Καθησυχαστικός ο Η. Μόσιαλος για την ηπατίτιδα σε παιδιά – Τα νεότερα στοιχεία
Στα νεότερα δεδομένα για την ηπατίτιδα στα παιδιά αναφέρεται ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής ο κίνδυνος από την παιδική ηπατίτιδα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι μεγάλος».
Αναλυτικά ο κ. Μόσιαλος αναφέρει τα εξής:
«Με την εμφάνιση των περιστατικών της ευλογιάς των πιθήκων, έχουν μειωθεί οι αναφορές των ΜΜΕ στην παιδική ηπατίτιδα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας. Ας δούμε λοιπόν τι νεότερο γνωρίζουμε.
Από τις 5 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου, 650 πιθανές περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ, και η αιτιολογία παραμένει υπό διερεύνηση. Πέραν αυτών, 99 επιπλέον περιπτώσεις εκκρεμούν ταξινόμηση. Η πλειονότητα των αναφερόμενων κρουσμάτων (58%) είναι από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ (22 χώρες), με 222 (34%) κρούσματα μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 216 περιστατικά.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, και σε σύγκριση με προηγούμενες αναφορές οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, τα περιστατικά έχουν πιο σοβαρή κλινική εικόνα και ένα υψηλότερο ποσοστό αναπτύσσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Όμως δεν έχει εξακριβωθεί εάν (και σε ποιες χώρες) τα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα. Από τα 650 περιστατικά που έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ, τουλάχιστον 38 (6%) παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις και δυστυχώς καταγράφηκαν και εννέα θάνατοι (1%).
Να ξαναθυμίσω κάποια στοιχεία από την τελευταία Κοινή Έκθεση Εποπτείας του Περιφερειακού Γραφείου της ΠΟΥ για την Ευρώπη, και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με κρούσματα από χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ που έχουν αναφερθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εποπτείας (TESSy), ως την 20ης Μαΐου 2022:
1. Τα τρία τέταρτα (75,4%) των περιστατικών ήταν ηλικίας κάτω των 5 ετών.
2. Υπάρχουν στοιχεία για 156 περιστατικά αναφορικά με την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Από αυτά, τα 22 (14,1%) εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
3. Από τα 117 περιστατικά για τις οποία υπήρχαν πληροφορίες, τα 14 (12%) έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.
4. Συνολικά, 181 περιστατικά εξετάστηκαν για αδενοϊό από οποιοδήποτε τύπο δείγματος, εκ των οποίων 110 (60,8%) βρέθηκαν θετικά. Το ποσοστό θετικότητας ήταν υψηλότερο όταν αναλύθηκαν δείγματα ολικού αίματος (69,5%).
5. Από τα 188 περιστατικά που εξετάστηκαν για κορονοϊό, 23 (12,2%) βρέθηκαν θετικά. Ορολογικά αποτελέσματα για πρώην νόσηση από κορονοϊό ήταν διαθέσιμα μόνο για 26 περιστατικά, εκ των οποίων 19 (73,1%) είχαν θετικό εύρημα.
Όμως, όπως ανέφερα η αιτιολογία παραμένει υπό διερεύνηση. Λείπουν όμως ακόμα:
1. Οι ιστοπαθολογικές αναφορές για τα περιστατικά που χρειάστηκαν μεταμόσχευση
2. Τα ορολογικά αποτελέσματα για πρώην νόσηση από κορονοϊό
Αυτά θα περίμενε κανείς να έχουν προτεραιοποιηθεί, δεδομένου πως κάποιες χώρες δεν είχαν ενδείξεις για αδενοϊό, ενώ κάποιες είχαν περιστατικά που είχαν ιστορικό νόσησης με κορονοϊό. Για παράδειγμα στην Αγγλία θα περιμέναμε να είναι ακόμα πιο άμεσα διαθέσιμα, δεδομένου και πως η οροθετικότητα σε παιδιά κάτω των 6 ετών έως τον Απρίλιο ήταν ~47%, σύμφωνα με την έκθεση του βρετανικού ΕΟΔΥ (UKHSA).
Να θυμίσω εδώ ότι το Ισραήλ, η Αυστρία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν αυτές τις παιδικές ηπατίτιδες ως επιπλοκή λόγω προηγούμενης λοίμωξης με κορονοϊό.
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής ο κίνδυνος από την παιδική ηπατίτιδα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι μεγάλος».https://www.ertnews.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.