Ηγουμενίδης σε Πλεύρη για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο: «Κύριε, είστε Υπουργός Υγείας! Δεν δικαιούστε επιφανειακή αντιμετώπιση της κατάστασης»
Καμία ουσιαστική απάντηση Πλεύρη στα ερωτήματα Ηγουμενίδη στη Βουλή για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο
To μήνυμα προς τους εργαζόμενους του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, αλλά και συνολικά του δημόσιου συστήματος υγείας, ότι «κανένας δεν είναι μόνος του, κανέναν δεν θα αφήσουμε μόνο του», απέστειλε σήμερα από τα έδρανα της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Ο βουλευτής που έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής όλα τα τελευταία ζητήματα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ στην ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της συζήτησης ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει απέναντι στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθετε ο Νίκος Ηγουμενίδης και ειδικά χωρίς να απαντά σε εκείνα που αφορούσαν την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου και την αναβάθμιση νευραλγικών υπηρεσιών του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή: «Κύριε, είστε Υπουργός Υγείας! Δεν δικαιούστε επιφανειακή αντιμετώπιση της κατάστασης».
Αρχικά, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι τον Μάιο του 2019 το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου ήταν πλήρες, ενώ σήμερα υπηρετούν οι μισοί. «Σε συνθήκες πανδημίας μείωση του προσωπικού και μάλιστα του ΤΕΠ; Γιατί;», ρώτησε τον Υπουργό. Δεύτερον, ο βουλευτής σημείωσε ότι στο Νοσοκομείο φτιάχτηκαν τέσσερα τμήματα σχετικά με τον κορωνοϊό, Κλινική Covid, ΜΕΘ Covid, ΤΕΠ Covid και Εμβολιαστικό Κέντρο. «Τι προσωπικό προσλήφθηκε για αυτά τα τέσσερα τμήματα; Είναι σαφής η ερώτηση, γιατί από ό,τι φαίνεται αυτά τα τέσσερα τμήματα λειτούργησαν με αναδιάταξη του υπάρχοντος προσωπικού, με μείωση και συμπίεση της λειτουργίας των υπόλοιπων τμημάτων του Νοσοκομείου», υπογράμμισε ο βουλευτής.
Στην απάντησή του ο Υπουργός υποστήριξε ότι γίνεται μια «πλήρης διαχείριση» στο Βενιζέλειο και ότι «το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες πράξεις. Έχει το προσωπικό, λειτουργεί κανονικά, έχει αυξήσει και τις κλίνες ΜΕΘ, ενώ υπάρχει και η συνεργασία με το επιστημονικό συμβούλιο, προκειμένου να λαμβάνονται οι αποφάσεις προς όφελος της ομαλής λειτουργίας του συγκεκριμένου νοσοκομείου», όπως ανέφερε.
Απέναντι σε όσα υποστήριξε ο κ. Πλεύρης, ο Νίκος Ηγουμενίδης κατέθεσε έγγραφη αναφορά από εξήντα τρεις γιατρούς του «Βενιζελείου» οι οποίοι αναφέρονται σε «τρόπο άναρχο και μεροληπτικό σε βάρος των εργαζομένων στα άλλα τμήματα και σε βάρος της λειτουργίας των υπόλοιπων τμημάτων. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την αναφορά; Και αυτό θα κατατεθεί στα Πρακτικά. Σε αυτή την αναφορά, η οποία έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου, παίρνει θέση το επιστημονικό συμβούλιο και επικυρώνει όλα όσα ζητούν οι γιατροί. Πώς τα αντιμετωπίζετε;», ρώτησε εκ νέου ο Νίκος Ηγουμενίδης στη δευτερογία χωρίς να λάβει απάντηση.
Παράλληλα, ο βουλευτής κατέθεσε στα πρακτικά και έγγραφο με τις μετακινήσεις του προσωπικού των ΤΕΠ του νοσοκομείου, ενώ αναφέρθηκε και στη χαρακτηριστική περίπτωση μετακίνησης γιατρού εργαζόμενου σε κέντρο υγείας στο ΤΕΠ του «Βενιζελείου» στις 17 Αυγούστου, λέγοντας ότι:
«Αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε κάτω από την πίεση της ανάγκης για προσωπικό στα ΤΕΠ, πέραν του ότι διαφωνώ με τη λογική της εμβαλωματικής κάλυψης των κενών. Όταν έχεις κενό, δεν παίρνεις γιατρό από την πρωτοβάθμια, η οποία πρωτοβάθμια αντιμετωπίζει το 80% των ασθενών με κορωνοϊό. Παίρνεις άλλο προσωπικό. Πέρα από αυτό, η ερώτησή μου είναι πολύ απλή: Ο γιατρός που με απόφαση του Υπουργείου σας, του Γενικού Γραμματέα σας, μετακινήθηκε στο ΤΕΠ, υπηρετεί σήμερα στο ΤΕΠ; Ελέγξτε το!», ρώτησε ευθέως τον Υπουργό ο βουλευτής.
Ακριβώς επειδή ο Υπουργός δεν απαντούσε επί των συγκεκριμένων ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι «αυτή η συμπεριφορά σας και αυτή η στάση σας στέλνει ένα μήνυμα, γι’ αυτό θα ήθελα -και κλείνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε- η ερώτηση και η παρέμβασή μας σήμερα να έχει ως σκοπό να στείλει ένα μήνυμα σ’ αυτούς που μας παρακολουθούν. Όσον αφορά την διοικητική πυραμίδα, από τον Υπουργό Υγείας μέχρι τη διοίκηση του νοσοκομείου και του κάθε νοσοκομείου, κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανένας δεν είναι ανεξέλεγκτος και κανένας δε θα μείνει ατιμώρητος εάν παραβιάζει τον νόμο. Και το δεύτερο σαφέστατο μήνυμα προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αλλά και συνολικά του δημόσιου συστήματος υγείας είναι ότι κανένας δεν είναι μόνος του, κανέναν δεν θα αφήσουμε μόνο του».
Τα σχόλια είναι κλειστά.