Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού οι πολλοί νεκροί που έχουμε τελευταία είναι η συνέπεια των πάμπολλων κρουσμάτων που είχαμε πριν από 20 με 25 ημέρες τα οποία είχαν εκτιναχτεί πάνω από τα 8.000.
«Επειδή είχαμε πάρα πολλά κρούσματα είναι λογικό να έχουμε και πάρα πολλούς θανάτους. Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν την ίδια ημέρα που κολλάνε. Περνάει ένα χρονικό διάστημα» είπε η κ. Λινού η οποία μίλησε στο iEidiseis.
Και η κ. Λινού συνέχισε: ««Από αυτά που βλέπουμε τώρα, τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Θα έχουμε κι άλλους θανάτους. Η ελπίδα είναι η μετάλλαξη »Όμικρον» να είναι λίγο λιγότερο επιθετική, δηλαδή να την κολλάμε αλλά να μην είναι τόσο θανατηφόρα, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί»
Η κ. Λινού ερωτήθηκε εάν για τις επόμενες μια με δυο εβδομάδες θα εξακολουθούμε να έχουμε αύξηση των ημερησίων θανάτων: «Αυτό είναι που φοβάμαι, επειδή είναι και οι συνθήκες στα νοσοκομεία, που είναι δύσκολες»
Και συνέχισε για το εάν οι δύσκολες συνθήκες στα νοσοκομεία με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ επηρεάζουν στον υψηλό αριθμό των θανάτων η επιδημιολόγος απάντησε: «Βεβαίως. Και το άλλο που είναι επίσης πολύ επικίνδυνο είναι οι θάνατοι από άλλες αιτίες, άλλες παθήσεις. Από νοσήματα που σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επειδή οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι κλειστές, ενώ οι γιατροί στις ΜΕΘ είναι εξουθενωμένοι»
Χειρότερη σε όλον τον Δυτικό κόσμο η Ελλάδα
Οι νεκροί δεν είναι απλά αριθμοί. Είναι άνθρωποι που νόσησαν και πέθαναν. Και ήδη από την πρώτη Δεκεμβρίου, μέσα σε 6 μόλις μέρες η χώρα κατέγραψε 544 νεκρούς. Κάτι που εάν συνεχιστεί το «μαύρο ρεκόρ» του Νοέμβριου με 2.244νεκρούς, θα είναι παρελθόν και θα μιλάμε για «μαύρο ρεκόρ Δεκεμβρίου».
Σο γράφημα του ourworldindata.org φαίνεται ότι η χώρα μας δυστυχώς ανεβαίνει ολοένα και υψηλότερα στους νεκρούς ανά εκατομμύριο ανθρώπους, διαγράφοντας μια πορεία η οποία δεν έχει σχέση με εκείνη των άλλων χωρών του Δυτικού κόσμου.