Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Εσωτερικών, οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών
Θέμα: Για τις μεγάλες καταστροφές από την έντονη κακοκαιρία στην Κρήτη
Για μια ακόμη φορά ο λαός της Κρήτης βρέθηκε αντιμέτωπος με τις τεράστιες καταστροφές, τις εκτεταμένες ζημιές, από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις 6, 7 και 10 Νοεμβρίου, που είναι ακόμη σε εξέλιξη στους Νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου.
Συγκεκριμένα στις περιοχές του Οροπεδίου Λασιθίου, στην ευρύτερη περιοχή του Καστελιού Μινώα Πεδιάδος, στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Χερσονήσου, στο Μυλοποτάμο, στο Αμάρι, στην περιοχή του Πλατανιά, στην περιοχή του Σταυρωμένου και σε δεκάδες χωριά του Ρεθύμνου οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές. Καταστράφηκαν σπίτια και η οικοσκευή τους, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια που κατακλύστηκαν από φερτά υλικά, αγροτικές περιουσίες, καλλιέργειες που έχουν βυθιστεί στο νερό, γεωργικός εξοπλισμός, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές μονάδες, οδηγώντας σε τραγική κατάσταση εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες. Ειδικά για τη Χερσόνησο οι καταστροφές ήρθαν πάνω σε αυτές που προκάλεσε το χαλάζι από Μάλια μέχρι Σίσι, τον Οκτώβρη. Ανυπολόγιστες είναι και οι ζημιές στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, τον ΒΟΑΚ και σε γέφυρες.
Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών καταγγέλλουν την έλλειψη έργων, υποδομών και σχεδιασμού αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων. Για παράδειγμα τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Οροπέδιο Λασιθίου και οι κατολισθήσεις στον δρόμο Γωνιές – Κερά – Οροπέδιο Λασιθίου δεν είναι καινούρια φαινόμενα, συμβαίνουν χρόνια τώρα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και καταγγελίες για τις σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές, στην απορροή του φράγματος Αποσελέμη, που οδήγησαν σε μεγάλες καταστροφές, και είναι χαρακτηριστικές και για το πώς κατασκευάζονται και τα πιο σύγχρονα έργα. Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για το εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι και τη μη πρόβλεψη αντιπλημμυρικών έργων κατά την κατασκευή του, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για την ύπαρξη μελετών στη φάση της λειτουργίας του. Επίσης, ο κρατικός μηχανισμός (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι) αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ανεπαρκής, ανέτοιμος και χωρίς συντονισμό.
Η ένταση των καιρικών φαινομένων δε μπορεί να κρύψει ότι -με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών- δεν έχει γίνει ποτέ συνολικός σχεδιασμός και κατασκευή ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, από την οριοθέτηση – διευθέτηση των ρεμάτων και αποστραγγιστικά έργα στην ύπαιθρο, μέχρι την κατασκευή δικτύων όμβριων στον αστικό ιστό, με βάση και τα νέα κλιματολογικά δεδομένα. Είναι πρόκληση στις μέρες μας, που η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης, να επαναλαμβάνεται από τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, κάθε φορά που σημειώνονται πλημμύρες και καταστροφές, ότι φταίνε τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα.
Για όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι σκοπεύουν να κάνουν για:
1. Να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη διαμονής όλοι οι κάτοικοι που τα σπίτια τους έχουν πληγεί, να εξασφαλισθεί η διατροφή τους, η υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα προστασίας από την πανδημία, να τους δοθεί ό,τι χρειάζονται, μέχρι να καθαριστούν τα σπίτια τους και να μπορούν να κατοικήσουν σε αυτά.
2. Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό της κεντρικής κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, με επίταξη και ιδιωτικών μέσων, καθώς και να γίνουν έκτακτες προσλήψεις, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντληθούν το νερό και η λάσπη από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές, να καθαριστούν κατοικίες, καταστήματα, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, να αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο μεταξύ κατοικημένων περιοχών, αλλά και οι αγροτικοί δρόμοι.
3. Να κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δήμοι που πλήττονται από την κακοκαιρία.
4. Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους των 3 Νομών για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων και γενναία χρηματοδότηση για μηχανικό εξοπλισμό.
5. Να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με προσωπικό για να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες.
6. Να αποζημιωθούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 100% οι πληγέντες των παραπάνω περιοχών για τις ζημίες σε κατοικίες, οικοσκευές, μαγαζιά, αγροτικά μηχανήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, ζωοτροφές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, κτηνοτροφικές υποδομές.
7. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής και είναι αδύνατο να βρεθούν.
8. Να στηριχθούν άμεσα οικονομικά από το κράτος όλοι οι πληγέντες με τη χορήγηση μηνιαίου έκτακτου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματος τους, συνυπολογίζοντας και τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας.
9. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης για τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες και τους εργαζόμενους, που έχουν πληγεί. Να παγώσουν τα χρέη όλων των πληγέντων (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι), σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμο, τράπεζες, ΔΕΗ, τηλεφωνία, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν.
10. Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.
11. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
12. Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές (επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, γέφυρες) με σύγχρονες προδιαγραφές.
13. Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης στην περιοχή και σε όλη την Κρήτη, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι της αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις. Να επιταχυνθούν όσα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους Δήμους της Κρήτης. Να γίνει άμεσα οριοθέτηση των ρεμάτων, διευθέτηση και καθαρισμός τους μέσα και έξω από κατοικημένες περιοχές. Να κατασκευαστούν δίκτυα όμβριων στις κατοικημένες περιοχές και αποστραγγιστικά έργα στην ύπαιθρο, όπως και δασοτεχνικά, αντιδιαβρωτικά, έργα.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω