Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την επικείμενη άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά να πληροφορηθεί σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί αναφορικά με την προσπάθεια της Τουρκίας να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συζητήσεις προκρίνοντας ως λύση τα δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο που καθιστούν οριστική τη διχοτόμηση του νησιού σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στην ερώτησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αναφέρει ότι μία δίκαιη λύση θα πρέπει να βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να οδηγήσει σε μία λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Μία θέση που ασπάζονται τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά. Σε πλήρη αντίθεση τόσο η τουρκική πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή προκρίνουν με δηλώσεις τους τη δημιουργία δύο διαφορετικών κρατών σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Το 40% περίπου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας τελεί υπό κατοχή εδώ και 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Στις 27-29 Απριλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μία άτυπη συνάντηση που στόχος της είναι να βρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. Μία δίκαιη λύση που θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να οδηγήσει σε μία λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Η χώρα μου, η Ελλάδα με την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης προτίθεται να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης συνεισφέροντας εποικοδομητικά στις προσπάθειες επίτευξης του στόχου της άτυπης διάσκεψης.
Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο κινούνται και οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως έχουν εκφραστεί επανειλημμένως από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκου Αναστασιάδη.
Σε πλήρη αντίθεση τόσο η τουρκική πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή προκρίνουν με δηλώσεις τους τη δημιουργία δύο διαφορετικών κρατών σε πλήρη δυσαρμονία με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Μάλιστα στην πρόσφατη συνάντησή του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με την προσωρινή Ειδική Σύμβουλό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ προκλητικά ανέφερε ότι, δεν θα προσέλθει ούτε αυτός ούτε η τουρκική πλευρά στη Γενεύη για να συζητήσουν για ομοσπονδία στην Κύπρο. Τόνισε δε, ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ηγετική θέση της Τουρκίας στην περιοχή που παρέχει πλήρη υποστήριξη στην τουρκοκυπριακή πλευρά στα κατεχόμενα, έχουν δήθεν ανυψώσει τη θέση του ψευδοκράτους που ο ίδιος εκπροσωπεί.
Επίσης, παρά τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας που καταδίκασε απερίφραστα τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας με το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων «μπήκε ένα τέλος στις προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να πάρουν πίσω την πόλη».
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί στην προσπάθεια της Τουρκίας να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συζητήσεις για επίλυση του Κυπριακού προκρίνοντας ως λύση τα δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο που καθιστούν οριστική τη διχοτόμηση του νησιού σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών;»
…
Τα σχόλια είναι κλειστά.