Κόκκινη τουλίπα στο Οροπέδιο Γιους Κάμπο: Θαύμασέ τη αλλά μην την κόψεις!

Ημερομηνία:

Τοποθετήθηκαν προστατευτικές πινακίδες- Τι λέει στο Cretalive ο φυτολόγος του ΜΦΙΚ, κ. Μανώλης Αβραμάκης.

Είμαστε στην «καρδιά» της άνοιξης και η Πρωτομαγιά πλησιάζει… επικίνδυνα. Στη φύση υπάρχουν άγρια λουλούδια, όπως μαργαρίτες, που συνηθίζουμε να κόβουμε και να φτιάχνουμε στεφάνια. Υπάρχουν, όμως, και κάποια λουλούδια που δεν πρέπει να κόβουμε, μπορούμε μονάχα να θαυμάζουμε την ομορφιά τους!
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η κόκκινη τουλίπα της Κρήτης (Tulipa doerfleri) που αποτελεί ενδημικό είδος της Κρήτης. Τη συναντάμε στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς του να βρίσκονται στο μικρό οροπέδιο του Γιους Κάμπου στο Ρέθυμνο.

Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη προχώρησε στην τοποθέτηση πινακίδων στο Γιους Κάμπο για την αποτροπή του φαινομένου εκρίζωσης/ συλλογής άγριων λουλουδιών, σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρίου. Όπως τονίζει «Είμαστε κι εμείς μέρος της φύσης και οφείλουμε να τη σεβόμαστε σε κάθε μας επίσκεψη στην ύπαιθρο!»
Ο φυτολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Μανώλης Αβραμάκης, κάνει λόγο για μια θετική πρωτοβουλία και εξηγεί ότι στην Κρήτη υπάρχουν 5 είδη τουλίπας και η συγκεκριμένη είναι η πλέον απειλούμενη. Στην τελευταία καταγραφή στο κόκκινο βιβλίο το 2009 χαρακτηρίστηκε ως τρωτό είδος ενώ ήδη από το 1981, με το Προεδρικό Διάταγμα 67/81, ανήκει στη λίστα των προστατευόμενων ειδών.

toulipa
Photo Credits: @Φασουλάς,Χ. / Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εκτός από τους επισκέπτες της περιοχής που ίσως θελήσουν να κόψουν κάποιο λουλούδι, η μεγαλύτερη απειλή για την κόκκινη τουλίπα (ή Τουλίπα του Ντόρφλερ) είναι το ενδεχόμενο να αλλάξει η χρήση γης. Φυτρώνει σε χωράφια που είναι ήδη σπαρμένα και οργωμένα με επιφανειακή άροση που δεν προκαλεί ζημιά στους βολβούς. Αν, όμως, κάποιος αγρότης της περιοχής θελήσει να αλλάξει καλλιέργεια, για παράδειγμα να φυτεύσει πατάτες που χρειάζονται βαθιά άροση και χρησιμοποιήσει τρακτέρ, τότε θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, επειδή θα φέρει τους βολβούς στην επιφάνεια. Από την άλλη πλευρά, η επιφανειακή άροση βοηθάει το φυτό καθώς εξολοθρεύει τους ανταγωνιστές του. Για αυτό το λόγο βλέπουμε λιβάδια από τουλίπες σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Πρόκειται για ένα φυτό που αναπαράγεται αγενώς με υπόγεια ριζώματα και βολβούς.

Κάντο όπως η Ολλανδία!

Ο κ. Αβραμάκης μας εξηγεί πως υπάρχουν προγράμματα που «τρέχουν», μελετούν το φυτό με στόχο να το μετατρέψουν σε καλλιεργούμενο είδος. (https://tulips.gr) Έτσι, τα επόμενα χρόνια αν κανείς θέλει να προμηθευτεί κρητικές τουλίπες θα μπορεί να τις αγοράσει από ανθοπωλείο.
Πρόκειται για το παράδειγμα των Ολλανδών που έχουν καλλιεργούμενες ποικιλίες και τις εκμεταλλεύονται εμπορικά χωρίς να καταστρέφουν τους φυσικούς τους πληθυσμούς.

ΠΗΓΗ: CRETALIVE NEWS
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κρήτη: Σε σοβαρή κατάσταση στο ΚΑΤ ο...

Σοβαρό ατύχημα με έκρηξη σε γεωργικό μηχάνημα σημειώθηκε το...

Ρέθυμνο: Σοβαρό αιματηρό επεισόδιο μεταξύ συγγενών

– Τέσσερις συλλήψεις, στη ΜΕΘ 39χρονος με τραύμα στον...

Κρήτη: Σε σοβαρή κατάσταση στο ΚΑΤ ο...

Σοβαρό ατύχημα με έκρηξη σε γεωργικό μηχάνημα σημειώθηκε το...

Ρέθυμνο: Σοβαρό αιματηρό επεισόδιο μεταξύ συγγενών

– Τέσσερις συλλήψεις, στη ΜΕΘ 39χρονος με τραύμα στον...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Φορολογικές δηλώσεις: Την Παρασκευή 25/4 η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων

Έχει ήδη υποβληθεί το 1/4 του συνόλου. Χρονικό περιθώριο, έως...

Στο Περιστέρι τον Μάιο το συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας

Το συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό...

Λάθος αποφάσεις φέρνει ο λίγος ή κακός ύπνος

Εκτός από ατυχήματα, η στέρηση νυχτερινού ύπνου προκαλεί σοβαρές...