Για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 27 Απριλίου και ώρα 6 το πρωί παρατείνεται το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Πότε θα αρθούν οι περιορισμοί; Κανείς δεν ξέρει. Το σίγουρο είναι πως το χρονοδιάγραμμα άρσης των απαγορεύσεων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την ταχύτητα και την ένταση που ελέγχεται η εξάπλωση του ιού και ο βαθμός επιθετικότητάς του.
Οι επιστήμονες μάλιστα χαρακτηρίζουν πρώιμες τις συζητήσεις για άρση των μέτρων περιορισμού των συναθροίσεων στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δικαιολογούν την αισιοδοξία για νίκη με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στη μάχη με τον κορονοϊό.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επεσήμανε ότι υπάρχουν στοιχεία επιβράδυνσης της αύξησης των νέων περιστατικών COVID-19 στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, ωστόσο τόνισε ότι είναι πολύ εύκολο «να φτάσουμε στην άλλη άκρη», εάν χαλαρώσουμε, και πολύ νωρίς ακόμα για την Ελλάδα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε άρση των μέτρων.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τα σχέδια της Δανίας για χαλάρωση των μέτρων και αν χρειαστεί να προτείνει ο ίδιος περαιτέρω μέτρα στον πρωθυπουργό ποια θα είναι αυτά, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε:
Σταδιακά, ήσυχα και ελεγχόμενα
«Η φίλη Δανία έχει ανακοινώσει μέτρα περιορισμού του lockdown. Αν κοιτάξει κανείς το μήνυμα πίσω από αυτά θα δει λέξεις όπως σταδιακά, ήσυχα, ελεγχόμενα. Και εμείς πρέπει να σκεφτούμε σιγα σιγα ότι η διαδικασία αυτή θα είναι σταδιακή, ήσυχη και ελεγχόμενη. Ποτέ κάτι δεν γίνεται απότομα Η ελπίδα και η παρατήρηση συνεχίζεται. Στη Δανία το lockdown γλίτωσε τουλάχιστον 200 ζωές.
Η εμπειρία μάς διδάσκει ότι πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός όταν αφαιρεί τα μέτρα για έναν τέτοιο ιό που διασπείρεται ταχύτατα. Φυσικά όταν άλλες χώρες προηγούνται, εμείς παρακολουθούμε επιστημονικά τι γίνεται εκεί. Θέλει σώφρονα σκέψη, σύνεση και όχι παρόρμηση. Θα αντιδράσουμε με βάση την επιστήμη και αποδεικτικά στοιχεία, αλλά και με τη βοήθεια μεθόδων για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, όπως οι μαζικοί εργαστηριακοί έλεγχοι και η ανοσία στον πληθυσμό. Είναι νωρίς για εμάς και θα περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα στη Δανία»
Από τα παραπάνω συνάγεται πως το παράδειγμα της Δανίας που ανέλυσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, περί σταδιακής άρσης της καραντίνας, θα έχει εφαρμογή και στη χώρα μας, όταν οι επιδημιολόγοι παρατηρήσουν την προσδοκώμενη σταθεροποίηση ή μείωση των περιστατικών Covid-19.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι ειδικοί, αλλά και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έχουν χαρακτηρίσει τον Απρίλιο ως κρίσιμο μήνα για την εξαγωγή συμπερασμάτων γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Ορόσημο για την άρση περιορισμών τα μέσα Μαϊου
Η κυρίαρχη εκτίμηση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, με βάση και τις απόψεις των επιστημόνων, οδηγεί στην εκδοχή ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαϊου μπορεί να αποτελέσει «ορόσημο» για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που θα είναι σταδιακή,, όπως υπήρξε και η επιβολή τους
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχικά θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορίας, σε εύλογη χρονική απόσταση θα ανακοινωθεί η επανέναρξη της λειτουργίας σχολικών μονάδων, καταστημάτων και εστιατορίων, ενώ στην Τρίτη και τελική φάση θα αποκατασταθούν οι αεροπορικές συγκοινωνίες, εσωτερικού και εξωτερικού.
«Τείχο προστασίας» επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση
Μέχρι να υπαρξει σταδιακή άρση των περιορισμών, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιμένει στην εφαρμογή και πιστή τήρηση των εν λόγω μέτρων, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να στήσει ένα “τείχος προστασίας” της Περιφέρειας και κυρίως των περιοχών στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί κρουσματα του κορονοϊού.
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ένας “σκληρός” μήνας, , το κυβερνητικο επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι μία σειρά νέων αποτρεπτικών μέτρων με δύο στόχους.
Πρώτον να περιορίσει τους “απείθαρχους εκδρομείς” στην πόλη τους ενόψει του Πάσχα και δεύτερον να κρατήσει στο σπίτι αυτους που “υπερκαταναλώνουν” τα “εξοδόχαρτα” των μετακινήσων κάνοντας αλόγιστη χρήση των κωδικών.
Στο πλαίσιο αυτό ανοιχτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο το επόμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή στο «παραπέντε» της Μεγάλης Εβδομάδας, η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή νέα πιο σκληρά μέτρα στοχευμένου χαρακτήρα.
Για παράδειγμα εξετάζεται :
– Το κλείσιμο διοδίων, Ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο Στέλιος Πέτσας, Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε αυτή την δραστική λύση, η δεύτερη σκέψη είναι το πέρασμα από τα διόδια να μην έχει επιστροφή έως την κλιμακούμενη λήξη των μέτρων. Η μοναδική ίσως δικαιολογημένη μετακίνηση από νομό σε νομό, θα είναι η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς κάτω από προϋποθέσεις, στην περίπτωση δηλαδή που αυτό δεν μπορεί να γίνει από τις επίσημες δομές υγείας και την βοήθεια στο σπίτι.
– Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς,
– Η αυστηροποίηση στην κυκλοφορία ακόμα και σε παράδρομους των κεντρικών οδικών αρτηριών,
– Η μεγαλύτερη αυστηρότητα στην επιβολή προστίμων.
«Μηδενική ανοχή»
Τέλος για ακόμη μία φορά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτης τόνισε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στους παραβάτες.
«Κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να υπονομεύσουν αυτήν την προσπάθεια» περιέγραψε ο υφυπουργός, με αφορμή αυξημένη κινητικότητα στο οδικό δίκτυο που παρατηρήθηκε σήμερα στην μητροπολιτική ενότητα Αθηνών.
«Δεν προτιθέμεθα να παραμείνουμε θεατές και απαθείς απέναντι σε αυτή τη στάση» εξήγησε ο υφυπουργός και απηύθυνε δημόσια προειδοποίηση ότι «δεν θα επιτρέψουμε ούτε βήμα παρέκκλιση από τα μέτρα και θα δείξουμε μηδενική ανοχή» καταλήγοντας «είμαστε σε μία εξαιρετική καμπή, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες».
Τι ισχύει για την αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας
Πάντως όσον αφορά τα ήδη ισχύοντα μέτρα σχετικά με την απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως δεν διεκπεραιώνονται δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας από φυσικά πρόσωπα με ηλεκτρονικό τρόπο.
Το ίδιο ισχύει και για τυχόν υποβληθείσες χειρόγραφες δηλώσεις στις ΔΟΥ.
Με νεότερη απόφαση θα οριστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα συνυποβάλλονται για την εξέταση αλλαγής διεύθυνσης
Η απόφαση ισχύει για δηλώσεις μεταβολής κατοικίας που υποβάλλονται από σήμερα, Σάββατο 4 Απριλίου, και μέχρι τη λήξη των έκτακτων μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας.κατοικίας και αυτό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.https://www.parapolitika.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.