Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 194 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Πέντε περισσότερα κρούσματα συνολικά από χτες εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα, ενώ χτες δεν είχαμε κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα στις πύλες εισόδου, σήμερα ο αριθμός τους φτάνει τα 16.
Αναλυτικότερα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 24 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4007, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.
Ειδικότερα τα 24 κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
– δεκαέξι (16) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– δύο (2) κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής,
– δύο (2) κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
– ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας,
– ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
1106 (27.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2048 (51.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 1 (7.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Κανένας θάνατος
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 194 θανάτους συνολικά στη χώρα. 63 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με
βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κοροναϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 410766 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6162 (1.5%) ήταν θετικά στον κοροναϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 46893 (11.4%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12
Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 93 (0.2%) θετικά στον κοροναϊό.
Συνωστισμός και εισαγόμενα κρούσματα προκαλούν φόβο
Η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού και των νοσηλειών σε ΜΕΘ στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς την ώρα που παγκοσμίως η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.
Η πανδημία του κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 600.000 ανθρώπους παγκοσμίως, από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν και πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, σήμερα στις 04.00 ώρα Ελλάδας.
Πάνω από 200.000 από τους θανάτους αυτούς καταγράφονται στην Ευρώπη και πάνω από 160.000 στην Λατινική Αμερική.
Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την COVID-19 διπλασιάστηκε σε λίγο περισσότερο από 2 μήνες. Περισσότεροι από 100.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε 21 ημέρες, από τις 28 Ιουνίου.
Την ίδια ώρα, στη χώρα μας ο κοροναϊός χτυπάει σε διπλό μέτωπο: από τη μια υπάρχουν τα εισαγόμενα κρούσματα και από την άλλη παρατηρείται μια χαλάρωση των πολιτών, με εικόνες συνωστισμού σε εστίαση, υπαίθρια πάρτι, πλοία και αεροδρόμια.
Ήδη έχουν εφαρμοστεί κάποια μέτρα: η μάσκα είναι και πάλι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, ενώ οι έλεγχοι σε εστίαση και πύλες εισόδου της χώρας έχουν ενισχυθεί.
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως οι αρχές αναζητούν νέες φόρμουλες για πιο αυστηρά μέτρα σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.