Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η εξάπλωση του 6ου πανδημικού κύματος στην Ελλάδα όπου σε κάθε 10 νέα κρούσματα, τα δύο αφορούν σε επαναλοιμώξεις.
Η κατάργηση των μέτρων τους τελευταίους μήνες, και κυρίως η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, έδωσε την ευκαιρία στην Ομικρον να αυτοσχηματιστεί σε ένα μοριακό εργαστήριο από το οποίο ξεπήδησαν επικίνδυνες υποπαραλλαγές, εκτοξεύοντας σε αριθμούς ρεκόρ τις νέες μολύνσεις.
Λίγο προτού ξεκινήσει ο μεγάλος όγκος των θερινών αδειών, και ενώ στη χώρα μας ο συνολικός αριθμός του πληθυσμού που νόσησε από τον ιό, ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια, η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη.
Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τον πραγματικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε καθημερινή βάση, καθώς σημαντική μερίδα εκείνων που νοσούν για πρώτη φορά ή που νοσούν για δεύτερη ή τρίτη φορά, δεν δηλώνουν το θετικό τεστ ή ακόμη χειρότερα, δεν υποβάλλονται καθόλου σε τεστ.
Έτσι, την ώρα που οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν δομικά στοιχεία της φυσιολογίας του ιού, που χτυπά το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μία, δύο και τρεις φορές, ο κοινωνικός ιστός δείχνει σημάδια αποδιάρθρωσης, που δεν συνάδουν με την κανονικότητα που υποσχόταν ο αχός από την παρασκευή αντιικών εμβολίων.
Στους χώρους εργασίας, με τα κλειστά παράθυρα και τα κλιματιστικά στο φουλ, οι νέες υποπαραλλαγές της Ομικρον, ρίχνουν σαν… τις μύγες τους εργαζόμενους.
Ολο και περισσότεροι αναγκάζονται να μένουν σπίτι εξαιτίας έντονων συμπτωμάτων με κύριο χαρακτηριστικό τον υψηλό πυρετό, ενώ αρκετοί επίσης αναβάλλουν την ημερομηνία έναρξης των διακοπών τους λόγω της νόσησης.
Ανατόμος
Περισσότερο από σαφές έχει καταστεί ότι η νέα βεντάλια μολυσματικών και υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων που έχει κυοφορήσει η Ομικρον, συνιστούν έναν εφυέσταστο ανατόμο της ανθρώπινης ανοσιακής απόκρισης, με τις ελπίδες για το τέλειο εμβόλιο, εκείνο που θα προφυλάσσει από κάθε μέλος της οικογένειας των κοροναϊών, να μετατίθεται ακόμη πιο μακριά στο μέλλον. Κοροναϊός: Αύξηση των τεστ και χρήση μάσκας συστήνουν οι ειδικοί
Καθώς σε μεγάλη μερίδα ειδικών, αρχίζει να παγιώνεται η αίσθηση ότι ο ιός θα παραμείνει απειλητικός για πολύ καιρό ακόμα, οι επαναμολύνσεις και ο αντίκτυπός τους στην υγεία μακροπρόθεσμα, εξετάζονται ενδελεχώς.
Τη στιγμή μάλιστα που τα κέντρα για τη μελέτη των long covid συμπτωμάτων πληθαίνουν.
Τριπλάσιος κίνδυνος
Να σημειωθεί εδώ, ότι μελέτη που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ, συλλέγοντας δεδομένα από δείγμα 5,6 εκατ. ανθρώπων που απευθύνθηκαν στο σύστημα υγείας καταλήγει πως όσοι είχαν τεκμηριωμένα βιώσει δύο ή περισσότερες λοιμώξεις διέτρεχαν τριπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν εντός έξι μηνών από την τελευταία μόλυνσή τους.
Είχαν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στην καρδιά, τους πνεύμονες, να διαμαρτύρονται για κόπωση κ.ο.κ.
Συναπάντημα
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, και με δεδομένο πως περίπου το 40% του πληθυσμού της χώρας έχει ήδη διασταυρωθεί με τον πανδημικό ιό, οι ειδικοί εκτιμούν πως η εξέλιξη αυτή είναι (και) θετική (αν εξαιρεθούν βεβαίως, αυτοί που έχασαν τη μάχη). Είναι σημαντικό, δε, να σημειωθεί πως εκτιμάται πως το ίδιο ποσοστό είναι μεγαλύτερο, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωματικών αλλά και εκείνων που δεν δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα ή δεν υποβάλλονται καν σε τεστ.
Βασικό όπλο
«Με τη φυσική νόσηση ενισχύεται η ανοσία του πληθυσμού και πέραν του εμβολίου. Είναι αναγκαίο, όμως, να τονίσουμε πως τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης Covid-19 παραμένουν το βασικό μας όπλο και μέσο γιατί εκτός από το ότι παρέχουν υψηλή προστασία έναντι των σοβαρών επιπλοκών είναι και ακίνδυνα. Βασιλακόπουλος: Νοσοκομεία μετατρέπονται ξανά σε κλινικές Covid-19
Ενώ αντίθετα η φυσική νόσηση περιέχει κινδύνους. Παρ’ όλα αυτά η υβριδική ανοσία – δηλαδή, η ανοσία που προκύπτει από τον εμβολιασμό και την έκθεση στον ιό – ενισχύει και αυξάνει το εύρος της ανοσίας έναντι των παραλλαγών που δεν διαθέτει το εμβόλιο», υπογραμμίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής.
Προβληματισμός
Όταν, όμως, στη συζήτηση μπαίνει το θέμα των επαναλοιμώξεων ο καθηγητής εμφανίζεται ακόμη πιο προβληματισμένος, επισημαίνοντας πως πρόκειται για πολυπαραγοντικό φαινόμενο. «Οφείλει κανείς να αξιολογήσει σημαντικές παραμέτρους όπως η ηλικία, το εμβολιαστικό status, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της πρώτης νόσησης κ.ο.κ.».
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες ούτε οι επαναλοιμώξεις είναι «αθώες», ιδίως στους ήδη επιβαρυμένους οργανισμούς. Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο διάστημα, αυξάνονται οι επιστημονικές φωνές που εκφράζουν ανησυχία πως το «ντόμινο» λοιμώξεων μπορεί να λειτουργεί αθροιστικά επιβαρύνοντας την υγεία των ανθρώπων που μολύνονται περισσότερες από μία φορές.
Δεδομένα
Η πρώτη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, έκρυβε πολλά ανησυχητικά δεδομένα.
Περίπου δύο στα δέκα κρούσματα (17%) που καταγράφτηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας είναι επαναλοιμώξεις.
Στις 11 σελίδες της διαπιστώνει κανείς πως οι αλλαγές στα δεδομένα που καθρεφτίζουν την επιδημιολογική εικόνα είναι σημαντικές, καθώς αρκετοί δείκτες υπολογίζονται πλέον ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Ειδικότερα, την εβδομάδα αναφοράς (δηλαδή, από 4 ως 10 Ιουλίου) καταγράφηκαν 13.623 κρούσματα COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που μεταφράζεται συνολικά σε 145.766 νέες περιπτώσεις.
Πίεση ξανά στο ΕΣΥ
Παράλληλα, διαπιστώνεται απορρύθμιση στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών, μαρτυρώντας τον νέο κύκλο πίεσης στο ΕΣΥ. Πιο συγκεκριμένα, «ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 327 ασθενείς (16% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ ο μέσος όρος εξιτηρίων ανέρχεται σε 239 ασθενείς (19% εβδομαδιαία μεταβολή)». Επιπρόσθετα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109 ενώ οι θάνατοι της τελευταίας εβδομάδας εκτιμώνται συνολικά σε 171 (ή 16 ανά εκατομμύριο πληθυσμού).