Τι λένε οι ειδικοί για γρίπη και κοροναϊό
Δεν κρύβει την ανησυχία του για τα τραγικά στοιχεία με τους θανάτους που καταγράφονται στη χώρα μας από τον κοροναϊό ο διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Nίκος Καπραβέλος. «Η γρίπη μπορεί να ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, όμως ο κοροναϊός ακόμα δεν αστειεύεται», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καπραβέλος.
Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στην εικόνα που υπάρχει αυτή την περίοδο με την έξαρση των ιώσεων.
Μιλώντας στο Open, ο γιατρός χαρακτήρισε «απαράδεκτα χαμηλή τη συμμόρφωση στις ιατρικές οδηγίες, την ώρα που έχουμε μεγάλη διασπορά των ιώσεων».
Όπως τόνισε και στην χθεσινή εφημερία του Παπανικολάου «είχαμε πολλές εισαγωγές, κυρίως σε μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα».
Μάλιστα τόνισε πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι «ανεπίτρεπτα ψηλός. 600 νεκρούς έχουμε το μήνα, είναι ένας δυσβάσταχτος αριθμός. Είπαμε πως θα έχουμε έξαρση όλων των ιώσεων, βλέπετε όμως οι τραγικές επιπτώσεις είναι από τον κοροναϊό. Η γρίπη μπορεί να ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, όμως ο κοροναϊός ακόμα δεν αστειεύεται».
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο είναι πως «έχουμε χαμηλό αριθμό εμβολιασμών ενώ δεν φοράει κανένας μάσκας. Χαλαρώσαμε υπερβολικά».
Παράλληλα, τόνισε πως «κλαίμε για την Κίνα, η οποία έχει 150 φορές περισσότερο πληθυσμό με 60.000 νεκρούς το μήνα. Αν το διαιρέσεις, είναι 400 νεκροί. Έχουμε περισσότερους στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση σε αριθμό θανάτων».
Πότε αναμένεται να μειωθούν τα περιστατικά γρίπης
Παράλληλα, μιλώντας την Παρασκευή στο Mega, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εξήγησε πως για τουλάχιστον δύο χρόνια ο οργανισμός μας προστατευόταν από τις μάσκες, εμποδίζοντας την γρίπη και τις ιώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους.
«Ο οργανισμός ήταν με μάσκες για 2,5 χρόνια, δεν υπήρχε αντίδραση σε όποιο ιό έμπαινε μέσα. Υπήρχε μία καθησύχαση του οργανισμού, οπότε μπαίνοντας μαζεμένοι οι ιοί έχουμε τα αποτελέσματα που είχαμε», δήλωσε.
Παράλληλα, σημειώθηκε μείωση των περιστατικών κοροναϊού σε απλές κλίνες Covid. Ωστόσο, στο προσκήνιο παραμένει η 0.5, ενώ ακολουθούν οι υποπαραλλαγές Kraken και Όρθρος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι ιώσεις θα επικρατήσουν και τον Φεβρουάριο, ωστόσο στα τέλη Φεβρουαρίου εικάζεται πως τα περιστατικά γρίπης θα μειωθούν.
«Πιστεύουμε πως μπαίνοντας στον Μάρτιο ο κοροναϊός με τις υποπαραλλαγές του θα μείνει, αλλά θα μειωθούν οι ιώσεις», δήλωσε η Ματίνα Παγώνη και έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν για τη γρίπη.
Σε ποιες περιοχές εξαπλώνεται η «Kraken» και ο «Ορθρος»
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση των αναπνευστικών λοιμώξεων, η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όρθρος του κοροναϊού καλπάζει και στην Ελλάδα.
Ειδικότερα η θετικότητα του κοροναϊού παρουσίασε μείωση, ενώ στη γρίπη δεν είχε ιδιαίτερη μεταβολή.
Παράλληλα σημαντική αύξηση παρουσίασαν στη χώρα μας μετά τα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα της μετάλλαξης CH.1.1 (Όρθρος) που αντιστοιχούν πλέον στο περίπου 7% του συνόλου, ενώ ανεβαίνουν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
Περιορισμένη παραμένει μέχρι στιγμής η εξάπλωση της υποπαραλλαγής Kraken (XBB.1.5) της Όμικρον, η οποία βαίνει προς επικράτηση στις ΗΠΑ, καθώς και του νεότερου στελέχους «Όρθρος» (CH.1.1) που τείνει να γίνει κυρίαρχο στη Βρετανία.
Συνολικά 72 κρούσματα Όρθρος καταγράφηκαν τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 9 Ιανουαρίου, τα περισσότερα στην Αττική. Αναλυτικά, 57 κρούσματα καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 6 στον Πειραιά και 2 στην Ανατολική Αττική.
Ακόμα, 4 κρούσματα Όρθρος αφορούν το Ηράκλειο και από 1 την Αχαΐα, την Ευρυτανία και τη Θεσπρωτία.
Πολύ λιγότερα, μόλις 9, ήταν τα θετικά δείγματα Kraken στο ίδιο διάστημα, τα οποία αφορούν αποκλειστικά την Αττική. Συγκεκριμένα, 8 κρούσματα αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και ένα τον Πειραιά.
Αυξητική πορεία της πανδημίας έως τα μέσα Φεβρουαρίου
Στο μεταξύ, αυξητική πορεία θα καταγράψει ο κοροναϊός μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα που αναπτύσσει με την ομάδα του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Αναμένουμε στο μάξιμουμ ένα διπλασιασμό των περιπτώσεων που καταγράφονται ημερησίως σήμερα, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση θα πάμε στις 15-16.000 κρούσματα. Μπορεί και να μην φτάσουμε τόσο ψηλά. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κυριαρχήσει το ένα ή το άλλο στέλεχος, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση ανταγωνισμού διαφορετικών στελεχών».
Ο καθηγητής Σαρηγιάννης σε συνέντευξη του στο πρακτορείο FM, επισημαίνει ακόμη ότι τα δεδομένα στην παρούσα φάση δίνουν μία σχετικά πιο διαχειρίσιμη κατάσταση της διακινδύνευσης, «γιατί παρόλο που τα καινούργια στελέχη τείνουν να είναι πιο μεταδοτικά και να παρουσιάζουν ένα σημαντικό ποσοστό διαφυγής στην ανοσία, ο πληθυσμός λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης έχει καλύτερες άμυνες και παράλληλα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αντιμετώπισης της Covid19, με καλύτερα φάρμακα, ειδικά σε βαριές περιπτώσεις».
Στο ερώτημα αν η πανδημία πάει προς ενδημία και πότε υπολογίζεται κάτι τέτοιο να συμβεί, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά, απαντά ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα αν σαν παγκόσμια κοινότητα και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πχ μάσκα, έλλειψη συγχρωτισμού, απολύμανση αέρα σε δημόσιους χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που γίνεται σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες».