Κι όμως μπορείτε να θυμώνετε.. σωστά

Ημερομηνία:

«Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος», ακούγαμε πάντα, ώσπου στο τέλος το πιστέψαμε. Ωστόσο, όπως κάθε άλλο συναίσθημα, αν και ενδέχεται ενίοτε να θολώνει την κρίση μας, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο που θα βελτιώσει τη σχέση μας με τους άλλους, αλλά και με τον εαυτό μας.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουμε τον θυμό μας ως υγιές συναίσθημα, ενώ πολλοί από εμάς έχουμε μάθει να τον καταπιέζουμε.

Το τελευταίο είναι ακόμη πιο συχνό στην περίπτωση των γυναικών, καθώς από μικρή ηλικία διδάσκονται πως πρέπει να είναι πιο υποχωρητικές και ήρεμες σε σχέση με τους άνδρες. Ανεξαρτήτως φύλου ωστόσο, αν έχουμε συνηθίσει να «θάβουμε» το θυμό μας από μικροί, όταν φτάσουμε πια στην ενηλικίωση ενδέχεται να έχουμε χάσει ακόμα και την ικανότητα να τον αναγνωρίσουμε.

Η καταπίεση αυτή μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Μεταξύ άλλων, ενδέχεται να οδηγήσει σε αϋπνίες, άγχος, κατάθλιψη αλλά και στην κατάχρηση ουσιών ή το «ξέσπασμα» στο φαγητό.

Αντίθετα, ο ίδιος ο θυμός μπορεί να αποτελέσει γόνιμο συναίσθημα. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα «σινιάλο» που δείχνει ότι κάποιος μας έχει κακομεταχειριστεί ή πληγώσει. Επιπλέον, μας καλεί να εμπλακούμε στις σχέσεις μας με τους άλλους και όχι να αποτραβηχτούμε στον εαυτό μας, γεγονός που ευνοεί την επίλυση προβλημάτων.

Φυσικά, δεν μπορούμε να τον αφήσουμε ανεξέλεγκτο και να περιμένουμε πως όλα θα πάνε καλά. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε τα οφέλη του ενώ παράλληλα δεν θα του επιτρέπετε να μετατραπεί σε οργή.

1. Ώρα να γνωριστείτε

Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο βήμα είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε ότι αυτό που νιώθετε είναι θυμός, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η χρόνια καταπίεσή του μπορεί να σας κάνει να τον αντιλαμβάνεστε ως θλίψη ή απογοήτευση. Ο διαλογισμός, η δημιουργική γραφή ή η ψυχοθεραπεία είναι εξαιρετικές μέθοδοι για αυτό τον σκοπό.

2. Να είστε δυναμικοί

Μην φοβάστε ότι η σιγουριά σας θα ερμηνευτεί ως επιθετικότητα. Παρατηρήστε τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε: Μήπως ζητάτε διαρκώς συγγνώμη; Μήπως υποχωρείτε πιο εύκολα από ό,τι θα έπρεπε; Αυτού του είδους η στάση ενδέχεται να κάνει τον συνομιλητή σας να σας αντιμετωπίσει ως αδύναμους και να προσπεράσει αυτά που του λέτε με ευκολία. Προσπαθήστε να υποστηρίζετε με σιγουριά την άποψή σας.

3. Παραδεχτείτε το

Πείτε στο συνομιλητή σας από την αρχή της συζήτησης ότι είστε θυμωμένοι και ότι υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρετε να εκφραστείτε με πλήρη διαύγεια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνετε την πιθανότητα να ακούσει αυτό που θέλετε να του εκφράσετε χωρίς να γίνει αμυντικός, καθώς γίνεται σαφές ότι σκοπός σας είναι να μιλήσετε για τα όσα νιώθετε και όχι να γίνετε καταγγελτικοί.

4. Να είστε γενναίοι

Ένα από τα κυριότερα πράγματα που δεν μας επιτρέπουν να διοχετεύσουμε το θυμό μας σε μία γόνιμη συζήτηση είναι ο φόβος ότι οι άλλοι θα πάψουν να μας συμπαθούν. Ωστόσο, κάποιες φορές καλό είναι να βρίσκουμε το κουράγιο να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας – και κανείς δεν μας απαγορεύει να είμαστε ευγενικοί.

5. Πότε μετράει το αποτέλεσμα;

Μια ειλικρινής συζήτηση με το σύντροφό σας μπορεί να σώσει τη σχέση σας. Το να τσακωθείτε με το πλυντήριο πιάτων, όμως, μάλλον δεν θα το επαναφέρει στη φυσιολογική του λειτουργία. Είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεστε πότε ο θυμός σας δεν είναι γόνιμος και να τον προσπερνάτε. Επιπλέον, ακόμη και όταν ο αποδέκτης είναι φυσικό πρόσωπο και όχι ηλεκτρική συσκευή, πρέπει να θυμάστε ότι υπάρχει περίπτωση η συζήτηση μαζί του να μην επιφέρει το επιθυμητό (ή και οποιοδήποτε άλλο) αποτέλεσμα. Αυτή η γνώση μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά και να σας προστατεύσει από συναισθήματα απελπισίας.

6. Μη φοβάστε τις παύσεις

Αν η συζήτηση εξελιχθεί σε τσακωμό και η ένταση ανέβει, είναι πιθανό να αρχίσετε να λέτε ή να κάνετε πράγματα που δεν εννοείτε πραγματικά. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πάρει μια ανάσα, όχι τόσο για να νικήσετε το θυμό σας, όσο για να μπορέσετε να εκφράσετε πραγματικά αυτό που θέλετε, αντί να παρασυρθείτε σε «άγαρμπες» δηλώσεις.

7. Παρατηρήστε τον εαυτό σας

Πιθανότατα πιστεύετε ότι από τη στιγμή που ξεκινήσει ένας καβγάς, μπορεί να κινηθεί μόνο από το κακό στο χειρότερο. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι κάτι περισσότερο από αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια ενός καβγά ο θυμός σας μπορεί να αυξάνεται, να μειώνεται ή να μένει σταθερός. Προσπαθήστε να «ακούτε» σε τι κατάσταση βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή και να κρατάτε τα επίπεδά του υπό έλεγχο, ώστε να είστε σε θέση να ακούσετε το συνομιλητή σας.

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αϋπνία και κούραση: Πέντε απλές λύσεις –...

Ταλαιπωρείστε από κούραση και αϋπνία; Το μυστικό για έναν...

Πανελλήνιος Σύλλογος για τον Καρκίνο του Παχέος...

10 μήνες, 11 στάσεις-σταθμοί για την ενημέρωση και πρόληψη...

Αϋπνία και κούραση: Πέντε απλές λύσεις –...

Ταλαιπωρείστε από κούραση και αϋπνία; Το μυστικό για έναν...

Πανελλήνιος Σύλλογος για τον Καρκίνο του Παχέος...

10 μήνες, 11 στάσεις-σταθμοί για την ενημέρωση και πρόληψη...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...

«Στο Χειρότερο Σημείο»: Η μπαλάντα του Αντώνη Καράτζη που θα μας «ταξιδέψει»

Ο «δυναμισμός» του τραγουδιού προκαλεί αίσθηση Σε λιγότερο από δύο...