πορεία όλο τον Σεπτέμβρη η οποία θα μπορούσε να μας φέρει στα περίπου 10.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου για μία ή δύο ημέρες» είπε χαρακτηριστικά.
Προκειμένου να μην επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, θα πρέπει να εμβολιαστούμε άμεσα κατέληξε ο καθηγητής.
Τα σχόλια είναι κλειστά.