Ηράκλειο: Ζήτημα επιβίωσης θέτουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι – Χωρίς εισόδημα από τον Ιανουάριο

Γενικευμένη αβεβαιότητα επικρατεί ως προς τις επαναπροσλήψεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που μέχρι τη δεδομένη στιγμή αγγίζουν το πολύ το 35% των εργαζομένων του 2019

Εννέα χιλιάδες Ηρακλειώτες ξενοδοχοϋπάλληλοι φυτοζωούν, με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκο Κοκολάκη, να κάνει σαφές πως η κατάσταση του 60-70% του κλάδου κρίνεται επισφαλής, ένεκα τόσο των εργασιακών συνθηκών όσο και των πάγιων προβλημάτων, όπως το γεγονός ότι το Ταμείο Ανεργίας τούς έχει «κοπεί» από τον Ιανουάριο.

Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί ως επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας και οι όχι τόσο μεγάλες πληρότητες των ξενοδοχείων. Οι τουριστικοί υπάλληλοι επισημαίνουν την ανάγκη να δει το ελληνικό κράτος πιο ζεστά την υπόθεση του τουρισμού, καθώς είναι – ως είθισται να λέγεται – η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας.

Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, ενώ φέτος οι πρώτοι τουρίστες κατέφτασαν από τα μέσα Μαρτίου, με τον υπουργό Τουρισμού να εκφράζει την αισιοδοξία του για μια άκρως κερδοφόρα και παραγωγική τουριστική χρονιά. Ο τουρισμός γνώρισε δύο πολύ δύσκολες χρονιές: Το 2020 οι μαζικές αφίξεις ξεκίνησαν αρκετά καθυστερημένα και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο, καθώς η αβεβαιότητα εξαιτίας του κορωνοϊού είχε απλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ, πέρυσι, η σεζόν ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου με υποτονικούς ρυθμούς, με τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου να είναι αρκετά παραγωγικοί και την τουριστική χρονιά να φτάνει στο 75% του 2019.

Παρά τη γενικευμένη αισιοδοξία, με τον Απρίλιο να κλείνει στις 200.000 αφίξεις μόνο για την Κρήτη, εύλογο ερώτημα προκύπτει ως προς τι μέλλει γενέσθαι με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Την προπέρσινη τουριστική χρονιά, το 80% των ξενοδοχείων δεν άνοιξε, με αποτέλεσμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Την περυσινή χρονιά τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα, αλλά η θέση των ξενοδοχοϋπαλλήλων ήταν εκ νέου επισφαλής.

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ξενοδοχοϋπάλληλοι φυτοζωούν ένεκα των χαμηλών πληροτήτων και της λήξης του Ταμείου Ανεργίας. Ο κ. Κοκολάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει μια γενικευμένη αβεβαιότητα ως προς τις επαναπροσλήψεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που μέχρι τη δεδομένη στιγμή αγγίζουν το πολύ το 35% των εργαζομένων του 2019.

Επαναπροσλήψεις

«Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι πως δεν έχουν γίνει ακόμα οι επαναπροσλήψεις των εργαζομένων. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τις 10-15 Μαΐου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Μέχρι και τη δεδομένη στιγμή, όμως, ο πληρότητες είναι χαμηλές. Οι πολλές κρατήσεις θα γίνουν από τον Ιούνιο και έπειτα. Όσον αφορά τον Μάιο, ο συγκεκριμένος μήνας θα είναι υποτονικός, πράγμα που σημαίνει ότι οι προσλήψεις θα είναι λιγοστές και πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας. Αυτή τη στιγμή έχει επιστρέψει ένα ποσοστό ξενοδοχοϋπαλλήλων της τάξης του 30-35% του 2019.

Ωστόσο, η τουριστική περίοδος θα έχει θετικό πρόσημο για φέτος», ανέφερε, ενώ συνέχισε: «Το Ταμείο Ανεργίας έχει λήξει από τον Ιανουάριο. Αυτή τη στιγμή το 60-70% των ξενοδοχοϋπαλλήλων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Δηλαδή, εάν αναλογιστούμε πως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στον νομό Ηρακλείου είναι 15.000, οι 9.000 φυτοζωούν. Από τον Ιανουάριο έχουν προβλήματα. Η ΔΕΗ προχωρά σε διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια τους και οι ίδιοι βιώνουν έναν οικονομικό Γολγοθά».

Εργασιακή ανασφάλεια – «Η Πολιτεία αδιαφορεί»

Ο γενικός γραμματέας στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τη στάση που κρατάει το ελληνικό κράτος έναντι του τουριστικού προϊόντος.

Ο ίδιος επισήμανε πως το φετινό καλοκαίρι οι υπάλληλοι των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων δε θα πρέπει να ανησυχούν, εν αντιθέσει με τους υπαλλήλους των μικρών ξενοδοχείων που θα βρίσκονται, όπως είπε, σε κατάσταση εργασιακής ανασφάλειας. Ο κ. Σμυρνάκης, εξάλλου, υποστήριξε πως προσδοκώμενος στόχος για υπέρβαση του τουριστικού έτους 2019 δεν είναι εφικτός.

«Θεωρώ πως φέρει τεράστια ευθύνη το κράτος για την υπόθεση που λέγεται “τουρισμός”. Όταν ως χώρα στηριζόμαστε στον τουρισμό και στηριζόμαστε στην έννοια του ξενοδοχείου και στον ξενοδοχοϋπάλληλο που είναι το εργατικό προσωπικό, και η ίδια η Πολιτεία αδιαφορεί, τότε δημιουργούνται πολλά και εύλογα ερωτηματικά. Εγώ επέλεξα μόνος μου να μπω στον χώρο των ξενοδοχείων. Και τώρα απορώ με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τουρισμός. Ποιοι θα εργάζονται τα επόμενα χρόνια και τις ερχόμενες δεκαετίες; Οι συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτες.

Υπάρχει ευθύνη των ξενοδόχων, αλλά φέρει τεράστια ευθύνη το κράτος. Αναμέναμε μια καλή τουριστική περίοδο με πολύ καλές πληρότητες. Όσο πιο καλές πληρότητες, τόσο πιο πολλή δουλειά. Το ρωσο-ουκρανικό ζήτημα, όμως, δημιούργησε εμπόδια. Οι πληρότητες που έχουμε δεν είναι αυτές που θέλουμε για να εργαστεί το σύνολο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Εάν εξαιρέσουμε τρεις-τέσσερις ξενοδοχειακούς ομίλους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δουλεύουν σε μικρά ξενοδοχεία βρίσκονται σε μειονεκτική κατάσταση. Δεν επανερχόμαστε στο 2019», υποστήριξε.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.