Η πανδημία είναι απίθανο να τελειώσει το 2022. Όλα δείχνουν ότι ο ιός θα μείνει μαζί μας για πάντα.
Η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον, της πιο μεταδοτικής παραλλαγή του κοροναϊού μέχρι σήμερα, έχει πια σβήσει τις ελπίδες ότι η πανδημία θα τελειώσει το 2022.
Αναγνωρίζοντας ότι ο κοροναϊός ήρθε για να μείνει μαζί μας, πιθανώς για πάντα, χώρες όπως η Δανία και η Νορβηγία καταργούν τα τελευταία περιοριστικά μέτρα και μαθαίνουν να ζουν με την Covid-19.
Η κατάσταση είναι διαφορετική στην Ελλάδα, όπου η θνησιμότητα παραμένει πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν υπό ασφυκτική πίεση.
Όμως, παρόλο που τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ίσως μπορούμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι ότι οι επιπτώσεις της Covid-19 στη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία θα υποχωρήσουν τη φετινή χρονιά παγκοσμίως.
Αρκεί να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικές αρχές τις κατάλληλες πολιτικές και να μην εξελιχθεί ο ιός με απρόβλεπτο τρόπο, γράφουν οι Financial Times.
Χτίζοντας άμυνες
Εδώ και καιρό οι επιστήμονες διαφωνούν για το εάν ο SARS-CoV-2 θα εξελιχθεί σε πιο ήπιες μορφές ή αν είναι εξίσου πιθανό να γίνει πιο επικίνδυνος.
Λίγοι όμως πιστεύουν ότι ο κοροναϊός μπορεί να εξελιχθεί σε βαθμό που να μπορεί να διαφεύγει πλήρως από τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πρώτη προτεραιότητα, επομένως, πρέπει να είναι ο εμβολιασμός όλου του πλανήτη –κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη. Μέχρι σήμερα, όμως, μόνο το 10% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών έχει λάβει έστω και την πρώτη δόση του εμβολίου, την ώρα που οι πλούσιες χώρες χορηγούν τρίτη ή και τέταρτη δόση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εμβολιαστική ανισότητα θα μπορούσε να αμβλυνθεί φέτος, καθώς η παραγωγή εμβολίου πλησιάζει τις 1,5 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα.
Ετήσιος εμβολιασμός
Τα ανεπτυγμένα κράτη σίγουρα θα κρατήσουν μεγάλο απόθεμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι βιώσιμη πρακτική ο επαναληπτικός εμβολιασμός κάθε τέσσερις με έξι μήνες.
«Θα πρέπει να βασιζόμαστε στην ανοσία που προσφέρει ο ετήσιος εμβολιασμός, κατά προτίμηση με μια νέα γενιά εμβολίων που θα είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των παραλλαγών του κοροναϊού, αλλά και στην επανειλημμένη έκθεση σε αυτό που σύντομα θα γίνει μια ενδημική λοίμωξη» γράφουν οι FT.
Κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές πρέπει να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τα εμβόλια και να επενδύσουν σε νέα αντιικά φάρμακα, επισημαίνει το άρθρο.
Ένα άλλο όπλο που πρέπει να ενισχυθεί είναι η διάγνωση και η επιδημιολογική επιτήρηση: τα rapid test θα πρέπει να είναι ευρέως διαθέσιμα προκειμένου να ελέγχονται όσοι σκοπεύουν να συναντηθούν με άλλους, και οι υποδομές γενετικής αλληλούχισης πρέπει να ενισχυθούν σε όλο τον κόσμο ώστε να παρακολουθείται η εμφάνιση νέων στελεχών.
Σε κάθε περίπτωση, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση της πανδημίας δεν μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ για πάντα, αφού οι παράπλευρες απώλειες στην κοινωνική συνοχή, την οικονομία και την ψυχολογία του πληθυσμού θα ήταν δυσβάσταχτες.
Φέτος, ο κόσμος θα πρέπει να αποκτήσει τις άμυνες που απαιτούνται για να ζήσουμε με τον SARS-CoV-2, με τρόπο που προκαλεί λιγότερη αναστάτωση ενώ παράλληλα προστατεύει τους πιο ευάλωτους.
Τα σχόλια είναι κλειστά.