Με καθυστέρηση 4 ετών η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες της ΠΑΕ Ολυμπιακός
O πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης προσκλήθηκε να ενημερώσει την Εισαγγελέα του Αρείου Γεωργία Αδειλίνη, αλλά δεν θα παραστεί ο ίδιος
Με καθυστέρηση 4 ετών η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες της ΠΑΕ Ολυμπιακός
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκαλέσε η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα όσα έγιναν το απόγευμα της Κυριακής στο Πανθεσσαλικό και στο ματς με τον Βόλο.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Ολυμπακός κατήγγειλε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο διοικείται από μια εγκληματική οργάνωση, επικεντρώνοντας στη λειτουργία της ΕΠΟ και της ΚΕΔ και υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πρακτικές μαφίας.
Η ανακοίνωση αυτή είχε ως αφορμή τα όσα έγιναν στο ματς στο Βόλο. Όμως, δεν αφορούσε προβλήματα που για πρώτη φορά καταγγέλλονται. Εδώ και χρόνια η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχουν αναδείξει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εξαιτίας του τρόπου που λειτουργεί η ΕΠΟ και της άρνησης συμμόρφωσης με όλες τις υποδείξεις που έχουν γίνει για να αντιμετωπιστούν αυτά ξεκινώντας από την πεισματική άρνηση υλοποίησης των όσων υποδεικνύει η Ολιστική Μελέτη.
Τώρα, με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση, καλείται, αυτοπροσώπως, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης να ενημερώσει την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη και τον Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου που ασκεί εποπτεία στο έργο των υπευθύνων για τον αθλητισμό εισαγγελέων, κ. Γεώργιο Οικονόμου, και να εισφέρει όσα στοιχεία έχει για την πλήρη διερεύνηση των σοβαρών καταγγελιών περί εγκληματικής οργάνωσης και μαφίας που διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Δικαστικές πηγές επεσήμαναν ότι η πρόσκληση για ενημέρωση από την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον αρμόδιο για θέματα αθλητικής δικαιοσύνης Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποτελεί ένδειξη ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου λαμβάνει υπόψη τις καταγγελίες του Ολυμπιακού, εξ ου και η πρόσκληση προς τον ίδιο τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακού να προσέλθει για να ενημερώσει και να προσφέρει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις καταγγελίες της ΠΑΕ για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Θα μπορούσε να θεωρηθεί, δηλαδή, ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση, που γίνεται όχι από τον οποιοδήποτε εισαγγελέα αλλά την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό της χώρας, δείχνει μια διάθεση ουσιαστικής και σε βάθος διερεύνησής των καταγγελίων και επίγνωση ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και με ευρύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία
Μια πρόσκληση που ήρθε με σημαντική καθυστέρηση
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός οτι αυτή η πρόσκληση ήρθε με καθυστέρηση ετών. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΠΑΕ Ολυμπιακος και ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης μιλούν για αυτά τα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή για τον τρόπο που η λειτουργία της ΕΠΟ παραπέμπει σε εγκληματική οργάνωση και για το πώς όλα αυτά αποτυπώνονται ιδιαιτέρως σε όλα τα προβλήματα με τη διαιτησία, που ισοδυναμούν σε συστηματική αλλοίωση αποτελεσμάτων και υφαρπαγή τίτλων και τα οποία έχουν να κάνουν με το πώς λειτουργεί η υπό τον έλεγχο της ΕΠΟ ΚΕΔ. Ούτε είναι η πρώτη φορά που κάνουν συγκεκριμένες καταγγελίες και προσφέρουν τα απαραίτητα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτές τις καταγγελίες. Θα μπορούσε κανείς να συγκεντρώσει όλες αυτές τις καταγγελίες και να διαμορφώσει μια πραγματική «Μαύρη Βίβλο» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αναρωτιέται κανείς γιατί τόσα χρόνια εισαγγελείς και αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου δεν προσκάλεσαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την ΠΑΕ Ολυμπιακός να καταθέσουν τα στοιχεία που έχουν, αλλά και γιατί τώρα ειδικά υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον.
Ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι εάν έγκαιρα είχε υπάρξει δικαστική διερεύνηση των παραβατικών συμπεριφορών, είναι πολύ πιιθανό σήμερα τα πράγματα να ήταν καλύτερα και να μην υπάρχει αυτή η αίσθηση μιας έως και μη αντιστρέψιμης κατάστασης.
Γιατί είναι προφανές ότι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι κινήσεις που περισσότερο αποσκοπούν στην επικοινωνιακή διάσταση και την «εικόνα» ότι «κάτι γίνεται» παρά στην ουσιαστική διερεύνηση και αποκάλυψη του προβλήματος. Δηλαδή, η κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η λειτουργία ουσιαστικά μιας εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι ζητήματα που αντιμετωπίζονται απλώς με το υπάρχει ακόμη ένας «ανοιχτός φάκελος», που στην πραγματικότητα θα διαιωνίζει την ατιμωρησία, την ασυδοσία και τη σημερινή παρακμή.
Ουσιαστικά, η Δικαιοσύνη καλείται να δείξει ότι όντως αυτή τη φορά θα δοκιμάσει «το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο», ότι θα συγκρουστεί με αυτούς που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση και ότι η κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα αντιμετωπιστεί ως αυτό που πραγματικά είναι: μια περίπτωση εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργεί με όρους μαφίας. Γιατί διαφορετικά η λογική των συμψηφισμών και των «ίσων αποστάσεων», η συνειδητή σύγχυση θυτών και θυμάτων, και η επιφανειακή διερεύνηση που ζητήματος που καταλήγει συγκάλυψη, όλα αυτά απλώς παρατείνουν τη σημερινή κατάσταση και καθιστούν όσους δρουν με αυτόν τον τρόπο μέρος του προβλήματος.
Σε τελική ανάλυση, πάντα ισχύει το «και οι κριτές κρίνονται», για την ακριβοδικία τους, τη διάθεσή τους να πάνε πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων, και τον βαθμό που η κρίση τους είναι όντως ακέραια και ανεπηρέαστη.
Τόσο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όσο και ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας δεν κατείχαν αυτές τις θέσεις όταν ξεκίνησαν οι καταγγελίες του Ολυμπιακού. Ας ελπίσουμε ότι νέα πρόσωπα θα μπορέσουν να χαράξουν μια νέα πορεία αναμέτρησης με αυτό το σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό (και όχι απλώς αθλητικό) πρόβλημα που χρονίζει.
Τα σχόλια είναι κλειστά.