Κ. Μητσοτάκης : Καλώ τους Έλληνες επιστήμονες που έφυγαν να επιστρέψουν

Ημερομηνία:

«Δεν εστιάζουμε σε μικρή αλλαγή, αλλά φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τον παραγωγικό ιστό και την οικονομία της χώρας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα ριζικά, εάν συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα όπως στο παρελθόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δ.Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Innovative Greeks».

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κατά την πανδημία υπήρξε η ευκαιρία «να αλλάξουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε» και προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλές αλλαγές, ενώ εκτίμησε ότι «μπορούμε να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα». Αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα «με άνευ προηγουμένου τρόπο», όπως είπε, φέροντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα εμβολιασμού όπου «μπορεί κανείς να κλείσει με μήνυμα το ραντεβού για τον εμβολιασμό».

Στην αρχή της παρέμβασής του, ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι δεν είναι μικρή αυτή η αλλαγή του ψηφιακού μετασχηματισμού, της τάξης του 10%, αλλά δεκαπλάσια και επεσήμανε ότι το θέμα είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, κάτι που «δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια».

«Πιστεύω στην εμπιστοσύνη στο κοινωνικό κεφάλαιο, αυτό αλλάζει μια χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους Έληνες επιστήμονες, που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια, να επιστρέψουν, επισημαίνοντας ότι δίδονται ήδη φορολογικά κίνητρα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει και προσφέρει ευκαιρίες σε όσους έφυγαν. Αναφερόμενος στην ανάγκη επιστροφής των επιστημόνων, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, ότι πράγματι πολλοί ταλαντούχοι νέοι αναγκάστηκαν να φύγουν τα τελευταία χρόνια επειδή δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας και τόνισε ότι η οικονομία θα δημιουργήσει δουλειές που θα καλύψουν τις φιλοδοξίες αυτών των ανθρώπων.

«Αν κάποιος πέρασε χρόνια στο εξωτερικό και θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα, δεν θα έχει μόνο υψηλό επίπεδο εργασίας, αλλά και επίπεδο ποιότητας ζωής. Είμαστε στην αφετηρία ενός νέου κύκλου, είναι σημείο καμπής αυτό, και ενθαρρύνω τους Έλληνες του εξωτερικού να είναι μέρος αυτού του κεφαλαίου της ιστορίας. Τους χρειαζόμαστε, θέλουμε τις δεξιότητές τους, τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Έχουμε τεράστια δεξαμενή ταλέντων. Μας παρέχουν ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα και θέλουμε να διευκολύνουμε την επιστροφή τους με φορολογικά κίνητρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, ανέφερε πως «έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τη φορολογία σε αυτούς που έχουν υψηλές αμοιβές, καταργώντας την εισφορά αλληλεγγύης, και θέλουμε να έχουμε ένα πιο ελκυστικό καθεστώς για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Εάν το εισόδημά του είναι μικρότερο στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλη χώρα, θα το ξανασκεφτεί κάποιος να επιστρέψει».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, μάλιστα, ότι «είμαστε ελκυστικοί, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν εδώ».

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «δεν θα γυρίσουν όλοι οι Έλληνες που έφυγαν», αλλά διευκρίνισε ότι «θέλουμε να συμμετέχουν στο τι συμβαίνει στην Ελλάδα, και γι’ αυτό δώσαμε δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και έτσι εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στα κοινά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε δίκτυα που αξιοποιούν την εμπειρία και την τεχνογνωσία των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και ανέφερε ως παράδειγμα το χώρο της υγείας, λέγοντας ότι «έχουμε πολλούς ταλαντούχους Έλληνες στις ΗΠΑ στο χώρο της υγείας, ή άλλους που ηγούνται μεγάλων εταιρειών στο χώρο της υγείας, όπως στα εμβόλια. Και προσέθεσε: «Δημιούργησα ένα δίκτυο και αυτοί τώρα είναι σύμβουλοί μας στον κλάδο της υγείας, για το πώς να βελτιώσουμε την παροχή περίθαλψης και πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από τις αλλαγές που συμβαίνουν στην υγεία, συγχωνεύοντας την τεχνολογία στον κλάδο αυτό».

Τόνισε ακόμη ότι δεν χρειάζεται κατ΄ανάγκη να επιστρέψει κάποιος στην Ελλάδα για να δώσει προστιθέμενη αξία στη χώρα, αλλά πως «αρκεί να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους ή τα κεφάλαιά τους». Και απηύθυνε πρόσκληση σε Έλληνες και ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα «γιατί είμαστε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

Τέλος, επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσουν οι Έλληνες του εξωτερικού την χώρα μας και «να συμμετέχουν στην προσπάθεια υλοποίησης ενός νέου οράματος για τον προσανατολισμό της Ελλάδας» και υπενθύμισε ότι, φέτος, που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, «είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να κάνουμε έναν απολογισμό. Να χαρτογραφήσουμε μια νέα πορεία για ένα φιλόδοξο μέλλον».

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Είστε κόμματα των Μνημονίων (για να μην...

Η συζήτηση περί δραχμής, περί καλών και κακών συνεργασιών...

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Παραδοχή δυσλειτουργιών και η λύση...

Προς επίλυση το μπάχαλο με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μετά...

Είστε κόμματα των Μνημονίων (για να μην...

Η συζήτηση περί δραχμής, περί καλών και κακών συνεργασιών...

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Παραδοχή δυσλειτουργιών και η λύση...

Προς επίλυση το μπάχαλο με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μετά...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά : Εργαστήριο Ολιστικού Σχεδιασμού Πυροπροστασίας στα Παλαιά Ρούματα

Εργαστήριο Ολιστικού Σχεδιασμού Πυροπροστασίας ¸ Η κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Πεμπτουσία και...