Δραματική έκκληση απευθύνει στις αρμόδιες αρχές ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ζητώντας να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί κατά του κοροναϊού, με το σκεπτικό ότι επιβαρύνουν αντί να βελτιώνουν την κατάσταση.
Μετά την ανακοίνωση των σημερινών επιδημιολογικών στοιχείων και το νέο ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων ασθενών κοροναϊού, ο κ. Δερμιτζάκης, με μία ανάρτησή του στο Facebook, επισημαίνει τα εξής:
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη. Η μόνη λύση εύναι μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους! Σχολεία, εργασία, κοινωνικές επαφές, λιανικό εμπόριο έξω ή σε συνεχώς αεριζόμενους χώρους με ανοιχτά παράθυρα. Ανοίξτε την εστίαση έξω. Επίσης, αναστολή όλων των απαγορεύσεων μετακινήσεων, ώστε ο κόσμος να μοιραστεί σε πάρκα για αναψυχή και άθληση. Τέλος, βάλτε υποδομές σε πάρκα (μικροπωλητές με φαγητό, καφέ κτλ), ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να μείνει πολλή ώρα έξω σε πάρκα.
Φορέστε πουλόβερ, μπουφάν, παλτό, ρούχα του σκι και ό,τι άλλο χρειάζεται για να αντέξετε το κρύο. Και φυσικά, μάσκα παντού και πάντα! Δε βλέπω άλλη λύση».
Ανάλογες απόψεις είχε εκφράσει ο γνωστός καθηγητής, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πριν από λίγες ημέρες.
Όπως δήλωσε στις 8 Μαρτίου στο MEGA, η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας: «Η πανδημία έχει ξεφύγει, επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη μετάδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης και εξήγησε ότι στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων, αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.
Ο καθηγητής πρότεινε τότε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον, που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», εξήγησε. Ειδικότερα, πρότεινε να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.