politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad

Καρπουζόπιτα ή καρπουζένια: Μία πίτα γλυκιά και γεμάτη καλοκαίρι

Ημερομηνία:

Η καρπουζόπιτα ή καρπουζένια είναι μια κατ’ εξοχήν νησιώτικη και περισσότερο Κυκλαδίτικη πίτα. H Φολέγανδρος, η Κίμωλος, η Ίος και η Μήλος είναι σίγουρα απ’ τα νησιά που θα έχετε την δυνατότητα να την δοκιμάσετε.

Για την παρασκευή της πίτας θα χρειαστείτε όλο τον χυμό από το καρπούζι. Έτσι δεν θα χρησιμοποιήσετε καθόλου επιπλέον ζάχαρη και παράλληλα σε κάθε μπουκιά δεν θα χάνετε την αίσθηση του φρούτου. Ωστόσο προσέξτε το καρπούζι να μην είναι ζαχαρωμένο και με μαλακή σάρκα.

Υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

1 κ. καρπούζι ψίχα (σάρκα καρπουζιού)

1 κ.σ. μέλι

1/2 κ.γ. κανέλα

250 γρ. αλεύρι βρώμης ( ή αλεύρι της επιλογής σας)

100 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. σουσάμι

Για την εκτέλεση:

Αρχικά καθαρίζουμε την σάρκα του καρπουζιού από τα κουκούτσια, ενώ ταυτόχρονα την κομματιάζουμε.

Σε μπολ τοποθετούμε τα κομμάτια του καρπουζιού και το χυμό του. Σε αυτό το προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και το αλεύρι βρώμης ( ή οποιοδήποτε άλλο αλεύρι έχουμε επιλέξει) και αναδεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Σε ένα μικρό ταψί 22×30εκ. βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι. Στη συνέχεια αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.

Ψήνουμε την καρπουζόπιτα σε καλά προ θερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να κάνει τραγανή επιφάνεια περίπου για 1 ώρα.

Αφού κρυώσει καλά την κόβουμε σε κομμάτια κι αν θέλουμε περισσότερη γλύκα ραντίζουμε με λίγο μέλι ή πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και καλής σας όρεξη.

Extra tip: Καλό να νιώθουμε τα κομματάκια καρπούζι, γιατί εκεί είναι και όλη η ουσία του γλυκού. Η πολτοποίηση του φρούτου είναι εντελώς λανθασμένη κίνηση.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Tα trends στη διατροφή που θα βλέπουμε...

Αν και κάποιες βασικές διατροφικές οδηγίες δεν φεύγουν ποτέ...

Διατροφή: Ποια “νικά” τον χρόνιο πόνο;

Διατροφή: Ποια “νικά” τον χρόνιο πόνο;

Tα trends στη διατροφή που θα βλέπουμε...

Αν και κάποιες βασικές διατροφικές οδηγίες δεν φεύγουν ποτέ...

Διατροφή: Ποια “νικά” τον χρόνιο πόνο;

Διατροφή: Ποια “νικά” τον χρόνιο πόνο;
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Εορτολόγιο 23 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Χανιά:Εκδήλωση «ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ» Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ» Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου Η Περιφέρεια Κρήτης –...

΄΄Χριστούγεννα στην Πόλη΄΄- Πλήθος κόσμου συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου

Όλο το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων μέχρι την Πρωτοχρονιά Με...

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και δράσεις στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...