Τον Αύγουστο θα ακολουθήσει μια βραδεία αποκλιμάκωση αλλά εξαιτίας του ελληνικού καλοκαιριού με τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τους γάμους και τον Δεκαπεντάυγουστο, ακόμα τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο.
Για κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων γύρω στα μέσα Ιουλίου τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 20.000 ημερησίως έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
«Από τις αρχές Ιουνίου είχαμε πει ότι το »peak» θα γίνει 15 – 25 Ιουλίου» δήλωσε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη μέγιστη τιμή του θα κυμανθεί μεταξύ 20 και 22 χιλιάδων.
Μάλλον βραδεία αποκλιμάκωση τον Αύγουστο
Τόνισε ότι τον Αύγουστο θα ακολουθήσει μια βραδεία αποκλιμάκωση αλλά εξαιτίας του ελληνικού καλοκαιριού με τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τους γάμους και τον Δεκαπεντάυγουστο, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς θα συμβεί. «Θα παραμείνουμε και τον Αύγουστο ψηλά σε κρούσματα, μπορεί να μην φτάσουμε τις 25.000 αλλά δεν θα πέσουμε κάτω από τις 10», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.
300-350 εισαγωγές την ημέρα
Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι κατά μέσο όρο γίνονται 300-350 εισαγωγές ημερησίως, οι οποίες διακινούνται πάρα πολύ γρήγορα χωρίς να επιβαρύνουν το ΕΣΥ.
Σχετικά με τη 4η δόση εμβολίου επανέλαβε ότι επιβάλλεται να την πραγματοποιήσουν οι άνω των 60, ενώ οι κάτω των 60 δεν θα πρέπει γενικώς να την κάνουν εκτός κι αν έχουν ειδικούς λόγους (λόγω υποκείμενου νοσήματος) και τους συζητήσουν με τον γιατρό τους για να αποφασίσουν. Αναφορικά με αυτό το ζήτημα πρόσθεσε: «Δε θα τους κάνει κακό να το ξεκαθαρίσουμε, αλλά δεν έχει αποδειχθεί διακριτή ωφέλεια για αυτή την ιατρική ομάδα. Όταν μια ιατρική πράξη δεν προάγει διακριτά την υγεία του ανθρώπου δεν μπορούμε να τη συστήσουμε. Στους άνω τους 60 έχει αποδειχθεί ισχυρή ωφέλεια.»
Τέλος τόνισε ότι διαφωνεί με την απόφαση του ΕΟΔΥ να διακόψει τις ημερήσιες εκθέσεις και ανέφερε ότι θα πρέπει να δίδονται καθημερινά τα δεδομένα και να γίνεται μια περίληψη των αριθμών μια φορά την εβδομάδα.
Λινού: Απαραίτητη η 4η δόση για τους ευάλωτους
Απαραίτητη» χαρακτήρισε την 4η δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, για τους «ανθρώπους που είναι ευάλωτοι».
Ερωτηθείσα για το πότε θα κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας, απάντησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Το πώς ζούμε και τι μέτρα παίρνουμε θα καθορίσει το πότε».
Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους
Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, τη χαρακτήρισε «επιβεβλημένη σε κλειστούς χώρους και χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς».
Σχετικά με το νέο εμβόλιο, που θα καλύπτει περισσότερες μεταλλάξεις του κορονοϊού, το οποίο ετοιμάζουν Pfizer και Moderna, εξήγησε πως, «δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υποστεί καμία κρίση».
Δεν θα έχουμε εμβόλιο πριν από τον Οκτώβριο
Προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει και νέα μετάλλαξη του κοροναϊού και κατέληξε λέγοντας πως «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι επιβαρύνει το εμβόλιο, αντιθέτως, αν έχεις νοσήσει, δεν σημαίνει ότι αν νοσήσεις πάλι θα το περάσεις πιο ελαφριά» και συμπλήρωσε πως το νέο εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο πριν από τον Οκτώβριο.
Σήμερα η 1η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ
Σήμερα Τρίτη, 12 Ιουλίου, αναμένεται να δημοσιευτεί η πρώτη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό, η οποία θα αντικαταστήσει την καθημερινή ενημέρωση.
Επειδή ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από την γεωχρονική κατανομή των διενεργούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου, η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από τώρα και στο εξής, θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Σουηδία, κα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.