Νέα μέτρα φέρνουν τα συνεχή τετραψήφια νούμερα για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κοροναϊού.
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων οι οποίοι θα θέσουν επί τάπητος την κατάσταση που επικρατεί στις «κόκκινες» περιοχές, στις υποψήφιες για… αλλαγή χρώματος αλλά και στα νέα σκληρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το κύμα του κοροναϊού που τρομάζει ειδικούς και κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση θα ακούσει τις εισηγήσεις των επιστημόνων και θα ανακοινώσει τα όποια νέα μέτρα στις 18.00 κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Τα κρούσματα κοροναϊού παραμένουν σε τετραψήφιο νούμερα καθώς χθες Πέμπτη καταγράφηκαν 1.070 νέες μολύνσεις, ενώ η Αττική «βράζει» με 533 νέα κρούσματα.
Μετά την Αττική που είναι στο «κόκκινο» οι ειδικοί αποφάσισαν την Πέμπτη να «κοκκινίσουν» και τη Θεσσαλονίκη η οποία έχει άνοδο στα κρούσματα ενώ δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και με την Αχαΐα καθώς ήδη η Πάτρα βρίσκεται και αυτή σε «κόκκινα» χρώματα.
Η απόφαση για τη Θεσσαλονίκη και τα νέα περιοριστικά μέτρα λήφθηκε προληπτικά για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του ιικού φορτίου και πίεση στο ΕΣΥ, δεν είχε να κάνει όμως με τον αριθμό των κρουσμάτων που εμφανίζει η συγκεκριμένη περιοχή.
Αυτό που οδήγησε σε αυτή την κίνηση ήταν ο γρήγορος ρυθμός αύξησης των νέων μολύνσεων και κυρίως το μεγάλο ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα της πόλης.
Τα δεδομένα τέθηκαν υπόψη του κ. Χαρδαλιά, αλλά και της ειδικής υποεπιτροπής και έτσι αποφασίστηκε να μπει στη ζώνη επιτήρησης Β’ η Θεσσαλονίκη.
Τα σενάρια για τα νέα μέτρα
Η πρώτη παρέμβαση που βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης ενόψει της ανακοίνωσης των μέτρων, αφορά στην Αττική και πιο συγκεκριμένα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Η Αττική αποτελεί μοναδική εξαίρεση στον κανόνα των «κόκκινων περιοχών», καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ και όχι από τις 6 το απόγευμα. Οι σκέψεις των αρμοδίων αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα το Σαββατοκύριακα, προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα, λόγω και του καλού καιρού που προβλέπεται.
Ωστόσο, μια μερίδα των ειδικών διατύπωσε την άποψη ότι η Αττική βρίσκεται «βαθιά μέσα στο κόκκινο» και πληροφορίες θέλουν να εισηγείται καθολικό lockdown στην μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιοχή της χώρας.
Στο τραπέζι βρίσκεται και η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων στην Αθήνα, ωστόσο υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.
Εν αναμονή των αποφάσεων για τα σχολεία
Διχασμένοι εμφανίζονται όμως οι λοιμωξιολόγοι και για το αν θα πρέπει να κλείσουν και πάλι τα σχολεία.
Η Υπουργός Παιδείας από την πλευρά της μιλώντας στο MEGA δήλωσε πως δεν υπάρχει ακόμη τέτοια εισήγηση από τους ειδικούς ενώ αρκετοί γονείς τάσσονται υπέρ ενός νέου κλεισίματος καθώς φοβούνται την διασπορά του ιού.
Στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται και πάλι το θέμα της λειτουργίας των σχολείων καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαία ταχύτητα καθώς αναζητούνται άμεσα τρόποι και μέτρα που θα περιορίσουν την κινητικότητα των πολιτών στους δρόμους.
Σε λιγότερο από 24 ώρες οι ειδικοί θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα εισηγηθούν για ακόμη μια φορά το κλείσιμο των Γυμνασίων στις κόκκινες περιοχές και την επαναφορά των μαθητών στην τηλεκπαίδευση.
Στην επιτροπή οι απόψεις διχάζουν. Κάποιοι ζητούν εδώ και τώρα κλείσιμο των σχολείων ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν αποτελούν εστία μετάδοσης του ιού.
Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της α’ βάθμιας εκπαίδευσης. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα.
Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ανέφερε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο MEGA.
Η Υπουργός Παιδείας πάντως μιλώντας στο MEGA υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει υπάρχει εισήγηση από τους ειδικούς για κλείσιμο των σχολείων στις κόκκινες περιοχές.
Από την πλευρά τους και οι μαθητές εμφανίζονται διχασμένοι.
Η κατάσταση στη χώρα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.070 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κοροναϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 160.935, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.002 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50.974 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια στιγμή, 249 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (71.9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 85.5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Στο μεταξύ, 1.149 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.903 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.473 (58.8%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.