Ο Πηνειός εξακολουθεί να απειλεί τα Τέμπη.
Βατραχάνθρωποι σε πλημμυρισμένα σπίτια – Αγωνία για αγνοούμενους
Πληγές μετρούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας κι ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές , με τους φόβους για την ύπαρξη κι άλλων αγνοουμένων να αναζωπυρώνονται καθώς είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες έξι χωριά.
Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη λάσπης μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 15 νεκρούς, δύο αγνοούμενους ( σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση), αλλά και ένα νεκροταφείο ζώων που αποτελεί μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.
Πόλεις και χωριά, εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα και νερό, δρόμοι, σπίτια και περιουσίες έχουν καταστραφεί, χωράφια έχουν πλημμυρίσει και καλλιέργειες έχουν χαθεί.
Παράλληλα χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι και φιλοξενούνται προσωρινά σε σχολεία και γήπεδα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδώνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφόχωρι και Πλατύκαμπο, ενώ τόνισε ότι «συνεχίζονται οι έρευνες πόρτα-πόρτα σε άλλα χωριά».
Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής, είναι το γεγονός ότι σε χωριά όπως Αγία Τριάδα, Μεταμόρφωση και Μαραθέα, στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συνέδραμε η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού.
Όπως φαίνεται, οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς μέσα στα σπίτια που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα, το νερό σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει μέχρι το ταβάνι, ενώ έπιπλα και αντικείμενα «κολυμπάνε» στα πλημμυρισμένα δωμάτια.
Απειλεί ο Πηνειός
Την ίδια ώρα ο Πηνειός συνεχίζει να απειλεί τα Τέμπη και συνοικίες της Λάρισας, ενώ ένα κομμάτι της εθνικής οδού είναι μια αδιάβατη λίμνη.
Η στάθμη του νερού του Πηνειού παραμένει σταθερή, αλλά αρκετά υψηλή αφού φτάνει τα 8 μέτρα και 20 εκατοστά και σε αρκετά σημεία το ύψος του νερού πιέζει ακόμη τα αναχώματα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το νερό έχει φτάσει μόλις 20 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος που οδηγεί στα διπλανά χωριά, το Ομάλιο και το Στόμιο.
Τα πανοραμικά πλάνα που δημοσιεύει ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για άντληση των υδάτων από τους δρόμους και τα σπίτια τους. Οι επείγουσες μετακινήσεις προς άλλες περιοχές και προς το κέντρο της πόλης γίνονται με φορτωτικά μηχανήματα και εκσκαφείς.
Ώρες αγωνίας και για τους κατοίκους των χωριών πέριξ της λίμνης Κάρλα που δίνουν «μάχη» για να καθαρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις και να προστατεύσουν τα ζώα τους.
Αποκαλύπτεται η φρίκη
Στην ευρύτερη περιοχή το νερό σταδιακά υποχωρεί, κι έρχονται στην επιφάνεια τα απομεινάρια της καταστροφής.
Βυθισμένο στη λάσπη το χωριό Βλοχός
Σπίτια και οικοσκευές είναι κατεστραμμένα από το νερό και τη λάσπη, καλλιέργειες παραμένουν βυθισμένες και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η έντονη δυσοσμία από τα νεκρά ζώα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή τους
Οι κάτοικοι ακόμα δεν μπορούν να συλλάβουν το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε, όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και την παραγωγή τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για να αποκατασταθεί η γεωργική παραγωγή και οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν πολλά χρήματα και πολύς χρόνος.
Το σίγουρο είναι ότι οι πληγέντες δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν εάν το κράτος δεν σταθεί ουσιαστικά δίπλα τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται ότι δεν θα μπορούν να βρουν διέξοδο μένοντας στην περιοχή.
Δεν έχει μείνει τίποτα από τα χωριά στα Τρίκαλα
Επιστρέφουν μέρα με τη μέρα στα χωριά τους στα Τρίκαλα οι κάτοικοι, καθώς το νερό υποχωρεί, ελπίζοντας ότι μέρος των υπαρχόντων τους μπορεί να διασωθεί. Ωστόσο, αυτό που αντικρίζουν είναι η απόλυτη καταστροφή.
Πολλά είναι τα σπίτια που δεν πλημμύρησαν, αλλά διαλύθηκαν είτε κατέρρευσαν, ενώ οι καλλιέργειες καταστράφηκαν.
Τα ζώα πνίγηκαν και οι αρχές απομακρύνουν τα κουφάρια τους, τα οποία αποτελούν υγειονομική «βόμβα».
Νεκρά ζώα
Συνολικά στη Θεσσαλία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για μέρες το πρόβλημα με την υδροδότηση ενώ ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και για την εμφάνιση λοιμώξεων ελλοχεύει στις πλημμυρισμένες περιοχές.
Οι αρχές με ανακοινώσεις τους συστήνουν στους πολίτες μέτρα προστασίας, με την απειλή για τη δημόσια υγεία να είναι η νέα πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι.
Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για άντληση των υδάτων από τους δρόμους και τα σπίτια τους. Οι επείγουσες μετακινήσεις προς άλλες περιοχές και προς το κέντρο της πόλης γίνονται με φορτωτικά μηχανήματα και εκσκαφείς.
Η καταστροφή σε αριθμούς
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.
Και τα αστικά κέντρα χτυπήθηκαν σκληρά. Εκτιμάται ότι επλήγησαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία περισσότερες από 5000 επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης.
H κατάσταση είναι απολύτως επείγουσα και ο δημοσιονομικός Γολγοθάς μεγάλος. Πέρα από το πόσο κοστίζει στον κάθε πληγέντα να ξαναρχίσει την ζωή του και πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, τεράστιο είναι το κόστος και στην οικονομία.
Ένας νέος προϋπολογισμός έρχεται πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά μετά τις καταστροφές που προήλθαν από την κακοκαιρία Daniel.
Τι δίνει ο θεσσαλικός κάμπος
Ο Θεσσαλικός κάμπος, δίνει:
52,8% βιομηχανικής ντομάτας
38% βαμβακιού
54,7% αχλάδια
51,7% αμύγδαλα
39,5% κάστανα
26,3% καρύδια
19,4% εγχώριου πρόβειου γάλακτος
13,7% εγχώριου αιγείου γάλακτος
18,5% βόειου κρέατος
19,7% βόειου γάλακτος
10% χοιρινού κρέατος
40% των μαλακών τυριών
25% των σκληρών τυριών