Ολοι γνώριζαν και τώρα όλοι δηλώνουν άγνοια για τις δραστηριότητες του βουλευτή Ανδρέα Πάτση
Είναι πλέον ξεκάθαρο: Το σκάνδαλο Πάτση είναι κόλαφος για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση και «Βατερλώ» για το πολιτικό σύστημα της χώρας και για την ίδια τη Δημοκρατία.
Εχουμε ένα σοβαρό έλλειμμα Δημοκρατίας στη χώρα που επιτρέπει σε περιπτώσεις σαν κι αυτή του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, να λειτουργούν, να επιχειρούν, να πλουτίζουν.
Και ταυτόχρονα επιτρέπει σε διάφορα «πλυντήρια» να ξεπλένουν τέτοιες υποθέσεις, με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος συλλήβδην και την στροφή του κόσμου σε λαϊκίστικες, ακραίες και άκρως επικίνδυνες φωνές και ιδέες.
Κι εξηγούμαι:
Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα και για τεράστιο αυτογκόλ, όχι για «λάθος», για «παράλειψη», για «άγνοια», όπως κάποιοι θέλουν. Ο Ανδρέας Πάτσης είναι γνωστός δικηγόρος (και παλιότερα ποδοσφαιρικός παράγοντας) και τον ήξεραν όλοι.
Από το 2010 γνώριζαν όλοι τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ολη η Ελλάδα γνώριζε, γιατί και ο ίδιος δεν το έκρυβε, ότι έχει πάρει κόκκινα δάνεια και τα διαχειρίζεται.
Δεν ήξερε τίποτε η Νέα Δημοκρατία όταν τον έβαλε στα ψηφοδέλτιά της το 2019; Δεν τον έψαξε ποτέ να δει τι κάνει; Κι αν τον έψαξε τότε, όταν αυτός εξελέγη βουλευτής δεν του είπε: «Βρε αδερφέ, νόμιμες δουλειές κάνεις με το γραφείο σου. Αλλά τώρα είσαι βουλευτής και ο νόμος απαγορεύει να είσαι ιδιοκτήτης off shore ή να προσφέρεις νομικές υπηρεσίες σε δημόσιους οργανισμούς. Ή παραιτήσου από βουλευτής ή παραιτήσου από τις δουλειές σου».
Το είπε ποτέ κανείς αυτό από τη ΝΔ ή από την κυβέρνηση; Οχι.
Όταν το 2020 βγήκαν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για την εισπρακτική εταιρεία του κ. Πάτση, έκανε κάτι η κυβέρνηση για να βγάλει από πάνω της το άγος; Του… τράβηξε το αυτί; Τον ανάγκασε να αναστείλει τις δραστηριότητές του, όχι γιατί ήταν παράνομες, αλλά γιατί δεν τις επιτρέπει ο νόμος για τους βουλευτές; Κι εν πάση περιπτώσει και γιατί δεν έχει ίχνος ηθικής κάτι τέτοιο;
Εχει δίκιο, επομένως, ο αποπεμφθείς βουλευτής να λέει «μα δεν έκρυψα τις εταιρείες μου, ήξεραν στη ΝΔ όταν με έβαλαν στο ψηφοδέλτιο. Γιατί με έβαλαν;»
Δεν έχει βεβαίως καμιά δικαιολογία ένας δικηγόρος που «υπηρετεί» 30 χρόνια τη Δικαιοσύνη να λέει «δεν ήξερα για το ασυμβίβαστο, δεν μου είπε κανείς κάτι». Πρόκειται για αστειότητες.
Εδώ λοιπόν έχουμε την ιστορική φράση «ένοχος ή βλαξ», και σίγουρα το πρώτο είναι αυτό που ισχύει.
Συμπέρασμα: Ηξεραν στη ΝΔ και στην κυβέρνηση ότι έχουν μια «ενεργή βόμβα» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το αν δεν έκαναν κάτι για να την απενεργοποιήσουν είναι ένα ερώτημα που οι ίδιοι πρέπει να απαντήσουν.
Οφείλει και η ΝΔ και όλα τα κόμματα να δουν τι πάει στραβά με τις επιλογές τους για υποψήφιοι βουλευτές. Και να διορθώσουν τα λάθη.
Αλλά να πάμε και στο πολιτικό σύστημα που καλύπτει τέτοιες υποθέσεις και «πατσίζει» τέτοια σκάνδαλα.
Το πόθεν έσχες του κ. Πάτση είναι δημόσιο, μπορεί οποιοσδήποτε να το δει και να το κρίνει.
Όταν, λοιπόν η αρμόδια επιτροπή της Βουλής είδε μεγάλη αύξηση του πλουτισμού του βουλευτή τι έκανε; Όταν από το 2020 υπήρχαν τα δημοσιεύματα που κατήγγειλαν την δραστηριότητα του Πάτση, η οποία δεν είναι νόμιμη ως προς το σκέλος του ότι είναι βουλευτής τι έκανε η επιτροπή.
Όταν έγινε η πρώτη καταγγελία για ιδιοκτησία εξωχώριας εταιρείας, πώς λειτούργησε η Βουλή;
Αρχειοθέτησε την υπόθεση και «ξέπλυνε» τον κ. Πάτση.
Και την αρχειοθέτηση την έκανε η επιτροπή για το πόθεν έσχες στην οποία συμμετέχουν βουλευτές και άλλων κομμάτων, πλην της Νέας Δημοκρατίας.
Απ’ ότι διαβάζουμε στο site της Βουλής, πέραν των δικαστικών και άλλων οικονομικών παραγόντων, μέλη της ειδικής αυτής επιτροπής είναι μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας και ως αναπληρωματικός, ο Παύλος Πολάκης που παίρνει από χθες τα εύσημα για την υπόθεση Πάτση,.
Αν υποθέσουμε ότι οι βουλευτές της ΝΔ ήθελαν να συγκαλύψουν τις δραστηριότητες του συναδέλφου τους κ. Πάτση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάππας, γιατί συμφώνησε στην αρχειοθέτηση; Γιατί δεν έκανε «σημαία» την επιχείρηση να μπει κάτω από το χαλί εδώ και δύο χρόνια η περίπτωση Πάτση.
Για να μη μιλήσουμε για τις τραγικές ευθύνες και των υπολοίπων μελών που δεν είναι πολιτικοί.
Οσο για τις συμβάσεις του κ. Πάτση με τα ΕΛΤΑ, κι αυτές παράνομες με βάση την ιδιότητά του ως βουλευτής, γιατί κανείς δεν απαντούσε στις ερωτήσεις που έγιναν πριν από 10 μήνες;
Αφού, λοιπόν, όλοι γνώριζαν τι συνέβαινε γιατί ο κ. Πάτσης ανενόχλητος έκλεινε συμβάσεις με δημόσιους οργανισμούς; Κανείς από τα ΕΛΤΑ π.χ. δεν είπε: «Βρε αδερφέ, είναι βουλευτής, υπάρχει ασυμβίβαστο, μήπως να δώσω τη δουλειά αλλού;»
Το ερώτημα, λοιπόν, που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί τώρα έσκασε η βόμβα Πάτση; Αραγε τον διέγραψαν γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, αν και ήξεραν ότι δεν μπορεί να έχει τις δραστηριότητες που έχει;
Τον διέγραψαν γιατί δεν μπορούσαν να πάνε σε εκλογές με έναν βουλευτή τους να «παίζει» με κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς;
Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που «αποκάλυψε» το σκάνδαλο το οποίο γνώριζε εδώ και τρία χρόνια, γιατί το έκανε τώρα; Μήπως γιατί τον συνέφερε πολιτικά να το κάνει;
Μια υπόθεση, δηλαδή βρόμικη και ενδεικτική της λειτουργίας τη Δημοκρατίας μας.
Μιας Δημοκρατίας με σοβαρές «τρύπες» από τις οποίες οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει business, κι ας είναι αντίθετες με το νόμο που οι ίδιοι οι πολιτικοί ψήφισαν.
Το ξανατονίζω για να μην παρεξηγηθώ. Νόμιμα δουλεύει ως δικηγόρος ο κ. Πάτσης, αν και βουλευτής.
Παράνομα όμως να κάνει δουλειές με το Δημόσιο και να έχει off shore. Τελεία και παύλα.https://www.in.gr/author/vkanellis/