Η ανάρτηση του Δασικού Χάρτη της περιφερειακής ενότητας Χανίων από την Διεύθυνση Δασών προκάλεσε δικαιολογημένα μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση σε χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και μικροιδιοκτήτες γης αφού καλούνται σε ένα διάστημα τριών μηνών, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και με μεγάλο οικονομικό κόστος να αποδείξουν τον χαρακτήρα της περιουσίας τους.
Τα “προβλήματα” που αναδεικνύονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δεν είναι αστοχίες, αλλά οι στόχοι και τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, όπως αυτοί εξυπηρετούν τα κάθε φορά επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων. Οι γρήγορες διαδικασίες ανάρτησης και ενστάσεων δείχνουν ακριβώς αυτούς τους σχεδιασμούς.
Οι δασικοί χάρτες αποτελούν σημαντικό κρίκο στην μετά το 2020 δασική στρατηγική της “πράσινης” ανάπτυξης, της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ευρώπη 2020” που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση (ΝΔ) όπως και οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ).
Η στόχευση τους είναι πολλαπλή αφού παράλληλα με την διευκόλυνση του ξεκαθαρίσματος της ιδιοκτησιακής κατάστασης και των χρήσεων γης προχωράνε στην συγκέντρωση της γης στο κράτος για παραπέρα αξιοποίηση από το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται κυρίως τους τομείς του Τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Στόχος είναι η επιτάχυνση διάφορων διαδικασιών στο πλαίσιο επενδυτικών δραστηριοτήτων. Προϋπόθεση για αυτό είναι η ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών και κτηματολογίου, ως “μεγάλων αναπτυξιακών εργαλείων” που θα επιτρέψει να γίνει το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας (ποιος είναι ο ιδιοκτήτης) και ποιος ο χαρακτήρας και η χρήση της γης (γεωργική έκταση, δάσος, δασική έκταση κλπ.).
Η ΕΤΕ, ο ΣΕΒ και άλλα “ευαγή ιδρύματα” είναι οι πρώτοι που τονίζουν την σημασία των δασικών χαρτών, του κτηματολογίου και την αποσαφήνιση των χρήσεων γης, αφού για αυτούς αυτές είναι οι προτεραιότητες για να δοθεί ώθηση στις καπιταλιστικές επενδύσεις στον τουρισμό, στην βιομηχανία, στην ενέργεια κ.α.
Η “νέα πολιτική για τα δάση” αποτελεί στρατηγική της ΕΕ και στο πλαίσιο της “πράσινης ανάπτυξης” αναγνωρίζει τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει ολοταχώς τις διαδικασίες ολοκλήρωσης με τους δασικούς χάρτες, συνεχίζοντας στο έδαφος που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Το καλοκαίρι του 2020 η ΝΔ προχώρησε στην ψήφιση νόμου όπου “πέτυχε” fast track επενδύσεις με απαλλαγή από περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των “πράσινων” επενδυτών , τη μετατροπή δασικών συστημάτων και βουνών σε «κρανίου τόπο» για τις «πράσινες» μπίζνες, την κατάργηση των εθνικών δρυμών, ακόμα και τη δυνατότητα πραγματοποίησης ερευνών για υδρογονάνθρακες σε περιοχές Natura. Με αυτό το νόμο μονιμοποιήθηκαν καταπατήσεις, εκχερσώσεις και κάθε είδους παράνομες οικοδομικές κατασκευές, που συντελέστηκαν με παράνομες οικοδομικές άδειες μέχρι το 2011.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τους δασικούς χάρτες και το εθνικό κτηματολόγιο ως απαραίτητες “υποδομές”-εργαλεία, κυρίως της κρατικής δασικής γης, αφού η μη ύπαρξη τους δημιουργούσε εμπόδια στην κερδοφόρα επενδυτική δράση των ομίλων. Η υλοποίηση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου άλλωστε ήταν τόσο επιτακτική που αποτελούσε προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου.
Για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους δημιουργείται επίσης θέμα με την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν.
Ταυτόχρονα επιταχύνεται η συγκέντρωση της γεωργικής γης και παραγωγής εις βάρος πολλών μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος της διαδικασίας αντιρρήσεων – ενστάσεων και έτσι θα αναγκαστούν να παρατήσουν τη γη τους.
Η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών στη βάση των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, το δρόμο της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.
Καλούμε τον λαό να παλέψει οργανωμένα μέσα από τους μαζικούς του φορείς ώστε:
• Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων. Αξιοποίηση τους μόνο ως εργαλείο αποτύπωσης της κατάστασης.
• Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος τα ανάγκασε να μπουν και χωρίς δικής του ευθύνη.
• Για της εκτάσεις ΔΑ να γίνει διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που έκαναν εκχέρσωση για γεωργική καλλιέργεια για λόγους βιοπορισμού(π.χ. μέχρι 40 στρέμματα) και εκείνων που εκχέρσωσαν για πώληση σε οικόπεδα και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Όσοι εκχέρσωσαν λόγω βιοπορισμού και η κυριότητα όπως φαίνεται από την διαδοχή των συμβολαίων δεν ανάγεται στο 1915, να γίνει παραχώρηση χρήσης δωρεάν, ενώ την κυριότητα να έχει το κράτος. Καμία αναγνώριση των καταπατήσεων από μεγαλοαγρότες, μεγαλοκτηνοτρόφους, μεγαλοξενοδόχους, μεγαλοκατασκευαστές και λοιπούς επιχειρηματικούς ομίλους.
• Για όσες από τις ΔΑ είναι δασωμένοι αγροί, να δοθεί η δυνατότητα καλλιέργειας, με δέσμευση ώστε να μην μπορεί να γίνει παραπέρα άλλη αλλαγή στο χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών από γεωργική σε οικόπεδα κλπ. Να ρυθμιστούν τα ζητήματα χρήσης τους.
• Να μην επιστραφεί καμία επιδότηση για τις αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες και να εξασφαλιστεί η συνέχεια της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης, χωρίς δυνατότητα να έχουν άλλη εργασία.
• Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από τις αποφάσεις κήρυξης αναδασωτέων, μεγάλων εκτάσεων που κάηκαν από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
• Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
• Οι κρατικές υπηρεσίες με αποκλειστική τους ευθύνη, σε συνεργασία με τον κάθε ενιστάμενο, να συντάσσουν τις αντιρρήσεις – ενστάσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά
• Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.