Η φετινή 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, σημαδεύεται από τις αλλεπάλληλες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο θεσμοθέτησης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ορμή στον αγώνα των φοιτητριών και φοιτητών δίνουν οι σύγχρονες ανάγκες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Πανεπιστήμια, για πτυχία με αξία, κόντρα στη μετατροπή της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε μια μεγάλη αγορά πτυχίων ανάλογα με το εισόδημα της οικογένειας, που αντικειμενικά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς για τη νεολαία των εργατικών- λαϊκών οικογενειών.
Φέτος η αγωνιστική επέτειος της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας έχει το αποτύπωμα των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που τους ξεκληρίζει. Επίσης, έχει τη σφραγίδα των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στα κύματα της ακρίβειας, στους μισθούς πείνας, για την τιμωρία των πραγματικών ενόχων για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου, του καπιταλιστικού κέρδους και της ανταγωνιστικότητας αφήνουν συνειδητά απροστάτευτο το λαό και τα παιδιά του.
Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί κάθε εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα, συνταξιούχο, μαθήτρια, φοιτήτρια να αντλήσει δύναμη, θάρρος από αυτή την αγωνιστική πείρα, να δυναμώσει με αποφασιστική θέληση και στάση το σύνθημα “Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις κάλπες των Ευρωεκλογών και στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης είναι προϋπόθεση για να δυναμώσει η εργατική- λαϊκή αντεπίθεση, το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του εχθρικού αστικού κράτους και της ΕΕ.
Ένα δυνατό ΚΚΕ μπορεί να δώσει πλήγμα στις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που στήνονται για να χειραγωγήσουν τη στάση και τελικά την ψήφο των γυναικών των εργατικών- λαϊκών δυνάμεων. Σήμερα οι γυναίκες έχουν ισχυρές αποδείξεις ότι η αντιπαράθεση της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα άλλα αστικά κόμματα είναι η επανάληψη παλιότερων χρεοκοπημένων δίπολων, που επιχειρούν να κρύψουν ότι ενιαία υπερασπίζονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την αντιλαϊκή στρατηγική της. Οι διακηρύξεις τους περί “ισότητας των φύλων”, που προβάλλεται ως “κοινή ευρωπαϊκή αξία”, συγκαλύπτει τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της ΕΕ. Η “ενότητα συμφερόντων” με βάση το φύλο, σε αντιπαράθεση με τα ταξικά συμφέροντα ανεξάρτητα από φύλο, αξιοποιείται κι ως εργαλείο ιδεολογικής- πολιτικής χειραγώγησης των γυναικών.
Για παράδειγμα, παρουσιάζουν την αύξηση της γυναικείας συμμετοχής στα λεγόμενα “Κέντρα Λήψης Αποφάσεων” ως μέτρο δήθεν για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας. Ο αντιλαϊκός απολογισμός της στρατηγικής της ΕΕ, όπως και των αστικών κυβερνήσεων, δεν οφείλεται στο μικρό βαθμό εκπροσώπησης των γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο, στα υπουργικά συμβούλια, στα όργανα των αστικών κομμάτων, στις διοικήσεις επιχειρήσεων και στις διευθύνσεις κρατικών μηχανισμών. Έχει αφετηρία τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετούν, τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τα οποία με την ίδια συνέπεια προωθούνται και από την γυναικεία αστική “ηγεσία”. Μόνο ένα συνεπές Κομμουνιστικό Κόμμα, στην Ελλάδα το ΚΚΕ, ουσιαστικά παλεύει για την ανάδειξη μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, άνεργων γυναικών κυρίως στα όργανα του εργατικού, λαϊκού κινήματος, αλλά και στη Βουλή, στην Ευρωβουλή στην υπηρεσία των εργατικών- λαϊκών συμφερόντων.
Η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να γίνει ουσιαστικό στήριγμα κάθε γυναίκας στην πάλη για την κατάργηση κάθε μορφής ανισοτιμίας, βίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης, των κοινωνικών, ταξικών ανισοτήτων. Σήμερα υπάρχει πλούσια κοινωνική και πολιτική πείρα από τις κάλπικες διακηρύξεις για την δήθεν προστασία των γυναικείων δικαιωμάτων. Η ΕΕ και η κυβέρνηση ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, εκβιάζουν τις γυναίκες να θυσιάσουν τις ανάγκες τους στο όνομα των “ίσων ευκαιριών” με τους άνδρες και της “συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής”.
Στην εργασιακή ζούγκλα της ΕΕ, οι εργαζόμενες καλούνται να συμφιλιωθούν με το χαμηλό εργατικό, λαϊκό εισόδημα, με τη δουλειά χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, με ακανόνιστα ωράρια, με τηλεργασία, που καταργεί εργάσιμο χρόνο και τόπο εργασίας, με την “ενεργό γήρανση”, που οδηγεί σε δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Όλα αυτά σημαίνουν χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων για ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης κι όχι για βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και ζωής.
Για κάθε νέα μισθωτή ή αυτοαπασχολούμενη επιστήμονα, που στερείται την ουσιαστική κοινωνική στήριξη για την απόκτηση παιδιών στην πιο γόνιμη ηλικία, είναι προκλητικό να προβάλλεται από επιχειρηματικούς κολοσσούς και κυβερνήσεις ως “λύση” η “κρυοσυντήρηση ωαρίων”. Ήδη, προπαγανδίζονται τα “πλεονεκτήματα” της “κύησης σε εργαστήριο”, της μηχανοποίησης της αναπαραγωγής του ανθρώπου. Την ίδια ώρα, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, ιδιαίτερα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με τους νόμους που ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αποφέρει τεράστια κέρδη στους αντίστοιχους επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι οποίοι εμπορεύονται τις αγωνίες υπογόνιμων ζευγαριών, ενώ τα κράτη- μέλη, τα όργανα της ΕΕ, ευθύνονται γιατί γυναίκες και άνδρες αναβάλουν την απόφαση να κάνουν παιδιά, οικογένεια.
Η εμπορευματοποίηση της “παρένθετης μητρότητας”- από τις ακραίες μορφές εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος- δεν μπορεί να ελεγχθεί με κανόνες, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις. Με τη βούλα της αστικής νομοθεσίας, άνεργες, γυναίκες Ρομά, μετανάστριες- πρόσφυγες, φοιτήτριες βρίσκονται εκτεθειμένες σε διάφορα κυκλώματα.
Το ΚΚΕ καλεί τις νέες μητέρες, τους νέους γονείς να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην ΕΕ της παιδικής φτώχειας, της έλλειψης μέτρων παιδικής προστασίας. Τα “νέα” μέτρα- όπως οι “Νταντάδες της γειτονιάς” και οι προσωπικοί βοηθοί για ανάπηρους- σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ είναι ημίμετρα παροχής υποβαθμισμένων υπηρεσιών, που υποκαθιστούν την έλλειψη επιστημονικά οργανωμένων κρατικών δομών, ενώ ανοίγουν νέα κανάλια αφαίμαξης του εργατικού- λαϊκού εισοδήματος.
Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των παιδιών το “Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Γονικής Σχέσης”, που πρόσφατα ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και αναγνωρίζει γονική σχέση του παιδιού ακόμα και με περισσότερους από δύο ανθρώπους, ακόμα και με κάποιον που απλά “ισχυρίζεται ότι είναι γονιός”. Χωρίς αντικειμενικό προσδιορισμό ως προς τη συμπληρωματική σχέση των δύο φύλων για τη δημιουργία της νέας ζωής, η γονεϊκότητα παραμένει “θολή”, σκορπίζει σε περισσότερους ανθρώπους για να καλύψει τον παραπέρα περιορισμό της κρατικής κοινωνικής στήριξης.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σύγχρονες αντιδραστικές εκδηλώσεις της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας που “επενδύονται” με δήθεν “προοδευτικό μανδύα”, υφασμένο με ανορθολογικά συνθήματα “περί αυτοδιάθεσης του σώματος” και “ελευθερίας”, αφήνοντας άθικτη την οικονομική- κοινωνική εκμετάλλευση. Είναι ουτοπία ότι μπορούν να υπάρχουν “ελεύθερες” επιλογές στη κοινωνία που είναι οργανωμένη στη βάση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και του κέρδους, τροφοδοτώντας και το εμπόριο της σεξουαλικότητας.
Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες των εργατικών, λαϊκών δυνάμεων να συμβάλουν στον αγώνα του εργατικού- λαϊκού κινήματος, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος για να χτιστεί πραγματική “ασπίδα προστασίας” απέναντι σε αυτές τις ακραίες μορφές εκμετάλλευσης των γυναικών, στην πολύμορφη βία, με κύρια την εργοδοτική και κρατική. Κυρίως, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για να ανατραπούν οι οικονομικοί- κοινωνικοί- πολιτιστικοί παράγοντες που γεννούν τους δράστες- “τέρατα” και αφήνουν τις γυναίκες ευάλωτες. Η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας δεν αρκεί από μόνη της για την πρόληψη αποκρουστικών περιστατικών βίας σε βάρος γυναικών, που φτάνουν μέχρι τη γυναικοκτονία.
Όσες ευρωπαϊκές οδηγίες και αν ψηφιστούν, δεν ανατρέπεται η αντιλαϊκή πολιτική που εμποδίζει την πραγματική οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών. Η ίδια πολιτική οδηγεί στην παραπέρα τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των απαραίτητων δημόσιων δομών και υπηρεσιών για την πρόληψη, την προστασία, τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Με κατευθύνσεις της ΕΕ, η όποια χρηματοδότηση διοχετεύεται, όχι σε κρατικές δομές, αλλά σε ένα πολυδαίδαλο, αποσπασματικό κι ανεξέλεγκτο δίκτυο ΜΚΟ.
Η σημερινή 8η Μάρτη, βρίσκει για ακόμα μια χρονιά τις γυναίκες ανήσυχες και ανασφαλείς μπροστά στα σύννεφα του πολέμου που πυκνώνουν, ενώ συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στην αστική τάξη της Ουκρανίας και των συμμάχων της (ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ) με την καπιταλιστική Ρωσία και τους δικούς της συμμάχους, με υπαρκτό τον κίνδυνο πυρηνικού ολοκαυτώματος. Το ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στο λαό, στις γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης, που βιώνουν εδώ και μήνες την επιθετικότητα του κράτους- δολοφόνου Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ και την ενεργό συμμετοχή του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους. Ενώ ήδη σιγοκαίει το φιτίλι της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή.
Ο δικαιολογημένος ατομικός φόβος, η ανασφάλεια των μητέρων για τα παιδιά τους μπορούν να αναχαιτιστούν με την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην ΕΕ των πολέμων και της προσφυγιάς, για να γυρίσει η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα, για να επιστρέψουν οι Ένοπλες Δυνάμεις από αποστολές εκτός συνόρων. Αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει στόχο την απεμπλοκή από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών βάσεων, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Και σε αυτό τον αγώνα οι γυναίκες έχουν τη δική τους θέση σε κοινό αγώνα με κάθε μετανάστρια και πρόσφυγα, που βρέθηκε στη χώρα μας κυνηγημένη από την ανάγκη για επιβίωση.
Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να σκεφτούν τις αιτίες που έχουν ως συνέπεια να ασφυκτιούν από την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, σπουδών και διαβίωσης. Ποιά εξουσία εμποδίζει τη γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου με ταυτόχρονη άνοδο του βιοτικού επιπέδου, παρά τη μεγάλη παραγωγικότητα της εργασίας, την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη; Ποιοί και πώς εμποδίζουν την καθολική συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική εργασία, με σταθερή δουλειά με βάση το αντικείμενο ειδίκευσης, σταθερό ωράριο και με συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας; Γιατί θεωρείται “κόστος” για το κράτος η λειτουργία κι ανάπτυξη ενός ενιαίου δικτύου αποκλειστικά κρατικών και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, κοινωνικών υπηρεσιών για την υγεία, την πρόνοια, την ειδική αγωγή, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό;
Εμπόδιο στην ικανοποίηση αυτών των αναγκών και δυνατοτήτων προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας αποτελεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία, το κέρδος, που υπηρετείται και με την εξειδικευμένη στις γυναίκες στρατηγική της ΕΕ.
Η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει νέα πνοή στην εργατική- λαϊκή πάλη με πυξίδα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερες εργατικές-λαϊκές δυνάμεις, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, εθνική ή εθνοτική καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό και άλλα προσωπικά γνωρίσματα, τα οποία δεν πρέπει να γίνονται αφορμή κοινωνικής απομόνωσης και διακρίσεων. Ωστόσο, από μόνη της η καταδίκη τέτοιων διακρίσεων δε συνιστά ξεχωριστό “κίνημα” και μάλιστα σε αντιπαράθεση με την εργατική – λαϊκή πάλη, όπως επιδιώκουν σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις, που αποθεώνουν την “ατομικότητα”, τον “ατομικό δικαιωματισμό” σε αντιπαράθεση με τον αγώνα για τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα για όλες και όλους.
Το ΚΚΕ καλεί ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες ν’ ανακαλύψουν το δρόμο του αγώνα για ισότιμες σχέσεις γυναικών και ανδρών στην πάλη ενάντια στους μηχανισμούς χειραγώγησης της καπιταλιστικής εξουσίας, στην πάλη για τη σοσιαλιστική- κομμουνιστική κοινωνία. Σε αυτή την κοινωνία, απαλλαγμένη από τα καπιταλιστικά δεσμά, μπορούν να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο η αγάπη, ο αμοιβαίος σεβασμός στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και να απελευθερωθεί η απόφαση ερωτικής συμβίωσης και τεκνοποίησης από οικονομικούς παράγοντες και αναχρονιστικές κοινωνικές προκαταλήψεις. Μόνο η σοσιαλιστική οργάνωση της οικονομίας και κάθε κοινωνικής δομής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να εξασφαλίσει την ανάλογη επιστημονική κρατική στήριξη γυναικών και παιδιών- αλλά και ανδρών- για να γίνει συνειδητή η γονική αγάπη, φροντίδα και ευθύνη με κριτήριο το συμφέρον, τις ανάγκες ανάπτυξης και κοινωνικής ένταξης του παιδιού.
Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις μαχήτριες της ζωής να εμπνευστούν από ηρωικές στιγμές του ταξικού αγώνα, που άνοιξαν δρόμους χωρίς να υποχωρούν κάτω από τη βαριά σκιά ενός αρνητικού συσχετισμού της ταξικής πάλης. Και σε άλλες ιστορικές εποχές υπήρχαν καμπές οπισθοδρόμησης,
αντιδραστικοποίησης, από τις οποίες η ανθρωπότητα τελικά βγήκε με την επαναστατική δράση των εκμεταλλευόμενων μαζών. Ακόμα και στη σύγχρονη αντιδραστικοποίηση του καπιταλισμού μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη από τα λόγια του Λένιν, που φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από το θάνατό του: “Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε”.
Η ιστορία του ΚΚΕ, του επαναστατικού εργατικού κινήματος, με τη συμμετοχή των γυναικών, έχει αποδείξει πως ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού κάνει τη ζωή πλούσια και δημιουργική. Ανοίγει δρόμο για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά, στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό, την κοινωνία που θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από την εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από κάθε μορφής κοινωνική καταπίεση και ανισοτιμία, θα διαμορφώσει οικονομικές, αλλά και ηθικές, πολιτιστικές συνθήκες για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας.