Το έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου μέχρι την κατάργησή του, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4512/2018, λειτουργεί μεταβατικά ως Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου και καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας πόλης περίπου 200.000 κατοίκων, χωρίς να διαθέτει νομική στήριξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έργο του νομικού ελέγχου των εισερχόμενων πράξεων να διεκπεραιώνεται εξ αποστάσεως από τα υποθηκοφυλακεία Άρτας και Χίου, χωρίς να παρέχεται επιτόπια εξυπηρέτηση των πολιτών και χωρίς υπάρχει πρόσβαση στον φυσικό φάκελο.
Επίσης, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, η επίλυση του προβλήματος παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον, αφού για τη σύσταση και λειτουργία Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο και για τη στελέχωση του νομικού του τμήματος θα πρέπει να προηγηθεί η κατάργηση του έμμισθου Υποθηκοφυλακείου και να ακολουθηθεί η διαδικασία προκήρυξης ΑΣΕΠ.
Τα παραπάνω δημιουργούν δυσεπίλυτα προβλήματα στη λειτουργία του έμμισθου Υποθηκοφυλακείου Ηρακλείου με την καθυστέρηση στην καταχώρηση πράξεων πχ συμβολαίων, αγωγών, δικαστικών αποφάσεων, αιτήσεων πρόδηλου σφάλματος κλπ. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι του Ηρακλείου και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, που δίκαια να ζητούν να αναλάβει η πολιτεία τις ευθύνες της, υφίστανται απερίγραπτη ταλαιπωρία, καθώς συνωστίζονται από τα ξημερώματα στην υπηρεσία για να εξυπηρετηθούν και αρκετές φορές ορισμένοι από τους προσερχόμενους δεν εξυπηρετούνται λόγω λήξης του ωραρίου.
Επιπλέον, το πρόβλημα επιδεινώνεται με την αδικαιολόγητη σύντμηση της προθεσμίας για τη διόρθωση λαθών, ανακριβών πρώτων εγγραφών στο Κτηματολόγιο, που από το 2026 οπότε είχε καθοριστεί, μειώθηκε κατά έξι χρόνια και μεταφέρθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα και εγκυμονεί κινδύνους για τους πολίτες και μάλιστα σε μια πόλη με πάμπολλα προβλήματα πχ πράξεις εφαρμογής, κατατεμαχισμένα κληροτεμάχια κ.α. Ζήτημα, ακόμη, είναι τα παράβολα που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες, κτηνοτρόφοι, συνταξιούχοι και μικροεπαγγελματίες.
Είναι προφανές ότι για τους εργαζόμενους στο Κτηματολογικό Γραφείο του Ηρακλείου, λόγω αυτής της κατάστασης, προκύπτει τεράστιος όγκος δουλειάς που, σε συνδυασμό με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που τίθενται στην προθεσμία διόρθωσης αρχικών εγγραφών, οδηγεί σε εργασιακή εξόντωση, προκειμένου να ανταποκριθούν στη διαχείριση των αιτημάτων των πολιτών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για να γίνει αμέσως η στελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου με όλο το απαραίτητο προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του, διατηρώντας σε ισχύ τη λήξη της προθεσμίας για τη διόρθωση ανακριβών πρώτων εγγραφών στις 31-12-2026, και για να μειωθούν τα παράβολα που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες και οι ΟΤΑ.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης