Λόγω της διαπιστωμένης σύγχυσης που παρατηρείται μεταξύ της Δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δ. Ρεθύμνης (Σύμπραξη Δ. Ρεθύμνης και ΑΜΚΕ <<Ξένιος Ζευς>>) και του προγράμματος ΤΕΒΑ, ο Δήμος Ρεθύμνης, η Κοινωνική του Υπηρεσία και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, Δρ Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα κρίνουν αναγκαία την ενημέρωση των συμπολιτών σχετικά με το περιεχόμενο, τις αρμοδιότητες και το έργο που προσφέρουν οι δύο αυτές δομές, προκειμένου να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και να διευκολύνονται οι νυν αλλά και οι εν δυνάμει ωφελούμενοι συμπολίτες.
Α. Κοινωνικό Παντοπωλείο
Πρόκειται για μία Δομή παροχής βασικών αγαθών και αποτελεί μέρος ενός πλέγματος Κοινωνικών Δομών που ιδρύθηκαν στο Δήμο Ρεθύμνου, με σκοπό την προσφορά ειδών παντοπωλείου σε πολίτες που έχουν ανάγκη.
Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου περιήλθε στην αρμοδιότητα του Δήμου Ρεθύμνης από την 1η Ιουνίου 2017 και, έκτοτε, στεγάζει τη λειτουργία της στο δημοτικό κτίριο της Κοινωνικής Μέριμνας (οδός Μαρκέλλου 25, Μασταμπάς).
Σημειώνεται ότι το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου υλοποιείται από το εταιρικό σχήμα μεταξύ των φορέων «Ξένιος Ζευς» ΑμΚΕ και του Δήμου Ρεθύμνης κι εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Β. Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ)
Το Τ.Ε.Β.Α. είναι ένα πρόγραμμα που επίσης υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, ωστόσο συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας.
Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I), το οποίο έχει εγκριθεί την 15η Δεκεμβρίου 2014 και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας. Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων και οι ωφελούμενοι επιλέγονται σύμφωνα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Τα κοινά στοιχεία των δύο προγραμμάτων αφορούν:
• Τη χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
• Την εποπτεία τους από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
• Το στόχο τους, που εδράζεται στη μείωση του ποσοστού συνανθρώπων μας που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η αναγκαιότητα των δύο προγραμμάτων, κατέστη επιτακτικότερη τα τελευταία χρόνια λόγω της πολυεπίπεδης κρίσης, η οποία οξύνθηκε ακόμη περισσότερο από την πανδημία, συνθήκες που προκάλεσαν αύξηση των ατόμων που υποφέρουν από σοβαρή ή μερική στέρηση βασικών υλικών διαβίωσης.
Διαφορές των δύο Προγραμμάτων:
Σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας των δύο παραπάνω προγραμμάτων, δεν δύναται να υπάρχουν κοινοί ωφελούμενοι. Οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι αποκλειστικά δημότες Ρεθύμνου (μοναχικά άτομα με χαμηλό εισόδημα ή ανεργία, ζευγάρια ή οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, κοινωνικά προβλήματα ή ανεργία και άτομα με αναπηρία 67% και άνω με οικονομικά προβλήματα).
Οι ωφελούμενοι του Τ.Ε.Β.Α. λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, χωρίς ωστόσο αυτό να τους απαγορεύει να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου αντί του ΤΕΒΑ.