Κοροναϊός-Εμβολιασμός : Άτυπη αλλαγή στη στρατηγική με στροφή στην πρώτη δόση
Στροφή στη στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα, με μαζική χορήγηση της πρώτης δόσης των εμβολίων. Οι δεύτερες δόσεις που χορηγήθηκαν το Σάββατο ήταν μόλις 2,6% των συνολικών
Κοροναϊός-Εμβολιασμός : Άτυπη αλλαγή στη στρατηγική με στροφή στην πρώτη δόση
Αισθητή αλλαγή στην ποσόστωση χορήγησης πρώτης και δεύτερης δόσης εμβολίων κατά της Covid-19, δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας.
Τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας εμβολιάζουν μαζικά με την πρώτη δόση, ενώ οι πολίτες που λαμβάνουν τη δεύτερη είναι όλο και λιγότεροι.
Έως τις αρχές του μήνα, η ημερήσια αναλογία πρώτης και δεύτερης δόσης ήταν 2 προς 1 ή και 1 προς 1. Μάλιστα, ορισμένες μέρες του Μαρτίου (15, 26, 27, 29, 30 και 31), οι πολίτες που λάμβαναν τη δεύτερη δόση ήταν αισθητά περισσότεροι από όσους λάμβαναν την πρώτη.
Από τις 5 Απριλίου, όμως, υπάρχει αλλαγή της κατάστασης, με την αναλογία να φτάνει το Σάββατο τις 38 πρώτες δόσεις, έναντι 1 δεύτερης. Ενδεικτικό είναι πως οι εμβολιασμοί με δεύτερη δόση το Σάββατο ήταν μόλις 2,6% των συνολικών ημερήσιων εμβολιασμών πρώτης δόσης (1.321 στους 50.326).
Η εικόνα παραπέμπει σε μία άτυπη αλλαγή στη στρατηγική, με τους ειδικούς να ρίχνουν το βάρος της προσπάθειας στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών τουλάχιστον με την πρώτη δόση.
Πηγές από το Υπουργείο Υγείας δεν επιβεβαιώνουν την αλλαγή στρατηγικής και κάνουν λόγο για νέο σκηνικό, το οποίο διαμορφώνεται εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας και χορηγούνται άμεσα στους πολίτες.
Μέχρι το Σάββατο, στην Ελλάδα είχαν συνολικά διενεργηθεί 2.491.857 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 1.721 αφορούσαν την πρώτη δόση και οι 770.197 τη δεύτερη.
Τον τελευταίο μήνα (17 Μαρτίου έως 17 Απριλίου), έχουν χορηγηθεί 806.014 πρώτες δόσεις και 340.108 δεύτερες (42,2%).
Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου
Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η στρατηγική μαζικής χορήγησης πρώτης δόσης οδήγησε σε γρήγορη επίτευξη τείχους ανοσίας έναντι του κοροναϊού.
Όπως έγινε γνωστό, με μία μόνο δόση του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca, μειώθηκε ο κίνδυνος νοσηλείας περισσότερο από 90%, ενώ σχεδόν μηδενίστηκε ο αριθμός των ατόμων άνω των 85 που εισάγονταν για νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, από τις οποίες περισσότερες από 32 εκατομμύρια είναι πρώτες δόσεις και περισσότερες από 7 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις. Έχει καλυφθεί πάνω από το 61% του ενήλικου πληθυσμού.
Καλή εικόνα και στο Ισραήλ
Η παράμετρος «εμβολιασμοί» έχει αλλάξει την εικόνα στις νοσηλείες και στο Ισραήλ. Με εμβολιασμένο πάνω από το 50% του πληθυσμού, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση σε νοσηλείες και θανάτους από Covid-19.
Η βελτίωση άρχισε να φαίνεται από την επίτευξη ποσοστού χορήγησης δεύτερης δόσης στο 5% του πληθυσμού, στις 18 Ιανουαρίου. Μία εβδομάδα αργότερα, άρχισε στη χώρα η μείωση των θανάτων, ενώ βρισκόταν ακόμη σε ισχύ το lockdown. Το απαγορευτικό άρθηκε το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
Για λόγους που δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί από τους Έλληνες επιστήμονες, το φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα, παρότι η χώρα μας έχει εμβολιάσει με τη δεύτερη δόση πάνω από το 5% του πληθυσμού, από το τέλος Μαρτίου.
Πηγή: iatronet.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.