Τοποθετήθηκαν προστατευτικές πινακίδες- Τι λέει στο Cretalive ο φυτολόγος του ΜΦΙΚ, κ. Μανώλης Αβραμάκης.
Είμαστε στην «καρδιά» της άνοιξης και η Πρωτομαγιά πλησιάζει… επικίνδυνα. Στη φύση υπάρχουν άγρια λουλούδια, όπως μαργαρίτες, που συνηθίζουμε να κόβουμε και να φτιάχνουμε στεφάνια. Υπάρχουν, όμως, και κάποια λουλούδια που δεν πρέπει να κόβουμε, μπορούμε μονάχα να θαυμάζουμε την ομορφιά τους!
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η κόκκινη τουλίπα της Κρήτης (Tulipa doerfleri) που αποτελεί ενδημικό είδος της Κρήτης. Τη συναντάμε στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς του να βρίσκονται στο μικρό οροπέδιο του Γιους Κάμπου στο Ρέθυμνο.
Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη προχώρησε στην τοποθέτηση πινακίδων στο Γιους Κάμπο για την αποτροπή του φαινομένου εκρίζωσης/ συλλογής άγριων λουλουδιών, σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρίου. Όπως τονίζει «Είμαστε κι εμείς μέρος της φύσης και οφείλουμε να τη σεβόμαστε σε κάθε μας επίσκεψη στην ύπαιθρο!»
Ο φυτολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Μανώλης Αβραμάκης, κάνει λόγο για μια θετική πρωτοβουλία και εξηγεί ότι στην Κρήτη υπάρχουν 5 είδη τουλίπας και η συγκεκριμένη είναι η πλέον απειλούμενη. Στην τελευταία καταγραφή στο κόκκινο βιβλίο το 2009 χαρακτηρίστηκε ως τρωτό είδος ενώ ήδη από το 1981, με το Προεδρικό Διάταγμα 67/81, ανήκει στη λίστα των προστατευόμενων ειδών.
toulipa
Photo Credits: @Φασουλάς,Χ. / Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης