Καταγραφή του πληθυσμού των λαγοκέφαλων χρονικά και χωρικά
Καταγραφή του πληθυσμού των λαγοκέφαλων χρονικά και χωρικά
Μετά από 10 χρόνια, είπε, έχει, επιτέλους, βγει μία πρόσκληση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη μελέτη και την καταγραφή των χωροκατακτητικών ειδών.
Αυτό δήλωσε η Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Ελένη Ψόχιου η οποία μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ για τους λαγοκέφαλους.
Σύμφωνα με την ίδια: «Τα χωροκατακτητικά είδη συνιστούν σοβαρή και ταχέως επιδεινούμενη απειλή για τη φυσική βιοποικιλότητα στην Ευρώπη. Τα φυτά και τα ζώα που εισέρχονται σε νέους, ξένους βιοτόπους, μπορούν να καταπνίξουν τη φυσική χλωρίδα ή πανίδα και να βλάψουν το περιβάλλον. Ένα τέτοιο χωροκατακτητικά είδος είναι ο λαγοκέφαλος. Τα λεσεψειανά είδη δεν είναι απαραίτητα και χωροκατακτητικά είδη.
Τώρα υπάρχει μία πρόσκληση όπου ερευνητικοί φορείς θα καταθέσουν προτάσεις για τη μελέτη του λαγοκέφαλου. Το ΕΛΚΕΘΕ κάνει μια προσπάθεια στην οποία εμείς βοηθάμε και την οποία υποστηρίζουν και οι σύλλογοι επαγγελματιών αλιέων της Κρήτης. Ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα χρηματοδοτηθεί και ότι κάποιες από τις προτάσεις που θα υποβληθούν θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν.
Προς το παρόν δεν μιλάμε για μείωση του αριθμού. Μιλάμε για καταγραφή του πληθυσμού τους, χρονικά και χωρικά. Μιλάμε για μια έρευνα που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια ώστε έτσι να πάμε σε συγκεκριμένα μέτρα. Θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας κάποια επιστημονικά δεδομένα και από ‘κει και πέρα βλέπουμε τί άλλο μπορούμε να κάνουμε. Μας πήρε 10 χρόνια για να πειστεί το κεντρικό κράτος να ανοίξει μια συγκεκριμένη πρόσκληση γι’ αυτά τα είδη ψαριών. Ας ελπίσουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, θα έχουμε μια εικόνα και ότι, σε 1-2 χρόνια, θα βγουν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις».
Τα σχόλια είναι κλειστά.