Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: Σχετικά με το ζήτημα των συμβάσεων των εργαζόμενων στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια.
Σε συνέχεια της με αριθ. Πρωτ. 5193/26-03-2020 ερώτησης και της με αριθ. πρωτ. 445/09-06-2020 απάντησης του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, καταρχάς γίνεται φανερό, πως οι εν λόγω εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης και κυρίως οι εταιρείες SWISSPORT HELLAS ΑΕ και SKYSERV ΑΕ εδώ και χρόνια κάνουν χρήση της δυνατότητας, που τούς δίνει ο νόμος 3986/11, για την επ’ αόριστον ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αερομεταφορών, με τα αποτελέσματα που αναδείξαμε και στη σχετική ερώτηση.
Στην απάντηση που έδωσε ο Υπουργός αναφέρει, πως στις εταιρείες SWISSPORT και SKYSERV στη Θεσσαλονίκη η ημερομηνία λήξης της σύμβασης των εργαζομένων δε συμφωνεί με την ημερομηνία λήξης, όπου η τελευταία έχει συμπληρωθεί σε ξεχωριστή σελίδα μετά το πέρας του κειμένου των συμβάσεων και ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις, οπότε η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τη στιγμή, επομένως, που η ίδια η υπηρεσία του ΣΕΠΕ έχει φτάσει σε αυτή τη διαπίστωση, αποδεικνύεται και με αυτό τον τρόπο αυτό που εξαρχής έχουμε αναδείξει, ότι αυτές οι συμβάσεις αποτελούν «ομηρία» για τους εργαζόμενους, όταν δουλεύουν χρόνια στα αεροδρόμια, είτε στα περιφερειακά αεροδρόμια όλης της Ελλάδας είτε στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε και από τις μισθοδοσίες των εργαζομένων, αλλά και από την ασφαλιστική τους ενημερότητα.
Μάλιστα, δεν τους αναγνωρίζεται ούτε καν η εποχικότητα – ακόμα και στους εργαζόμενους στα περιφερειακά αεροδρόμια, που δουλεύουν κυρίως το καλοκαίρι – με αποτέλεσμα εκατοντάδες που εργάζονται στα αεροδρόμια, σε εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, σε εταιρείες security, σε επισιτιστικά και εμπορικά καταστήματα αυτή την περίοδο να μην έχουν προσληφθεί και να έχουν μείνει εκτός από οποιοδήποτε μηχανισμό στήριξης. Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία, καθαριότητας που βρίσκονται εντός των αερολιμένων της χώρας.
Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές, το επόμενο διάστημα σκοπεύουν να προχωρήσουν στη λήξη των συμβάσεων όλων των εργαζομένων που εργάζονται με αυτούς τους όρους, στο όνομα της μείωσης της επιβατικής κίνησης, λόγω της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, φορτώνοντας τα βάρη για μία ακόμη φορά στους εργαζόμενους.
Τέλος, με αφορμή το θάνατο εργαζομένου σε εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο της Σάμου, που αποτελεί το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο μέσα σε ένα χρόνο και έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα», που γίνονται στα αεροδρόμια της χώρας, εκφράζουμε την ανησυχία για τα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, αλλά και των επιβατών σε αυτούς τους χώρους και την ανάγκη για πλήρως στελεχωμένα ιατρεία 24ωρης λειτουργίας με μόνιμους ιατρούς και νοσηλευτές.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
• Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων αυτών των εργαζομένων που μέχρι τώρα βρίσκονται χωρίς κανένα εισόδημα, αφού όσοι ήταν στο ταμείο ανεργίας η επιδότησή τους έχει λήξει, δεν έχουν εργαστεί είτε καθόλου αυτή τη χρονιά, είτε από το Μάρτιο του 2020 και έπειτα, ενώ δεν έχουν ενταχτεί στο μηχανισμό στήριξης.
• Να διασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Να καταργηθεί η διάταξη του νόμου 3986/11 που προβλέπει την επ’ αόριστο ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στις αερομεταφορές.
• Να γίνουν αορίστου χρόνου οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις εν λόγω εταιρείες και όσοι προσλαμβάνονται κατά τους θερινούς μήνες να θεωρούνται εποχικοί εργαζόμενοι, με δικαίωμα εποχικού επιδόματος και δικαίωμα επαναπρόσληψης, όπως προβλέπεται από το νόμο 1346/1983 για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
• Να κριθούν άκυρες οι απολύσεις των εργαζομένων που εργάζονται με αυτούς τους όρους και έγιναν μέσα στο Μάρτιο, δηλαδή με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κάτι που αποδεικνύεται τόσο από τις μισθοδοσίες όσο και από τα ένσημά τους, και οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας εργαζομένων και επιβατών σε αυτούς τους χώρους, τόσο με τη δημιουργία ιατρείων 24ωρης λειτουργίας με μόνιμους ιατρούς και νοσηλευτές και ειδικά λόγω της έξαρσης της πανδημίας με δωρεάν τεστ Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έκθεσης στον κορονοϊό.
Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης