Κοροναϊός – Εφιαλτικές προβλέψεις το φθινόπωρο με σενάρια για 1.000 διασωληνωμένους
Ο κοροναϊός επιμένει και «απειλεί» με ένα ακόμα πιο επιθετικό κύμα από το φθινόπωρο
Καθόλου ενθαρρυντικές δεν είναι οι εκτιμήσεις για τη διασπορά του ιού τον επόμενο μήνα, καθώς η αυξημένη κινητικότητα λόγω διακοπών και η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα απειλούν με έκρηξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων.
Η αύξηση κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς είναι το ένα ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς ενώ την ίδια στιγμή εξετάζονται μέτρα για την μαζική επιστροφή στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β΄ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου,στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε για την ανάγκη ιχνηλάτισης σε όλους όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους.
Επέμεινε στην πιστή τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης καθώς αλλιώς όπως είπε μπορεί να δούμε εκτίναξη κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων.
Τεστ και ιχνηλάτιση σε όλους όσοι επιστρέφουν
«Από τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές.
Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια.
Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Κίνδυνος για 1000 διασωληνωμένους
Εάν δεν τηρηθούν όλα αυτά και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».
«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κοροναϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα σήμερα ήταν 3.493 ενώ καταγράφηκαν ακόμα 24 θάνατοι. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι είναι 235.
Οι εκτιμήσεις του κ. Καπραβέλου, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το τελευταίο διάστημα αλλά και τα στοιχεία της Eurostat για την θνησιμότητα λόγω κοροναϊού στη χώρα μας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Συγκεκριμένα, τα ποσοστά θνησιμότητας τον Μάρτιο ήταν 16% στην Ελλάδα, έναντι 10% στην Ε.Ε., τον Απρίλιο ανέβηκε σε 24% έναντι 20% στην Ε.Ε., τον Μάιο μειώθηκε στο 22% και έφτασε την 4η θέση στην Ε.Ε. με τον μέσο κοινοτικό όρο να φτάνει το 9,5%, για να καταλήξει στο 17,5% τον Ιούνιο, καταλαμβάνοντας την 2η θέση στην Ε.Ε., της οποίας ο μέσος όρος μειώθηκε στο 6% περίπου.
Το στοίχημα της επιστροφής στα αστικά κέντρα
Το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διασπορά και ιδίως για το πως θα είναι η επιδημιολογική εικόνα με την κινητικότητα του Αυγούστου.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως είναι πιθανό το σενάριο υποχρεωτικότητας για Rapid Test αλλά για τους ανεμβολίαστους με την επιστροφή από τις διακοπές εντούτοις πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο του να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια Rapid Test για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.
«Εγώ θα έλεγα ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Καταρχήν θα έπρεπε να το ζητάνε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση θα ίσως θα έπρεπε να μπει σαν μέτρο από το ίδιο το κράτος».
Τέλος σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι εάν ως τον Οκτώβριο καταστεί δυνατό να επιτευχθούν επιπλέον δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί τότε η κατάσταση το χειμώνα θα είναι πολύ καλύτερη.
Την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης των μίνι lockdown και σε άλλα νησιά.
Όπως εξήγησε η εφαρμογή μέτρων περιορισμού, θα εξαρτηθεί βασικά από δύο πράγματα, το ένα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και την κινητική του ιού, τις τελευταίες 15-20 ημέρες και το δεύτερο είναι η δυναμικότητα η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά.
Όσον αφορά τι θα ισχύει σε αυτές τις περιοχές εάν όντως τεθούν μέτρα για τον κοροναϊό, ο καθηγητής δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για διαφορετικούς, σε σχέση με ό, τι έχει επιβληθεί στο παρελθόν, περιορισμούς. ( Απαγόρευση κυκλοφορίας- μουσικής κλπ).
Επιπλέον, εκτίμησε πως τα ήδη γνωστά μέτρα όταν και αν εφαρμοστούν είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά.
Τα σχόλια είναι κλειστά.