Καρδιογενής άνοια: Ποιοι κινδυνεύουν από τον νέο τύπο άνοιας;
Κι όμως ο εγκέφαλος επηρεάζεται από την υγεία της καρδιάς. Τι είναι η καρδιογενής άνοια και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε;
Καρδιογενής άνοια: Ποιοι κινδυνεύουν από τον νέο τύπο άνοιας;
Ενώ η άνοια θεωρείται εγκεφαλική νόσος, πρόσφατη επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλος κινδυνεύει από τις καρδιακές παθήσεις, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης.
Γνωστή με τον όρο “καρδιογενής άνοια”, πρόκειται για τον τύπο άνοιας που προκαλείται από καρδιακά νοσήματα, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι τεκμηριώνεται ευρύτερα τόσο σε προκλινικές και όσο και σε κλινικές μελέτες.
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η καρδιογενής άνοια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.
Πώς συνδέονται καρδιά και εγκέφαλος;
Αν και η σχέση ανάμεσα στην καρδιακή νόσο και την άνοια είναι περίπλοκη, πολλές είναι οι υποθέσεις των ερευνητών αναφορικά με τις αιτίες που η καρδιαγγειακή υγεία επηρεάζει την γνωστική λειτουργία.
Κατά τα πρώτα στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας, η ροή του ασβεστίου στην καρδιά διαταράσσεται. Έρευνα δημοσιευμένη στο Nature, προτείνει ότι τα κανάλια ασβεστίου υπερδιεγείρονται και αποτυγχάνουν να κλείσουν σωστά, εμποδίζοντας επαρκή ποσότητα ασβεστίου να φτάσει στα κύτταρα της καρδιάς.
Επειδή τα σωματίδια ασβεστίου βοηθούν τη λειτουργία της καρδιάς, η έλλειψή του, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει καρδιακά προβλήματα.
Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος έχει παρόμοια κανάλια ασβεστίου, οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι πιθανό οι διαρροές ασβεστίου να αυξάνουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
Πώς θα προστατευθείτε από την “καρδιογενή άνοια”
Ορισμένες φορές, η βλάβη που προκαλείται στον εγκέφαλο και οδηγεί σε γνωστικά προβλήματα δεν είναι αναστρέψιμη, επομένως η πρόληψη είναι το κλειδί.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να υιοθετήσετε μερικές καλές συνήθειες που προστατεύουν τόσο την καρδιά όσο και τον εγκέφαλό σας, προασπίζοντας την λειτουργία τους.
Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να εστιάσετε στην βελτίωση της υγείας της καρδιάς, η οποία τελικά επηρεάζει και την γνωστική λειτουργία.
Αυτό σημαίνει ότι η αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και η χοληστερόλη θα πρέπει να βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Η αποφυγή του καπνίσματος και η διαχείριση του σωματικού βάρους είναι κομβικής σημασίας για την υγιή γήρανση της καρδιάς αλλά και του εγκεφάλου.
Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη ή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ακολουθήστε το πλάνο του γιατρού σας και προχωρήστε σε αλλαγές στο τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε αυτούς τους δείκτες, διατηρώντας παράλληλα ένα υγιές βάρος.
Τα σχόλια είναι κλειστά.