Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες της φοιτητικής στέγης που επικρατούν σε όλους τους νομούς της Κρήτης που υπάρχουν φοιτητές και συνολικά είναι οξυμένα τα προβλήματα που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα.
Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο, εδώ και τέσσερα χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τις φοιτητικές εστίες, οι φοιτητές είναι αναγκασμένοι να μένουν σε ξενοδοχεία, επιβαρύνονται οικονομικά για τη μετακίνησή τους προς την πανεπιστημιούπολη και μάλιστα χωρίς να υπάρχει τακτική απευθείας συγκοινωνία. Στο Ρέθυμνο, τα διαθέσιμα δωμάτια για εστιακούς φοιτητές εξυπηρετούν περίπου 350 φοιτητές από τους σχεδόν 10.000 που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα με τη σίτιση. Στα Χανιά, στο ΕΛΜΕΠΑ δεν διατίθενται φοιτητικές εστίες, παρά νοικιάζονται δωμάτια σε ξενοδοχεία. Από την άλλη, στις παλιές εστίες του Πολυτεχνείου δωμάτια παραμένουν κλειστά, επειδή χρειάζονται επισκευές και συντήρηση που δεν υλοποιούνται. Επίσης, ενώ υπάρχουν δωμάτια κενά δε δίνονται στους φοιτητές, λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων που παραμένουν στα «τάρταρα» και των κριτηρίων «αριστείας». Συγχρόνως, ένας φοιτητής που δικαιούται δωμάτιο στην εστία θα μπει σε αυτό τουλάχιστον 3 μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, ενώ θα κληθεί να πληρώσει εγγύηση ή «συμβολικό ενοίκιο». Σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά), όπου οι φοιτητές διαμένουν σε ξενοδοχεία, αναγκάζονται σε έξωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο Λασίθι, στον Άγιο Νικόλαο δεν υπάρχουν εστίες και στη Σητεία διατίθενται μόνο 15 δωμάτια στις εστίες, οι οποίες συγχρόνως λειτουργούν και για τη στέγαση μαθητών.
Όλα τα παραπάνω προκαλούν σοβαρά εμπόδια στις σπουδές των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, τη στιγμή που δίνονται εκατομμύρια ευρώ στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η κυβέρνηση και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει μέτρα ώστε να μειωθεί συνολικά το κόστος διαβίωσης όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους αντιμετωπίζουν το κύμα της ακρίβειας, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθειά τους να σπουδάσουν. Με αυτά τα δεδομένα τα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών εξωθούνται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, συχνά πριν καν τις αρχίσουν.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
– Την ανέγερση νέων εστιών, ασφαλών και σύγχρονων που να καλύπτουν τις σημερινές στεγαστικές ανάγκες, με ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια, αξιοποιώντας τις υποδομές που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των δήμων και του δημοσίου και για την επισκευή και ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών.
– Να εξασφαλιστεί μηνιαίο φοιτητικό επίδομα στο ύψος του ενοικίου για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν και σε κάθε περίπτωση να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Ο Βουλευτής
Συντυχάκης Μανώλης
Τα σχόλια είναι κλειστά.