Κοροναϊός – Αττική και Θεσσαλονίκη «απειλούνται» από τον κοροναϊό – Έρχονται ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα
Η Θεσσαλονίκη έχει μπει για τα καλά στο κάδρο των ειδικών που φοβούνται έξαρση κρουσμάτων. Ωστόσο, ανησυχία υπάρχει και για την Αττική καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η επιδημιολογική εικόνα στο Λεκανοπέδιο θα χειροτερεύσει
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την επιδημιολογική πορεία της Αττικής, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται ακόμα μία φορά από την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και την πίεση στο ΕΣΥ.
Μέχρι στιγμής η εικόνα της Αττικής μοιάζει σταθερή, ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη, παρατηρείται αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα του Λεκανοπεδίου.
Η αύξηση αυτή θα αποτυπωθεί στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ την επόμενη εβδομάδα, και θα είναι μεγαλύτερη από τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης στον ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής εκτίμησε πως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχει έλθει η κορύφωση του τέταρτου κύματος της επιδημίας του νέου κοροναϊού, και σύμφωνα με τα μοντέλα θα έχουμε 3.000 – 3.500 κρούσματα ημερησίως.
Ο κ. Θωμαΐδης, τέλος, ανέφερε πως «αν είχαμε φτάσει το 80-85% των πλήρως εμβολιασμένων, θα είχαμε λιγότερα και από τα μισά» κρούσματα.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ΑΠΘ, παρατηρούνται διακυμάνσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 22/09 και της Πέμπτης 23/09 είναι:
Σταθερή (-2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09.
Οριακά αυξημένη (11%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 15/09 και Πέμπτης 16/09.
Οι εορτασμοί στο «στόχαστρο» των επιστημόνων
Οι ειδικοί μάλιστα ζητούν από την πολιτεία να περιοριστούν οι εορτασμοί για φέτος και να μην διεξαχθεί η στρατιωτική παρέλαση, όπου αναμένεται να υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού.
Οι Θεσσαλονικείς δείχνουν να διχάζονται για το εάν πρέπει ή όχι να γίνουν οι εορτασμοί στην πόλη την ίδια στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται.
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και θα αποφασίσουν για το εάν και πως θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί για την απελευθέρωση της πόλης μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε πως η πόλη θα έχει τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο, σε σχέση με άλλες περιοχές, ενώ το ίδιο ισχύει και για πολλές κοντινές της περιοχές κι αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ.
«Σε λίγο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και τα Πανεπιστήμια στην πόλη, γεγονός που με ανησυχεί», σημείωσε στο Open και συμπλήρωσε πως θα έπρεπε να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα στα ΑΕΙ, όσον αφορά τον συνωστισμό, τις αίθουσες χωρίς παράθυρα κτλ.
Ο ίδιος επεσήμανε πως θα νοσήσουν περισσότερα παιδιά και ειδικά σε αυτά θα έχουμε για μήνες Long Covid, ενώ για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου είπε πως κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να ματαιωθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Τα παιδιατρικά νοσοκομεία θα πιεστούν», υπογράμμισε. Σε ό,τι αφορά τους αρνητές του εμβολιασμού και του κοροναϊού, δήλωσε πως η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Οι υγειονομικοί προειδοποιούν πως οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ αρχίζουν να μειώνονται επικίνδυνα.
Στο Ιπποκράτειο, 70 άτομα νοσηλευόμενοι με covid, εκ των οποίων οι 66 είναι ενήλικες και 4 παιδιά, ενώ η πληρότητα σε ΜΕΘ Covid είναι στο 100%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ 100% πληρότητα στις εντατικές και στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Πτολεμαΐδας.
Την ίδια στιγμή εκτός από τη Θεσσαλονίκη προβλήματα εντοπίζονται σε όλη την Βόρεια Ελλάδα. Έκτακτα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται στη μία περιφέρεια μετά την άλλη.
Μετά την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα και την Καβάλα σε κόκκινο συναγερμό μπήκε και η Καστοριά, η Ξάνθη και η Δράμα.
Στόχος είναι μην επαναληφθούν τα όσα διαδραματίστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο κυρίως στη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσαν ασφυξία στα νοσοκομεία.
Η έξαρση στη βόρεια Ελλάδα αποδίδεται κυρίως στον χαμηλό αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της 4ης ΥΠΕ το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ανέρχεται στο 94,9%.
Μεγάλος είναι ο προβληματισμός και για τα πολλά κρούσματα στα σχολεία. «Αδιανόητο να στέλνουν τα παιδιά χωρίς self test» σημείωσε ο καθηγητής Τζανάκης.
Το 89,49% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστο
Εν τω μεταξύ, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, όπου σήμερα Σάββατο 25/9 καταγράφηκαν 1.853 κρούσματα του νέου κοροναϊού, αναλύεται διεξοδικά στη σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σχετικά με τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, το λεκανοπέδιο της Αττικής συγκεντρώνει 405 νέες μολύνσεις, και η Θεσσαλονίκη 247. Επιπλέον, στην Κρήτη εντοπίστηκαν 82 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 298 (89.49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 35 (10.51%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξηγεί γιατί μιλάμε για πανδημία ανεμβολίαστων
«Βλέπετε ότι άτομα ηλικίας 18-59 ετών έχουν 22 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μπουν στη ΜΕΘ και 26 φορές να πεθάνουν, ενώ οι άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και 12 φορές να πεθάνουν, όπως σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας / Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Οι παιδίατροι εφιστούν προσοχή, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, ενώ το τοπίο δυσχεραίνουν και οι εποχικές λοιμώξεις.
Επαγρύπνηση και όχι πανικό συνιστά ο Σωτήρης Τσιόδρας: «Όταν συγκρίνει κανείς τα νούμερα που έχουμε αυτή την στιγμή, σε παιδιά, σε σχέση με αυτά που είχαμε τον Αύγουστο, εξακολουθούν να είναι λιγότερα. Χρειάζεται επαγρύπνηση και θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση, έχουν εμβολιαστεί και αρκετά παιδάκια 12-17».
Τα σχόλια είναι κλειστά.