Κοριοί: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προστατευθείτε
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους κοριούς και πώς θα καταλάβετε εάν υπάρχουν στο σπίτι…
Κοριοί: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προστατευθείτε
Να μια πρόταση που δεν πίστευα ότι θα έγραφα: Κοριοί κατέλαβαν το Παρίσι και μάλιστα κατά την διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού αλλά και του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι. Αμέτρητα πλάνα κυκλοφόρησαν στα socia media με τα παράσιτα να κατακλύζουν καταλύματα, κινηματογράφους, αεροδρόμια ακόμα και τους συρμούς του μετρό.
«Κανείς δεν είναι ασφαλής. Μπορεί να κολλήσετε κοριούς οπουδήποτε, να τους μεταφέρετε στο σπίτι και μέχρι να τους εντοπίσετε, να έχουν πολλαπλασιαστεί και να έχουν εξαπλωθεί» είχε δηλώσει, χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Emmanuel Grégoire.
Έκτοτε η ανησυχία των ειδικών παγκοσμίως είναι διάχυτη. Εκτός από το Λονδίνο, άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω σιδηροδρομικών συνδέσεων από το Παρίσι, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, παρακολουθούν την κατάσταση ενώ γιατροί στην Αμβέρσα «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την εξάπλωση κοριών.
Κι ενώ ακόμα δεν υπάρχουν αριθμοί που να τεκμηριώνουν την κατάσταση με ακρίβεια, οι κοριοί έχουν φτάσει και στην χώρα μας, καθώς πτέρυγα ξενοδοχείου στην Αττική έκλεισε λόγω κοριών.
Ζήτημα δημόσιας υγείας
Μπορούν να μετακινηθούν από μια μολυσμένη τοποθεσία σε μια άλλη, «ταξιδεύοντας» με… έπιπλα, κλινοσκεπάσματα, αποσκευές, κουτιά και ρούχα. Αν και συνήθως τρέφονται με αίμα κάθε 5 έως 10 ημέρες, οι κοριοί μπορεί να είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί. Είναι ικανοί να επιβιώνουν αρκετούς μήνες έως και ένα χρόνο χωρίς σίτιση.
Ενώ δεν έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδουν ασθένειες, βλάπτουν τόσο την σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Μπορεί να προκαλέσουν:
- Αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας του τσιμπήματος, που μπορεί να κυμαίνονται από ένα μικρό σημάδι έως, σε σπάνιες περιπτώσεις, αναφυλαξία.
- Δευτερογενείς λοιμώξεις του δέρματος εξαιτίας του τσιμπήματος.
- Ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως έντονη ανησυχία και άγχος για τα άτομα που ζουν σε μολυσμένο σπίτι.
Πώς θα προφυλαχθείτε
Μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προφυλάξετε τους χώρους σας, περιλαμβάνουν:
- Εάν ταξιδεύετε, ελέγξτε την σχάρα των αποσκευών για κοριούς.
- Ελέγξτε τα μεταχειρισμένα έπιπλα, τα κρεβάτια και τους καναπέδες για τυχόν σημάδια προσβολής.
- Χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό κάλυμμα για το στρώμα, με ανοιχτό χρώμα που διευκολύνει τον εντοπισμό τους. Επενδύστε σε ένα κάλυμμα καλής ποιότητας, που δεν θα σκίζεται εύκολα και ελέγχετέ το τακτικά για τρύπες ή λεκέδες.
- Μειώστε την ακαταστασία στο σπίτι σας για να μειώσετε τις κρυψώνες για κοριούς.
- Σκουπίζετε συχνά με ηλεκτρική σκούπα για να τους απομακρύνετε άμεσα εάν τελικά φτάσουν μαζί σας στο σπίτι.
Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε στο σπίτι
Ένας πιο ακριβής τρόπος εντοπισμού μιας πιθανής προσβολής είναι να αναζητήσετε φυσικά σημάδια κοριών. Όταν καθαρίζετε, αλλάζετε κλινοσκεπάσματα ή μένετε σε κάποιο κατάλυμα, εκτός από τσιμπήματα στο δέρμα σας, αναζητήστε:
- Κοκκινωποί λεκέδες (σαν σκουριά) σε σεντόνια ή στρώματα, που προκαλούνται από την σύνθλιψη κοριών.
- Σκούρες κηλίδες, που μπορεί να είναι περιττώματα κοριών.
- Μικροσκοπικά αυγά (περίπου 1 mm).
- Ζωντανοί κοριοί.
Πού κρύβονται
Οι κοριού μπορεί να βρεθούν σε διάφορα μέρη γύρω από το κρεβάτι, κοντά στις ραφές και τις ετικέτες του στρώματος καθώς και σε ανοίγματα στο πλαίσιο του κρεβατιού και στο κεφαλάρι.
Επιπλέον μπορείτε να τους βρείτε:
- Στις ραφές των καρεκλών και των καναπέδων, ανάμεσα στα μαξιλάρια, στις πτυχές των κουρτινών.
- Σε ενώσεις συρταριών.
- Σε ηλεκτρικές υποδοχές και συσκευές.
Τα σχόλια είναι κλειστά.