Μάσκες, τεστ και το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κοροναϊού θα «σώσουν» την κατάσταση – Τι να κάνουμε αν έχουμε συμπτώματα και είμαστε προσκεκλημένοι σε τραπέζι το βράδυ – Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά
«Καμπανάκι» για την έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων κρούει ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για την έξαρση των ιώσεων και έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πώς να προστατευθούμε.
Η έξαρση των ιώσεων δεν έχει φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμά της
Όπως αναφέρει ο καθηγητής μιλώντας στο Mega, η χειμερινή διασπορά των ιώσεων και του κορωναϊού έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου, και μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Όπως ξεκαθαρίζει, «δεν είναι κύμα, είναι μία έκθεση που συνεχίζει και ανεβαίνει» και επισημαίνει ότι η πίεση στα νοσοκομεία δεν είναι όπως στους πανδημικούς καιρούς, αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέα.
«Σημαντική, αλλά όχι υποχρεωτική, η επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό στον ευάλωτο πληθυσμό»
Παράλληλα, αναφερόμενος στον ευάλωτο πληθυσμό, προτρέπει όποιον δεν έχει κάνει την επικαιροποιημένη δόση, να πάει να κάνει έστω και τώρα, ενώ τονίζει πως δεν προβλέπεται υποχρεωτικότητα.
1.500 ασθενείς με covid στα νοσοκομεία, 90 διασωληνωμένοι
«Βρισκόμαστε στην έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, την χειμερινή, η οποία έχει ξεκινήσει από μέσα Νοεμβρίου. Πιθανώς να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμα. Τα νούμερα λένε πάνω από 1.500 ασθενείς με covid στα νοσοκομεία, έχουμε φτάσει περίπου τους 90 διασωληνωμένους. Είναι μία κατάσταση αρκετά χαμηλότερη από τους πανδημικούς καιρούς αλλά είναι μια πίεση που δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αμελητέα. Δεν είναι κύμα, είναι μία έκθεση που συνεχίζει και ανεβαίνει. Υπολογίζουμε ότι θα ανέβει ακόμη ένα 20%, δεν θεωρούμε ότι θα δημιουργηθεί μία πίεση που να χρειαστεί οριζόντια μέτρα», είπε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.
«Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε πει συστάσεις για τον ευάλωτο πληθυσμό και να τονίσουμε ότι ο ευάλωτος πληθυσμός, εάν δεν έχει κάνει την επικαιροποιημένη δόση, την φετινή πρέπει οπωσδήποτε να πάει να την κάνει», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Τα συμπτώματα που οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν πριν πάμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Για το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από την έκθεση σε ιογενές περιβάλλον, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε: «αν έχουμε συμπτώματα να μην πάμε στο τραπέζι που είμαστε προσκεκλημένοι. Συμπτώματα σημαίνει ένα συνάχι, μπούκωμα/πονόλαιμος, πυρετός. Δεν είναι μόνο ο Covid υπάρχει ο RSV, η γρίπη. Αν είμαστε ευάλωτοι να φοράμε μάσκα οπουδήποτε μετακινούμαστε. Επίσης οι ευάλωτοι να κάνουν τεστ με τα πρώτα συμπτώματα κι αν βγει θετικό, αμέσως να μιλήσουν με τον γιατρό τους να τους εξετάσει, μήπως μπορέσουν και πάρουν την αντιική θεραπεία. Ευάλωτος σημαίνει άνω των 65 ετών με υποκείμενο νόσημα, οι μικρότερες ηλικίες, οι καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι, νεφροπαθείς, διαβητικοί, είναι μία μεγάλη λίστα».
Αν κάποιος έχει αυτά τα συμπτώματα και βγαίνει αρνητικός, είναι μεταδοτικός;
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «αν είναι Covid-19 και είναι αρνητικός, λογικά δεν μεταδίδει εκείνη τη στιγμή. Αυτή την στιγμή έχουμε και γρίπη, και RSV και κορωνοϊό και άλλους ιούς. Από τον Νοέμβριο και μετά έχουμε πάντα αναπνευστικές λοιμώξεις. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί είτε για τη γρίπη είτε για covid μπορεί να πάει να εμβολιαστεί. Εάν έχει νοσήσει θα πρέπει να περιμένει 3 μηνες όχι γιατί θα πάθει κάτι, αλλά γιατί έχει μία ανοσία».
Τα σχόλια είναι κλειστά.