Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και η «καταιγίδα» αντιδράσεων
Τι σημαίνει η επιλογή του Τραμπ να επιλέξει την Γκιλφόιλ ως πρεσβευτή των ΗΠΑ για την Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και η «καταιγίδα» αντιδράσεων
Κίμπερλι Γκιλφόιλ. Είναι η εκλεκτή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για να υπηρετήσει ως η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η επιλογή θα οριστικοποιηθεί όταν περάσει την ακρόαση και εγκριθεί ο διορισμός από τη Γερουσία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Γκιλφόιλ σημειώνοντας ότι είναι «για πολλά χρόνια στενή φίλη και σύμμαχος μου».
Εξηγώντας το σκεπτικό του για την επιλογή της ανέφερε ότι «η τεράστια εμπειρία της και ο ηγετικός ρόλος της στα θέματα δικαιοσύνης, στα μέσα ενημέρωσης και στην πολιτική μαζί με την οξυδέρκεια της την καθιστούν εξαιρετικά ικανή να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ και να προστατεύσει τα συμφέροντά μας στο εξωτερικό. Είναι το ιδανικό πρόσωπο για την ενίσχυση των ισχυρών διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, και για την προώθηση των συμφερόντων μας σε θέματα που εκτείνονται από την αμυντική συνεργασία έως την εμπορική και οικονομική καινοτομία».
I’m honored to accept President Trump’s nomination to serve as the next Ambassador to Greece and I look forward to earning the support of the U.S. Senate.
President Trump’s historic victory is bringing hope and optimism to the American people and to freedom-loving allies across… pic.twitter.com/ThyyDwOTNk
— Kimberly Guilfoyle (@kimguilfoyle) December 10, 2024
Η απαξίωση της επιλογής
Παρά τους διθυράμβους Τραμπ, στην υποστήριξη της επιλογής του για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα την ανακοίνωση της Γκιλφόιλ ακολούθησε ένας ορυμαγδός δημοσιευμάτων.
Δημοσιεύματα που εστίασαν στην προσωπική της σχέση με το γιο του Τραμπ, αλλά και μίας καταγραφής όλων όσων την καθιστούν «ακατάλληλη» κατά τους γράφοντες για το διορισμό στην Ελλάδα.
Στα διπλωματικά επιχειρήματα της απαξίωσης της επιλογής Τραμπ, είναι ότι η Γκιλφόιλ δεν έχει – όπως σημειώνουν – ιδέα για τα ελληνοτουρκικά, για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική διπλωματία, κλπ, κλπ.
Στο «καλάθι» της απαξίωσης ήρθαν να προστεθούν το ντύσιμο, οι «πλαστικές», η σχέση της με τον υιό Τραμπ (αλήθεια αυτά θα τα συζητούσαμε αν επρόκειτο για έναν άνδρα; Αλλά ας μην το πάμε εκεί).
Μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο;
Σε αυτά που θα μετρούσαν στην Ελλάδα και θα γινόντουσαν ίσως και τίτλοι υπέρ της, αλλά χάθηκαν στον ορυμαγδό της απαξίωσης ήταν η τόσο στενή της σχέση με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Όχι μόνο μέσω του υιού Τραμπ, αλλά και του ιδιαίτερα σημαντικού ρόλου που έπαιξε στην προεκλογική του εκστρατεία τόσο το 2020 όσο και το 2024.
Η κριτική δε ότι η Γκιλφόιλ δεν έχει εμπειρία στην πολιτική, με βάση τις θέσεις τις οποίες έχει υπηρετήσει, (πρώην εισαγγελέας, παρουσιάστρια του Fox News και ανώτερη σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ) είναι μάλλον ανυπόστατη.
Δυσαρέσκεια υπήρξε και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, που θα προτιμούσε, ή τουλάχιστον είχε προετοιμαστεί, βάσει των δημοσιευμάτων, για μία συνέχεια ελληνοαμερικανικής παρουσίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Υποβάθμιση;
Το γεγονός ότι επιλέχθηκαν πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων και όχι διπλωμάτες καριέρας για την Ελλάδα αλλά και για την Τουρκία – αφού μας αρέσει πάντα η σύγκριση – αυτό για τη λογική Τραμπ δεν είναι απαραίτητα υποβάθμιση. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς.
Αφού οι επιλογές του δεν είναι από το «σύστημα», αλλά άνθρωποι που εμπιστεύεται.
Σε αυτό το πλαίσιο ίσως η επιλογή της Γκιλφόιλ στην αξιολόγηση Τραμπ να ξεπερνά και τον ικανότερο διπλωμάτη. Όσον αφορά την δική του στρατηγική στην περιοχή.
Οι λόγοι που η Γκιλφόιλ θα σηκώσει το τηλέφωνο να μιλήσει στον Τραμπ
Στα προσόντα της είναι σίγουρα ότι μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει απευθείας με τον πρόεδρο Τραμπ.
Η λάθος ερμηνεία είναι πως κάποιοι ίσως θα ήθελαν η Γκιλφόιλ να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον Τραμπ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Αθήνας. Στην πραγματικότητα ωστόσο που θα υπηρετήσει η Γκιλφόιλ – εφόσον ο διορισμός της εγκριθεί από τη Γερουσία – και υπηρέτησαν όλοι ανεξαιρέτως οι αμερικανοί πρεσβευτές στην Αθήνα, είτε είχαν ελληνική καταγωγή είτε όχι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα σηκώνει το τηλέφωνο και μιλάει με τον πρόεδρο του για τα συμφέροντα που αφορούν και επηρεάζουν τη χώρα του. Και μόνο. Και θέτει τα θέματα υπό το πρίσμα των συμφερόντων των ΗΠΑ. Και μόνο.
Το αν η Γκιλοφόιλ θα είναι θετικά διακείμενη απέναντι στην Ελλάδα αυτό θα φανεί. Το πώς θα χειριστεί κρίσιμα θέματα, εφόσον αυτά ανακύψουν, επίσης θα φανεί.
Επιλογές
Όπως σχολίαζαν στο in πηγές που ήταν για πολλά χρόνια στο περιβάλλον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, ακόμα και η υποδοχή του Γιώργου Τσούνη στη θέση του αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα, μετά από ένα διπλωμάτη καριέρας, όπως ο Τζέφρι Πάιατ, έγινε με ιδιαίτερη καχυποψία από αρκετούς.
Η επιλογή Πάιατ, από τον Ομπάμα αρχικά και η διατήρηση του από τον Τραμπ στη συνέχεια, ήταν σαφώς διαφορετική, τόσο από την επιλογή Τσούνη του Τζο Μπάιντεν, όσο και από την επιλογή της Γκιλφόιλ από τον Τραμπ. Σε διαφορετικές γεωπολιτικές συνθήκες και με διαφορετικούς τους στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή.
Στόχοι οι οποίοι προχώρησαν και εξελίχθηκαν. Με τον Πάιατ να φέρνει εις πέρας την αποστολή του.
Τους στόχους που του ανατέθηκαν από την Ουάσιγκτον υπηρέτησε στο ακέραιο και ο Γιώργος Τσούνης, αποκτώντας λόγω της καταγωγής και της προσωπικότητας του κυρίως, ιδιαίτερη δημοφιλία στη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να δώσει τα δικά της δείγματα γραφής και η περίοδος της ηγεσίας Γκιλφόιλ στην ηγεσία της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Αθήνα. Με βάση, επιμένω, τους στόχους των ΗΠΑ και όχι τους στόχους που η Αθήνα, ή οι πολιτικοί στην Αθήνα θα ήθελαν να έχουν οι ΗΠΑ.
Η δουλειά θα γίνει
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το State Department και οι πρεσβείες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο – όχι μόνο στην Αθήνα – έχουν τον μηχανισμό ώστε να μην χάνουν το βηματισμό τους ανεξαρτήτως ποιος προΐσταται.
Η δημοφιλία και η εξωστρέφεια του εκάστοτε επικεφαλής εξαρτάται από το χαρακτήρα του κατά κύριο λόγο, αλλά και από τη συγκυρία των σχέσεων των ΗΠΑ με τη χώρα στην οποία προσγειώνεται…
Τα σχόλια είναι κλειστά.