Καθιστική ζωή: Να γιατί δεν θες να πας γυμναστήριο
Στα γονίδιά μας «κρύβεται» μια προτίμηση για την καθιστική ζωή αλλά και για την κίνηση. Η ουσία είναι να αναζητήσουμε το κίνητρο που θα μας ενεργοποιήσει.
Καθιστική ζωή: Να γιατί δεν θες να πας γυμναστήριο
Όλοι μας γνωρίζουμε πως η καθιστική ζωή έχει γίνει στις μέρες μας, μάστιγα. Τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν πως πολλοί από εμάς καθόμαστε για τουλάχιστον 12 ώρες κάθε μέρα, επιλέγοντας να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας σκρολάροντας στο κινητό ή βλέποντας τηλεόραση. Κι αυτό, είναι, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μια φυσική μας τάση, ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως έχουν αποκαλύψει έρευνες.
Αν παρατηρήσουμε τη φύση, θα δούμε πως τα ζώα λειτουργούν έτσι ώστε να μην σπαταλούν τις θερμίδες που καταναλώνουν. Επιπλέον, οι άνθρωποι σήμερα εργαζόμαστε σκληρά για να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα για την επιβίωσή μας, επομένως είναι λογικό να επιθυμούμε την ξεκούραση τις ώρες που δεν δουλεύουμε. Άλλωστε, το σώμα χρειάζεται να αναπαυθεί για να ανασυνταχθεί. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο πώς κάθονταν οι άνθρωποι παλαιότερα με το πώς κάθονται σήμερα.
Η καθιστική ζωή τότε και τώρα
Παλαιότερα, ακόμα και η ξεκούραση δεν ήταν μια παθητική δραστηριότητα του στιλ κάθομαι σε μια πολυθρόνα και βλέπω την αγαπημένη μου σειρά. Οι άνθρωποι κάθονταν αλλά παράλληλα κάτι έκαναν. Έφτιαχναν πράγματα με τα χέρια τους, κοινωνικοποιούνταν κλπ.
Σήμερα αντιθέτως, συνήθως χαλαρώνουμε επί ώρες στον καναπέ, εντελώς απορροφημένοι σε οθόνες. Μπορεί ακόμα και να τσιμπολογάμε συνεχώς ανθυγιεινά σνακ που στην πραγματικότητα δεν έχουμε ανάγκη. Έτσι, επιβαρύνουμε ολοένα και περισσότερο την υγεία μας.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν καθόμαστε πολύ
Πολλά μπορούν να συμβούν στο σώμα μας όταν καθόμαστε πολύ και με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή άπραγοι μπροστά σε μια οθόνη. Χαρακτηριστικά, ορισμένα από αυτά, περιλαμβάνουν:
- Η κυκλοφορία του αίματος γίνεται υποτονική με αποτέλεσμα λιγότερο οξυγόνο να φτάνει στον εγκέφαλό μας. Έτσι, ενδέχεται να νιώθουμε αποδυναμωμένοι και νυσταγμένοι.
- Οι ανενεργοί μύες δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στην ινσουλίνη ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα μας για ενέργεια. Επιπλέον, με τα χρόνια, ενδέχεται να προκύψουν πόνοι και κακή ισορροπία.
- Ο μηχανισμός δημιουργίας ενέργειας στα κύτταρά μας διακυβεύεται, καταλήγοντας σε πιθανές δυσλειτουργίες σε πολλές περιοχές του σώματος.
- Η άσκηση βοηθά τα «καλά» βακτήρια του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αδράνεια τα μετατρέπει σε βακτήρια μη ικανά να διατηρούν το σώμα και το μυαλό μας υγιή.
Πώς θα βρούμε ξανά κίνητρο;
Η ανάπαυση είναι στη φύση μας αλλά το ίδιο είναι και η σωματική δραστηριότητα, η οποία βοηθά σημαντικά στην «επισκευή» του σώματός μας και όχι μόνο. Γεννιόμαστε για να καθόμαστε αλλά και να νιώθουμε καλά όταν κινούμαστε, λένε οι επιστήμονες.
Η έρευνα δείχνει επανειλημμένα ότι αυτό που μπορεί να μας κάνει να στραφούμε στην άσκηση είναι η συνειδητοποίηση πως νιώθουμε καλά όταν την κάνουμε. Για να γίνει η κίνηση, συνήθεια, δοκιμάστε να:
- Ξεκινήσετε με μικρές αλλαγές όπως, ένα δεκάλεπτο περπάτημα στη γειτονιά μέρα παρά μέρα.
- Βρείτε το προσωπικό σας κίνητρο και ένα είδος άσκησης που πραγματικά σας αρέσει και σας ταιριάζει.
- Δημιουργήσετε ένα δίκτυο «υποστήριξης». Αυτό μπορεί να αφορά έναν φίλο/μια φίλη που θα κάνετε πράγματα μαζί, μια ομάδα με τα ίδια ενδιαφέροντα, έναν εκπαιδευτή που θα σας καθοδηγεί ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες σας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.