Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας σε περίπτωση που οι διαθέσιμες κλίνες εξαφανιστούν είναι έτοιμο και εκτός από την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει επίσης την επίταξη γιατρών αλλά και νοσοκομείων.
Τι κι αν η κυβέρνηση αποκλείει όπου σταθεί και όπου βρεθεί την πιθανότητα ενός νέου lockdown, ακόμη και τοπικού, οι λύσεις σε περίπτωση που χειροτερέψουν κι άλλο τα πράγματα δεν θα είναι ευνοϊκές ούτε για τους εμβολιασμένους, αλλά ούτε για τους ανεμβολίαστους.
Αυτή τη στιγμή όλη η προσοχή είναι στραμμένη στο ΕΣΥ, καθώς μέρα με την μέρα κλιμακώνεται η πίεση ειδικά στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
Πάνω από 300 εισαγωγές κάθε μέρα στα νοσοκομεία
Ειδικότερα την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε κατά 15%.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα τέλη της εβδομάδας πλησίαζαν τους 450, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 600 στα τέλη Νοεμβρίου.
Κάθε μέρα περισσότεροι από 300 ασθενείς εισάγονται για νοσηλεία λόγω του κοροναϊού, με τον σχετικό αριθμό να έχει αυξηθεί κατά 35% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας σε περίπτωση που οι διαθέσιμες κλίνες εξαφανιστούν είναι έτοιμο και εκτός από την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει επίσης την επίταξη ιδιωτών γιατρών αλλά και νοσοκομείων.
Μείωση χειρουργείων και επιλογή ασθενών αν «φρακάρουμε»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών στο ΕΣΥ, όπως αναισθησιολόγων και γι΄αυτό τον λόγο έχει ξεκινήσει ήδη η μεταφορά ιατρικού προσωπικού από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου σε κάθε εφημερία δίνεται και μία μάχη.
Πάντως τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, έχουν αναφέρει πως θα χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών αλλά και να μειωθούν τα χειρουργεία σε περίπτωση που η κατάσταση δυσκολέψει δραματικά.
«Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κοροναϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό», είχε αναφέρει χτες η κ. Γκάγκα, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας είχε αφήσει στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021 ανοιχτό το ενδεχόμενο του περιορισμού των χειρουργείων σε περίπτωση που η πίεση συνεχιστεί.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης , Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε σήμερα πως ναι μεν έχει αποκλειστεί ένα γενικό lockdown, αλλά τα τοπικά μέτρα παραμένουν στο τραπέζι.
Δεν αποκλείονται οι τοπικοί περιορισμοί
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής ο κ. Γεωργιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού απαγορευτικού: «Lockdown δε θα υπάρξει. Όχι επειδή αποκλείεται να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, δυστυχώς δεν αποκλείεται, με 35% των πολιτών ανεμβολίαστους. Ο λόγος που δε θα γίνει το lockdown είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι διά της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους. Άρα, δεν μπορείς να τους πεις ότι σε “κλείνω σπίτι”».
Φως στο τούνελ με την αύξηση των ραντεβού
Πάντως πέρα από τις δραματικές προβλέψεις, όλο και περισσότεροι ανεμβολίαστοι φαίνεται πως τρέχουν να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.
Αναλυτικά, από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση 130.000 πολίτες έναντι 45.000 που ήταν μια εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Το ίδιο διάστημα, κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση. «Τη Δευτέρα θα φτάσουμε το μισό εκατομμύριο από ανθρώπους που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Από την Παρασκευή και το Σάββατο έχουν σταλεί και μηνύματα για να υπενθυμίσουν στον κόσμο που συμπληρώνει το εξάμηνο του ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει την αναμνηστική δόση», πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γεωργαντάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες μόνο εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση 15.000 πολίτες. «Είναι σαν να θωρακίστηκε μια μικρή πόλη», κατέληξε.