Αυξημένες αφίξεις και μειωμένες πληρότητες
Τεκτονικού χαρακτήρα μετακινήσεις τουριστών φαίνεται ότι προκαλεί η ραγδαία αύξηση του Airbnb στην Κρήτη, αλλάζοντας άρδην τα μέχρι πρότινος δεδομένα. Ο μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, όπως η οικονομική ύφεση σε ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, επιδρούν σημαντικά στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία χαρακτηρίζεται από το εξής οξύμωρο: Από τη μια έρχονται περισσότεροι τουρίστες στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου και από την άλλη οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι χαμηλότερες, ενώ στις τουριστικές περιοχές καταγράφεται γκρίνια από τους επιχειρηματίες.
Τι πραγματικά συμβαίνει; «Όλοι λένε την αλήθεια» αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης. Και τα στοιχεία του αερολιμένα που δείχνουν αύξηση των αφίξεων τουριστών δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και οι ξενοδόχοι, οι λοιποί επιχειρηματίες, αλλά και πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που γκρινιάζουν, έχουν δίκιο.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να φτάσει η Κρήτη να έχει 180.000 – 190.000 ξενοδοχειακές κλίνες και μόλις μια πενταετία για να προστεθούν άλλες 100.000 από τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που φτάνουν στο νησί τα 25.000. Υπάρχουν, ωστόσο, εκτιμήσεις, όπως αυτή του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων νομού Ηρακλείου Νίκου Χαλκιαδάκη, που ανεβάζουν κατακόρυφα αυτόν τον αριθμό, υπολογίζοντας ότι ξεπερνούν τα 40.000. Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για υπερπροσφορά κλινών στο νησί, που έχει σαν αποτέλεσμα να καταγράφεται μια μέση μείωση στις πληρότητες των ξενοδοχείων κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι κάποια ξενοδοχεία είναι γεμάτα και άλλα έχουν χαμηλές πληρότητες.
Από τις τουριστικές περιοχές στις πόλεις
Η σημαντική αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει και μία ακόμα επίπτωση: Τη μετακίνηση τουριστών από τις κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές σε άλλα σημεία του νησιού. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, τα ξενοδοχεία της Χερσονήσου καταγράφουν απώλειες, όπως και τα καταστήματα διασκέδασης, εστίασης και τουριστικών ειδών της περιοχής, δεδομένου ότι οι νεαροί Ολλανδοί, που αποτελούν βασικό «αιμοδότη» έχουν στραφεί προς την ενδοχώρα και άλλες περιοχές, αναζητώντας φθηνότερες διακοπές, ή έχουν περιορίσει τα χρήματα που ξοδεύουν. Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στα πεντάστερα, πολυτελή ξενοδοχεία του Αγίου Νικολάου. Και βασική αιτία αυτής της κατάστασης είναι η οικονομική ύφεση που υπάρχει σε ευρωπαϊκές χώρες, η οποία επιδρά στον σχεδιασμό των διακοπών τους και, κατά συνέπεια, στο πώς διαμορφώνεται η τουριστική κίνηση στο νησί.
Και, όπως σημειώνει ο κ. Πελεκανάκης, την ώρα που η τουριστική κίνηση σε περιοχές όπως η Χερσόνησος και ο Άγιος Νικόλαος παρουσιάζει ύφεση, αυξάνεται σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, όπου το Airbnb «ανθεί». Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει γκρίνια και από ιδιοκτήτες διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, που, λόγω της υπερπροσφοράς, δεν έχουν τις αναμενόμενες πληρότητες.
Στο +4% οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις στο «Ν. Καζαντζάκης»
Παρά την …αναγκαστική προσγείωση όσων διατηρούσαν υψηλές προσδοκίες αναφορικά με την έκβαση της χρονιάς, το 2023 προβλέπεται να κλείσει με αύξηση στις αφίξεις τουριστών, συγκριτικά με πέρυσι. Ήδη ο περασμένος Μάιος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ΕΡΤ ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, έκλεισε με 403.000 αφίξεις εξωτερικού έναντι 382.000 το 2022, δηλαδή αυξημένες κατά 5,38%. Ήταν ένας μήνας που πήγε ελαφρά καλύτερα (κατά 1.000 επιβάτες) και από τον Μάιο του 2019. Από την αρχή της χρονιάς έχουν έρθει 70.000 – 80.000 περισσότεροι τουρίστες από πέρυσι, ενώ, παρά το «κούρεμα», σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), αεροπορικών θέσεων από την Γερμανία, το συνολικό πρόσημο αναμένεται να είναι θετικό.
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Πλιάκα, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου κατά τη φετινή σεζόν είναι μειωμένες κατά 4.5% από τη Γερμανία, αλλά αυξημένες κατά 4% από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 13% από την Ολλανδία και κατά 35% από την Πολωνία. Παρά τις αυξομειώσεις, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, συνολικά οι προγραμματισμένες για φέτος αεροπορικές θέσεις εξωτερικού προς το «Ν. Καζαντζάκης» είναι, κατά τον ίδιο, αυξημένες κατά 4% σε σχέση με το 2022.
Η αυξημένες αφίξεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου αντανακλούν και στη ζήτηση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων από τουρίστες που χρειάζονται όχημα, προκειμένου να κατευθυνθούν – κατά κύριο λόγο – στο διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχουν νοικιάσει για τις διακοπές τους.https://www.ertnews.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.