«Προσεκτικά, αλλά αμετάκλητα» είναι με τρεις λέξεις η στρατηγική εξόδου του βρετανού πρωθυπουργού από την πανδημία. Για αρκετούς μήνες τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονταν σε καθοδική πορεία. Οι αρχές όμως άφηναν να περάσει αρκετός χρόνος έως ότου δώσουν πράσινο φως σε νέα μέτρα χαλάρωσης.
Από την πλευρά τους οι πολίτες είχαν μια προοπτική και στήριζαν αυτή τη στρατηγική. Επί εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας κυμαίνονταν γύρω στα 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών και οι Βρετανοί πίστεψαν ότι μετά τον μακρύ, σκληρό χειμώνα τα κατάφεραν.
Μετά όμως ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία μεταφέρθηκε στη χώρα από τουρίστες που επέστρεφαν από την Ινδία και οδήγησε πάλι σε έξαρση των κρουσμάτων λόγω της ταχύτατης διασποράς. Σήμερα ο δείκτης θετικότητας στη Μεγάλη Βρετανία έχει σκαρφαλώσει στο 200, από τους υψηλότερους σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είναι μήπως η στιγμή για αλλαγή πλεύσης; Όχι για τον Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνησή του. Αντ΄ αυτού οι βρετανικές αρχές είπαν το «ναι» στην παρουσία 60.000 φιλάθλων στους ημιτελικούς και τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στο Γουέμπλεϊ.
Επικριτές μιλούν για «εφιαλτικό σχέδιο»
«Η χρήση μάσκας σε καταστήματα ή στο τραίνο θα τεθεί σύντομα στη κρίση του καθενός», δήλωνε τη Κυριακή ο υπουργός Στέγασης. Από τις 19 Ιουλίου, βάσει των σχεδίων της βρετανικής κυβέρνησης, ανοίγουν θέατρα και κλαμπ χωρίς περιοριστικά μέτρα. Η Κριστίνα Πέιγκελ από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Λονδίνου κάνει λόγο σε ανάρτηση στο Twitter για «εφιαλτικό σχέδιο». Η ειδικός σημειώνει ότι «μοιάζει σαν να είμαστε η μόνη χώρα, η οποία αποφασίζει τη στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στο τείχος των εμβολιασμένων ελπίζοντας ότι θα αντέξει».
Ας σημειωθεί ότι το τείχος των εμβολισμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιο ισχυρό από ότι άλλων χωρών. Σχεδόν το 63% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 86% έχει κάνει τη πρώτη δόση. Τα ποσοστά ωστόσο δείχνουν ότι απομένει ακόμα ένα σεβαστό τμήμα του πληθυσμού, για το οποίο η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.
«Καλύτερα θα ήταν να περιμέναμε μερικές εβδομάδες»
Το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον παρά την αναβολή της «ημέρας της ελευθερίας», όπως τη χαρακτηρίζει, για σχεδόν ένα μήνα, εμμένει στην 19η Ιουλίου ως τη μέρα που θα «πέσουν οι μάσκες» έχει καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση της κατάστασης από εκείνη στη Γερμανία, όπου αρμόδιοι και υγειονομικές αρχές παρατηρούν με αγωνία την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα χωρίς να αποκλείουν επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα. Παρά το γεγονός ότι όλοι απεύχονται νέα περιοριστικά μέτρα, ουδείς στη Γερμανία κάνει λόγο όμως ο Μπόρις Τζόνσον για «μονόδρομο προς την ελευθερία».
«Είναι λάθος να μιλάμε για μονόδρομο», δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο γιατρός και ειδικός σε ζητήματα δημόσιας υγείας Αζίμ Ματζίντ. Θεωρεί ότι κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με βεβαιότητα ποιες εξελίξεις ή μεταλλάξεις θα προκύψουν και αν θα χρειαστούν στο μέλλον νέα περιοριστικά μέτρα. Ο βρετανός γιατρός πιστεύει θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να περιμένει να εμβολιαστούν περισσότεροι και μετά να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων.
Λαρίσα Σβέντες, dpa
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος