Σύμφωνα με μετεωρολόγους υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου να είναι παρατεταμένος με συνολική διάρκεια που ίσως να ξεπεράσει ακόμη και τις 8-9 ημέρες
Θέμα ωρών είναι η έλευση του «Κλέωνα», του καύσωνα που η ΕΜΥ εντάσσει στην κατηγορία των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και ενδεχομένως να είναι χειρότερος από ότι αναμενόταν. Εκτός από το ότι θα ανεβάσει επικίνδυνα το θερμόμετρο με θερμοκρασίες που μπορεί να αγγίξουν τους 44 βαθμούς, ενδεχομένως θα έχει και μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διάρκεια.
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να παρουσιάσουν νέα έξαρση από την ερχόμενη Κυριακή, επιβεβαιώνοντας την πρόγνωση για ένα παρατεταμένο και επικίνδυνο «κύμα». Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο «υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας αυτός που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου να είναι παρατεταμένος με συνολική διάρκεια που ίσως να ξεπεράσει ακόμη και τις 8-9 ημέρες».
Όπως εξάλλου, αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Twitter, μια νέα έξαρση που παρουσιάζεται στη Δυτική Μεσόγειο, έχει την τάση να κινείται ανατολικά και αναμένεται να δώσει νέες υψηλές θερμοκρασίες.
Όπως φαίνεται, ο επικείμενος καύσωνας -με αυξομειώσεις στην έντασή του- θα μας ταλαιπωρήσει και την επόμενη εβδομάδα.
Ο «Κλέων» αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η κορύφωση του όμως αναμένεται να έρθει την προσεχή Παρασκευή και πιθανώς και το Σάββατο, που θεωρούνται δύσκολες μέρες, με τη χώρα να μετατρέπεται σε καμίνι.
«Ίσως είναι χειρότερος από όσο αναμένουμε» – Οι θερμοκρασίες φωτιά
Την ίδια ώρα ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί πως ίσως ο επερχόμενος καύσωνας Κλέων είναι πιο ισχυρός από ό,τι περιμέναμε.
«Ακόμα και αν, ειδικά την Παρασκευή, το Σάββατο και ίσως και την Κυριακή που θα κορυφωθεί ο καύσωνας, αναμέναμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C στα ηπειρωτικά (και τοπικά και λίγο παραπάνω), φαίνεται τελικά και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ότι ο καύσωνας αυτός υπάρχει πιθανότητα να αποδειχθεί ακόμα πιο ισχυρός του αναμενόμενου».
Θερμοκρασίες την Τετάρτη
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, την Τετάρτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-39°C και τοπικά ακόμη και τους 40°C στα ηπειρωτικά τμήματα. 40°C αναμένονται την Τετάρτη κυρίως σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στο Βόρειο τμήμα του Έβρου, στο Θεσσαλικό κάμπο, σε πεδινά τμήματα της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας και ίσως σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς πέριξ του Αγρινίου ή στον κάμπο της Αργολίδας. Στην Αθήνα το θερμόμετρο θα δείχνει 38 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη 37.
Δυσκολότερη η Πέμπτη με 43άρια
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα αγγίξει στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ακόμα και τους 42-43°C. Οι θερμοκρασίες αυτές θα σημειωθούν τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο. Στην Αθήνα αναμένονται 40-41°C, και στη Θεσσαλονίκη 38-39°C
Κορύφωση του καύσωνα – Εντονο αίσθημα δυσφορίας
Το τριήμερο, από την Παρασκευή 14/7 έως και την Κυριακή 16/7 φαίνεται ότι ο καύσωνας θα κορυφωθεί εφόσον η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στο Βόρειο Έβρο, στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο, τοπικά, θα σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44°C ή και ακόμα πολύ τοπικά 45°C.
Στις μεγαλουπόλεις δεν θα καταφέρνει η θερμοκρασία, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, να πέφτει κάτω από τους 29-30°C με αποτέλεσμα το αίσθημα της δυσφορίας να είναι αρκετά έντονο μιας και η σχετική υγρασία εκείνες τις ώρες είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη, επισημαίνει ο μετεωρολόγος.
Την Παρασκευή η θερμοκρασία στην Αθήνα θα αγγίξει τους 42-43°C και στη Θεσσαλονίκη τους 40-41°C.
Το Σάββατο το θερμόμετρο στην Αθήνα θα αγγίξει τους 43-44°C και στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει τους 41-42°C.
Την Κυριακή «αναμένονται επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, περίπου στα επίπεδα του Σαββάτου, ίσως ελάχιστα πιο χαμηλές. Και στη Νότια Κρήτη θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 41-42°C)».
Ο μετεωρολόγος επισημαίνει ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι για μεγάλο μέρος της επόμενης εβδομάδας οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν. Επομένως υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας αυτός που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου να είναι παρατεταμένος με συνολική διάρκεια που ίσως να ξεπεράσει ακόμη και τις 8-9 ημέρες. Αυτό όμως είναι προς μελέτη και θα φανεί στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων». Ο ίδιος καλεί τις ευπαθείς ομάδες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις από τις 12.00 μέχρι τουλάχιστον τις 18.00 όλες τις επόμενες ημέρες.
Η περιοχή με τις πιο δύσκολες συνθήκες και τα αισιόδοξα στοιχεία
Η περιοχή με τις πιο δύσκολες συνθήκες, είναι για τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, η δυτική Ελλάδα, στην οποία δεν προβλέπονται ανάσες δροσιάς πριν τις 20 του μήνα, οπότε και αναμένεται η αποκλιμάκωση της κατάστασης γενικότερα.
Σε νέα ανάρτηση αναφέρει ότι το ισχυρό κύμα ζέστης «θα δώσει αρκετά υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες (μια ενδεικτική τιμή θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί κελσίου)».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «εμφανίζονται και κάποια αισιόδοξα στοιχεία όπως:
– Οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα πέφτουν αρκετά με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στον πρώτο μας χάρτη (πάνω) μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για τις θερμοκρασίες που προβλέπονται νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ στον χάρτη που ακολουθεί προβλέπονται οι μέγιστες για την ίδια ημέρα το μεσημέρι.
– Τα ποσά σχετικής υγρασίας θα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα άρα και η δυσφορία. Σαφώς στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι πιο επιβαρυμένη η κατάσταση μιας και οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα είναι σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα από Παρασκευή και στη συνέχεια.
– Η διάρκεια αυτής της έντονης κατάστασης δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ήδη από την Κυριακή θα μπορούμε να μιλάμε για μια σταδιακή αποκλιμάκωση του έντονου αυτού φαινομένου η οποία θα εξελιχθεί περαιτέρω στις αρχές της άλλης εβδομάδας.
Η δυτική Ελλάδα παρόλα αυτά θα αντιμετωπίσει πιο υψηλές θερμοκρασίες μιας και θα βρίσκεται πιο κοντά στην πολύ θερμή αυτή αέρια μάζα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα δέχεται την ευεργετική επίδραση του μελτεμιού.
– Σε γενικότερη απομακλιμάκωση της όλης κατάστασης φαίνεται να οδηγούμαστε προς τις 20 του μήνα, οπότε και η δυτική Ελλάδα να πάρει βαθιές ανάσες δροσιάς.
– Ένα επίσης θετικό σημείο είναι ότι μέχρι και τώρα δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάποιο έντονο και οργανωμένο κύμα ζέστης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα θερμότητας σε κτίρια, τσιμέντα κτλ.
– Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο αλλά και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα λειτουργήσει ευεργετικά όπως επίσης και ο μηχανισμός της θαλάσσιας αύρας, σε παραθαλάσσιες περιοχές, κάτι που φαίνεται και χάρτη.
Προσοχή στις πυρκαγιές
Ο κ. Μαρουσάκης τονίζει ότι «ισχυρά κύματα ζέστης έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Μετά όμως και το φονικό κύμα καύσωνα (πραγματικού καύσωνα όμως), το 1987 η χώρα μας εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό θωρακισμένη. Αυτό αποδείχτηκε και στα διαδοχικά κύματα καύσωνα το 2021 που θύμισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση του καύσωνα του 1987. Ποιο ήταν το πρόβλημα το 2021 όμως; Οι καταστροφικές πυρκαγιές! Κι εκεί είναι που θα πρέπει να προσέξουμε στον μέγιστο βαθμό».