Όπως σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού η χώρα είναι έτοιμη να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019.
Στην πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα και τις προσδοκίες του κυβερνητικού επιτελείου αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την πορεία του τουρισμού στην χώρα μας και τις προσδοκίες για βελτίωση των παροχών, αλλά και το νέο ρεκόρ αφίξεων που αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019.
«Έχουμε το πρόγραμμα για τον Τουρισμό για όλους. Είναι η βαριά μας βιομηχανία ο τουρισμός και αυτό αιτιολογείται. Ο πρωτογενής τομέας, τα προϊόντα από την ελληνική γη, είτε εξάγονται είτε δίδονται στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα τουριστικά. Στις υπηρεσίες και στο εμπόριο, κατά κύριο λόγο κινείται αυτή η μονάδα λόγω του τουρισμού. Η κατασκευή είναι 80 επαγγέλματα» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
«Στην Ελλάδα, 8 στις 10 επενδύσεις είναι τουριστικές επενδύσεις, άρα, συμβάλει ο τουρισμός στην στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας, και των ανθρώπων που έχουν ανάγκη να δουν στήριξη και ενίσχυση στο εισόδημά τους. Είναι το πρώτο μέλημά μας η μικρή ελληνική επιχείρηση, ο εργαζόμενος στον τουρισμό και η μέση ελληνική οικογένεια σε μία περίοδο πολύ δύσκολη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού και τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό τονίζοντας πως «υπάρχουν συμπολίτες μας που δυσκολεύονται και δεν μπορούν».
«Ο κ. Μητσοτάκης την περίοδο της πανδημίας έδωσε 44 δισ., τώρα στην ενεργειακή κρίση έχουν δοθεί άλλα 6 δισ. οριζοντίως, σε αυτούς που δεν μπορούν και δεν έχουν και βεβαίως 70.000.000 για τον τουρισμό» σημείωσε και εξήγησε πως «τα 30.000.000 είναι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που οι πολίτες έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είχαμε ανταπόκριση, οι δικαιούχοι είναι άνω των 200.000 φέτος».
Παράλληλα, προέτρεψε τους επαγγελματίες του τουρισμού να δίνουν ποιοτικές και καλώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
«Όσο αφορά στους εργαζόμενους, υπάρχει ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκά, στον κατασκευαστικό κλάδο και στον τουρισμό. Επειδή ο κλάδος έκλεισε λόγω της πανδημίας, έφυγαν όλοι για να βρουν δουλειά. Γι’ αυτό τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, συν ότι δώσαμε την ευκαιρία σε πρόσφυγες εάν θέλουν να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο» συμπλήρωσε.
«Επειδή συνηθίζεται να συγκρίνεται το 2019 με τώρα, το 2019 ήταν μία χρονιά χωρίς πίεση, που έφερε ρεκόρ τουρισμού και εσόδων, τώρα έχουμε πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, έχουμε πανδημία, ελληνοτουρκικά, πληθωρισμό, τα πάντα. Παρ’ όλα αυτά, με πολλή δουλειά και χαμηλούς τόνους, συλλογική προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα και των εργαζόμενων στον τουρισμό, επεκτείναμε την τουριστική περίοδο, την φέραμε πιο νωρίς, και στην κρουαζιέρα και στις αεροπορικές πτήσεις, από τις 7 Μαρτίου απευθείας από το εξωτερικό. Τα στοιχεία είναι μέχρι στιγμής πάρα πολύ υψηλά. Πήραμε τα στοιχεία από τους τζίρους όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τον Μάιο. Ο τζίρος τους είναι 40 εκατομμύρια ευρώ πιο πάνω από το 2019. Αυτό δείχνει ότι κινείται το συνάλλαγμα στην πραγματική οικονομία, είναι πάρα πολύ σημαντικό για να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι αλλά και εκείνοι που έχουν τις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Ένα εκατ. τουρίστες την εβδομάδα
«Η πρόβλεψη για την έλευση τουριστών τον Αύγουστο είναι να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ανά βδομάδα. Η προτίμηση των τουριστών είναι τα νησιά του ΝΑ Αιγαίου και οι Κυκλάδες, και είμαστε πρώτοι σε προσέλευση τουριστών από τη Γαλλία, από τη Ρουμανία, το Ισραήλ, έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ από τουρίστες από τις ΗΠΑ, στις δύο πρώτες χώρες από Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.
«Είναι τεράστια ανταπόκριση του brand Ελλάδα. Και ο εναλλακτικός τουρισμός πάει πολύ καλά, η Θάσος για παράδειγμα, η Ναύπακτος, η Πιερία, βόρεια Εύβοια, η Πελοπόννησος πάρα πολύ δυνατά, η βόρεια Ελλάδα 280% αύξηση στην κρουαζιέρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην μέχρι σήμερα πολύ δυνατή κατάσταση, περιμένουμε όμως και το τέλος του 2022, που εκεί θα τελειώσει η τουριστική περίοδος φέτος. Φιλοδοξούμε να έχουμε τουρίστες και τον Δεκέμβριο», συμπλήρωσε.
Κάλεσμα στην Ευρώπη για τουρισμό στην Ελλάδα
Επίσης, ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους Ευρωπαίους να έρθουν στη χώρα μας ως ταξιδιώτες.
«Καλούμε όλη τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, να έρθουν. Ενδεχομένως να κοστίζει λιγότερο να είναι τουρίστες και ταξιδιώτες στη χώρα μας, και άρα να μην χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο πάρα πολύ και το πετρέλαιο, από το να μείνουν στη χώρα τους και να δαπανούν κάθε μήνα. Εμείς προσφέρουμε ήπιο κλίμα, οργανωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, και την πιο ωραία ταξιδιωτική εμπειρία. Έχουμε δύο νέες επενδύσεις στην Αίγινα που βοηθούν πολύ στον τουρισμό», συμπλήρωσε.
Για την στήριξη των εργαζόμενων στον τουρισμό μετά το πέρας της σεζόν ο υπουργός Τουρισμού, υπογράμμισε πως, «προφανώς και οι εργαζόμενοι αλλά και οι ξενοδόχοι δεν θα ήθελαν να πηγαίνουν στο ταμείο ανεργίας μετά το τέλος της σεζόν, αλλά να παραμείνουν στην εργασία τους. Μία συζήτηση που θα γίνει και εντός της κυβέρνησης, είναι η επιδότηση όχι μόνο της ανεργίας αλλά η επιδότηση της εργασίας. Είναι μία πολύ ωραία κίνηση να επιδοτήσεις τις θέσεις εργασίας για να μείνουν στον κλάδο του τουρισμού οι εργαζόμενοι».
Για το αεροδρόμιο του Καστελόριζου ξεκαθάρισε: «Το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί. Για να είμαστε ειλικρινείς, είχαμε στη χώρα περιφερειακά αεροδρόμια σε μαγικούς προορισμούς. Τα περιφερειακά αυτά αεροδρόμια δεν προσέφεραν τις υπηρεσίες που έπρεπε, ήταν κάτω του αναμενόμενου μιλώντας για βασικά πράγματα, για την υγιεινή για παράδειγμα. Λοιδορήθηκε και πολεμήθηκε τότε η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά που υλοποιήθηκε τώρα από την κυβέρνησή μας να πάνε τα περιφερειακά αεροδρόμια στη Fraport. Το αεροδρόμιο Μακεδονία είναι πολύ υψηλού επιπέδου όπως και άλλα. Υπάρχουν άλλα περιφερειακά αεροδρόμια που ακόμα υστερούν. Εμείς θέλουμε ποιοτικές υπηρεσίες. Γι’ αυτό στηρίζουμε με υποδομές, με έργα, με βοήθεια στα στερεά απόβλητα, στους υδάτινους πόρους και άλλα, και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας έτσι ώστε να έχουμε τουρισμό παντού και όχι μόνο στο ΝΑ Αιγαίο και στα Επτάνησα. Χαίρομαι που το υπερπλεόνασμα του τουρισμού βοηθά τα ευάλωτα νοικοκυριά».
Μιλώντας για τις εκλογές υποστήριξε ότι «στο τέλος της κάθε 4ετίας είναι θεμιτό να συζητάμε για το πότε θα πάμε σε εκλογές. Ο πρωθυπουργός της χώρας επανειλημμένα κι εμφατικά, εξήγησε πώς σκέφτεται. Σκέφτεται θεσμικά, με γνώμονα αυτή την χώρα, οι κίνδυνοι είναι πολλοί και ο γείτονάς μας προκαλεί συνεχώς».
«Δεν ξέρω τι λέει η ηγεσία τους, αλλά στην Μυτιλήνη, στην Σάμο, στη Χίο στην Κω, στη Ρόδο, στη Χάλκη, στο Καστελόριζο, έρχονται οι Τούρκοι ταξιδιώτες και απολαμβάνουν την ελληνική φιλοξενία και τα ελληνικά νησιά» πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Κικίλιας σχολίασε και τις καταστροφικές πυρκαγιές στην χώρα μας τα τελευταία 24ωρα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η μεταβολή του κλίματος, μας απασχολεί, είναι μία πρόκληση και πάνω απ΄ όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού κάλλους των δασών μας και δεύτερο οι περιουσίες των ανθρώπων. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια, και θέλω να πω με την εμπειρία μου ως υπουργός προστασίας του Πολίτη το 2014, με ευθύνη τότε και το Πυροσβεστικό Σώμα και το μεταναστευτικό, ότι η περίοδος αυτή κρίνεται και σχόλια πρέπει να γίνονται στο τέλος. Άρα, η κριτική και οι απόψεις που ακούγονται και είναι θεμιτές, να μείνουν για το τέλος της περιόδου, να αφήσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται, τους πυροσβέστες μας, τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ασφάλειά της ζωής και της περιουσίας μας, να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι μία δύσκολη εργασία όπως βλέπουμε, με πολύ μεγάλο κίνδυνο, και αξίζουν τον σεβασμό και την εκτίμησή μας, και πολλές φορές ρισκάρουν τη ζωή τους για εμάς», ανέφερε αρχικά.
«Οι 400 πυροσβέστες είναι πάρα πολύ μεγάλο νούμερο, πλησίασαν τους 500, κι δεκάδες εναέρια μέσα. Καλώς ήταν εκεί και η αστυνομία να συμβάλει στο micromanagement, από γειτονιά σε γειτονιά, από σπίτι σε σπίτι, βοηθώντας τους πολίτες να φύγουν από τα σπίτια τους, σε περιοχές που ζητούσε η Πολιτική προστασία να γίνει εκκένωση, για μία ακόμη φορά με ψυχραιμία, με αίσθηση της ευθύνης. Θα παρακαλούσα όλους να πέσουν οι τόνοι, και να σχολιαστούν όλα αυτά, θετικά και αρνητικά, μετά το πέρας της κρίσης», συμπλήρωσε.
Τα σχόλια είναι κλειστά.