Πράγματι, σήμερα, οι Ισραηλινοί έχουν καταφέρει να «εμπεδώσουν» αυτή τη πολιτική που πολλοί πλέον, δεν τολμούν να πάνε το παιδί τους μια βόλτα ή να βγουν ένα ρομαντικό ραντεβού δίχως το αγαπημένο τους αξεσουάρ, ένα τυφέκιο εφόδου.
Πριν λίγες μέρες, η παρουσιάστρια Λιτάλ Σεμές εμφανίστηκε στο στούντιο του Καναλιού 14, έχοντας ένα όπλο στην οπίσθια τσέπη, και απ’ ότι φαίνεται όχι για να αμυνθεί σε περίπτωση που εμφανιστεί απο το πουθενά μέσα στο στούντιο κουκουλοφόρος της Χαμάς.
Η Λεμές όμως δεν πρωτοτύπησε, αλλά επιβεβαίωσε μια επικίνδυνη τάση στην ισραηλινή κοινωνία, που ενθαρρύνουν οι κυβερνήσεις, με πρώτη και καλύτερη απ΄όλες τη σημερινή.
Η εφημερίδα Χάαρετζ έχοντας συγκεντρώσει φωτογραφίες από αναγνώστες της, με ενήλικους πολίτες, άνδρες και γυναίκες να φέρουν πολεμικό όπλο, σχολιάζει πως και η ίδια η βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Sharren Haskel, με τις δηλώσεις της έχει δείξει ότι «τα τακούνια και τα όπλα πάνε μαζί όπως το ψωμί και το βούτυρο».
Ένα ολόκληρο έθνος έχει τραβηχτεί σε μια κουλτούρα αγάπης των όπλων, με αφορμή τις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, χάρη στην πιο ίσως ακραία πολιτική φυσιογνωμία του Ισραήλ, τον Ιταμαρ Μπεν-Γκβιρ.
Ως λάτρης των όπλων ανέκαθεν, εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία, βάζοντας στόχο να καταστήσει τη χαλάρωση των περιορισμών στην απόκτηση αδειών οπλοφορίας πρώτη του προτεραιότητα στην πολιτική του ατζέντα.
Έτσι, τον Οκτώβριο του 2023, η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Κνεσέτ ενέκρινε τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Μπεν-Γκβίρ στους κανονισμούς για τις άδειες όπλων, διευκολύνοντας, έτσι ώστε οι συνθήκες για την απόκτηση άδειας να είναι πιο ήπιες, εν μέσω της συνεχιζόμενης μάχης στο νότο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκείνη την ακρόαση, οι Ισραηλινοί έχουν υποβάλει περίπου 41.000 αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας από την έναρξη του πολέμου. Παρά τη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι οι κανονισμοί είναι προσωρινοί για περίοδο ενός έτους, η επιτροπή επέλεξε να θεσπίσει τα διατάγματα σε μόνιμη βάση.
Η σύζυγος του Ιταμάρ, Ayala, είχε σημειώσει πως οποιοσδήποτε Ισραηλινός πολίτης που ήταν μάχιμος στον στρατό θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τυφέκιο επιπέδου 3 σε οποιοδήποτε μέρος στο Ισραήλ έως και 20 χρόνια μετά την αποστράτευσή του.
Οι μη μάχιμοι βετεράνοι, οι άνδρες που συμπλήρωσαν δύο χρόνια εθνικής θητείας και οι γυναίκες που υπηρέτησαν ένα έτος ζουν σε οικισμό που κρίνεται επιλέξιμος για πρόσθετη προστασία λόγω υψηλού κινδύνου ασφαλείας έχουν πλέον επίσης άδεια να φέρουν όπλο από την ηλικία των 21 ετών, ενώ πριν ήταν τα 27.ουν με πλήρη απασχόληση σε έναν «επιλέξιμο οικισμό».
Ακόμα και οι νέοι μετανάστες σε «επιλέξιμους οικισμούς» δεν θα απαιτείται πλέον να ζουν στη χώρα για τρία χρόνια για να αποκτήσουν όπλο.
Όπως σημειώνει η σύζυγος του Μπεν Γκβίρ περίπου 100.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση για όπλα τις τελευταίες δύο εβδομάδες από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ οι αρχές δεν προλάβαιναν να βγάζουν άδειες οπλοκατοχής, κάνοντας ακόμα και τηλεφωνικές συνεντεύξεις για να βγάλουν άδειες! Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου οι αιτήσεις εκτοξεύτηκαν στις 250.000. Βέβαια, όλα αυτά βάζουν στην άκρη τους κινδύνους που συνεπάγεται ο τόσο εύκολος εξοπλισμός των πολιτών.
Βέβαια, αυτή η ισραηλινή φρενίτιδα με τα όπλα όχι μόνο δεν είναι καινούργια, αλλά έχει οδηγήσει πολλές κλοπές όπλων από τον Στρατό ενώ έχει ως συνέπεια εκατοντάδες δολοφονίες. Ενδεικτικά, το 2020 το 70% όλων των επιθέσεων με όπλα στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε με χρήση κλεμμένων στρατιωτικών όπλων.
Το 2021, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ισραηλινού Στρατού, 464 από τα συνολικά 675 περιστατικά πυροβολισμών αφορούσαν τη χρήση κλεμμένων στρατιωτικών όπλων.
«Αυτό φαίνεται να είναι το νέο μήνυμα» γράφει ο εφημερίδα Χάαρετζ: «Τα όπλα είναι καλά». Και δεν είναι απλώς ένα πολιτικό μήνυμα. Τα όπλα υπάρχουν παντού στα μέσα μετάδοσης – όχι μόνο σε δραματικές εκπομπές αλλά και σε πάνελ τηλεοπτικών στούντιο. Διάφοροι άνθρωποι φτάνουν στις συνεντεύξεις στο στούντιο οπλισμένοι».
Ισραηλινοί εθελοντές και έποικοι στη Δυτικής Όχθης οπλίσμένοι σαν αστακοί έχοντας δημιουργήσει ομάδες εδώ και χρόνια, περιπολούν στους δρόμους, ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν αυξανόμενες επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Αμερικανοί πολιτικοί μάλιστα έχουν εκφράσει κατα καιρούς τις ανυσηχίες τους για τα τυφέκια εφόδου των ΗΠΑ που πωλούνται στην ισραηλινή κυβέρνηση.
«Η μακροχρόνια πολιτική του Ισραήλ είναι ένα ελαφρύ έναυσμα όταν πρόκειται για Παλαιστίνιους», δήλωσε στη The Wall Street Journal, ο Dror Sadot, εκπρόσωπος της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem, η οποία παρακολουθεί τη βία των εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων. «Δεκάδες από αυτούς έχουν σκοτωθεί όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να αποτελούν κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και ανηλίκων».
Τώρα βέβαια, μια ένοπλη μητέρα μάλλον βλάπτει περισσότερο την εκπαίδευση -τις εικόνες- των παιδιών της, παρά έναν εκπαιδευμένο και έτοιμο για όλα μαχητή της Χαμάς. Τα ένοπλα ζευγάρια στα πάρκα, άραγε τι μπορούν να κάνουν εάν ο κίνδυνος έχει διαπεράσει τη σοβαρότερη και πιο εκπαιδευμένη γραμμή άμυνας του Ισραήλ, τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις;