Καιρός : Προειδοποιήσεις για το νέο κύμα κακοκαιρίας – Πώς μπορεί να εξελιχθεί
Καιρός : Προειδοποιήσεις για το νέο κύμα κακοκαιρίας – Πώς μπορεί να εξελιχθεί
Για ένα νέο κύμα κακοκαιρίας προετοιμάζονται οι μετεωρολόγοι καθώς και Πολιτική Προστασία το οποίο αναμένεται από την Παρασκευή το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες χιονοπτώσεις.
Χθες, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας υπήρξαν πτώσεις δένδρων από τους θυελλώδεις ανέμους, κυρίως στη Δράμα, ενώ στη Χαλκιδική οι δρόμοι άσπρισαν από το χαλάζι το οποίο έπεσε το μεσημέρι της Δευτέρας.
Σήμερα, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και σταδιακά τη δυτική Πελοπόννησο.
Εξασθένηση των φαινομένων στις περιοχές αυτές προβλέπεται τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.
Από το βράδυ σήμερα, μέχρι αύριο το πρωί, η κακοκαιρία αναμένεται να χτυπήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τη Θράκη.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους νοτίων διευθύνσεων που τοπικά στο Αιγαίο έφταναν και τα 9 μποφόρ.
Καλλιάνος: Πιθανή κατάβαση ψύχους «τέρατος» στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο
Χθες ο Γιάννης Καλλιάνος, μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, διότι ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα λόγω του ότι έχουμε ακόμη 5 ημέρες μπροστά μας, ισχύουν τα παρακάτω:
Α’ ΦΑΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Φαίνεται να έχει κλειδώσει η ισχυρή μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου που θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, όμως διαφαίνεται να χιονίζει κατά περιόδους από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα μέχρι και τα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.
Β’ ΦΑΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ (ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΙΚΡΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ)
Από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα το πολύ έντονο κρύο να επηρεάσει και τα υπόλοιπα νοτιότερα τμήματα της χώρας, από την Αττική για παράδειγμα έως και την Κρήτη. Εκεί, όπου και αν χιονίσει, θα επηρεάσει προφανώς -επίσης- πολύ χαμηλά υψόμετρα (και αναφέρομαι κυρίως στην Αττική, στην υπόλοιπη Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο).
ΠΡΟΣΟΧΗ – ΙΣΩΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΠΩΣ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΟΥΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να εντοπίσουμε από τώρα πόσο χαμηλά γεωμετρικά (στην Ελλάδα) θα κατέβουν αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στη χώρα μας, σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και από ποια υψόμετρα και πάνω θα εκδηλώνονται αυτές οι χιονοπτώσεις.
Όπως και να έχει, δεν έχει ακόμη κλειδώσει τίποτα και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη – Πέμπτη ώστε να είμαστε πλέον σχεδόν σίγουροι για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού.
ΥΓ: Μην ακούτε από τώρα για περιοχές χιονοπτώσεων και πόσο μάλλον για υψόμετρα χιονόπτωσης. Όλα ακόμη είναι ρευστά, όπως σας τα είχα αναλύσει και σε προηγούμενο post μου. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, σε επόμενα τρεξίματα των μοντέλων, να παρατηρήσουμε μεγάλες αλλαγές. Γι’ αυτό και όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές εκτιμήσεις για τα μέχρι τώρα δεδομένα».
Αρναούτογλου: Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή
Μετά το ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο που πέρασε, το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικό, με τον Σάκη Αρναούτογλου να αναμένει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή.
Με πυκνή συννεφιά θα ξεκινήσει η Πέμπτη ενώ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Διατηρούνται οι δυνατοί νοτιοδυτικοί άνεμοι.
Την Παρασκευή οι άνεμοι θα στρέφονται σε βοριάδες, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα από υγρασία, ενώ θα μεταφερθούν προς τη χώρα μας πολύ ψυχρές αέριες μάζες που θα ρίξουν εντυπωσιακά τον υδράργυρο, όσο πλησιάζει το Σαββατοκύριακο.
Αλλά και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει σημαντική αλλαγή του καιρού όπου από τους 22 με 24 βαθμούς θα οδηγηθούμε σε αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις.
«Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα να οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα φέρει τη βαρυχειμωνιά στη χώρα μας από το ερχόμενο Σάββατο και μετά. Παρατηρώντας κάποιος τους Μετεωρολογικούς χάρτες έτσι όπως διαμορφώνονται στον προγνωστικό ορίζοντα μπορεί να βρει κοινά σημεία ως προς την έναρξη τουλάχιστον του όλου φαινομένου με το ισχυρό κύμα ψύχους που απασχόλησε αρκετές περιοχές της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας τον Μάρτιο του 1987.
Και τότε όπως και τώρα ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό βουνό στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης συνδυάστηκε με χαμηλές πιέσεις προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου κατεβάζοντας πολικές αέριες μάζες προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δημιουργώντας ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Ιταλίας το οποίο ενώ βάθαινε κατευθύνθηκε προς τη χώρα μας. Η τότε εξέλιξη οδήγησε σε εγκλωβισμό του πολικού ψύχους για αρκετές ημέρες στην περιοχή μας γεγονός που οδήγησε σε μεγάλο αριθμό ημερών χιονόπτωσης όπως για παράδειγμα συνέβη και στην Αττική. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε αν θα εξελιχθεί στον ίδιο ή παρόμοιο βαθμό και αυτή η χιονοκακοκαιρία, παρόλα αυτά στην αρχή της μοιάζει να έχει κοινά στοιχεία και αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας θέσει σε μια γενικότερη επιφυλακή», ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.