“Όχι” είπε, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης στο αίτημα εταιρείας για την επαναλειτουργία του λατομείου στη θέση «Δύο Γκρεμοί Ανώπολης» του δήμου Χερσονήσου, ως χώρου επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών κατεδαφίσεων. Η επιτροπή, που πριν από δύο εβδομάδες πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο του λατομείου, απέρριψε την σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε καταθέσει η εταιρεία.
Το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του λατομείου έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους της περιοχής αλλά και τη δημοτική αρχή Χερσονήσου που υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση σε έναν τόπο κατεξοχήν τουριστικό και με σπουδαία ιστορικά μνημεία.
Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Ξυλούρης, αναφερόμενος στην απόφαση που ελήφθη, επισημαίνει ότι έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και ο φάκελος της υπόθεσης μεταφέρεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για την αδειοδότηση ή όχι της επιχειρηματικής δράσης.
Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο κ. Ξυλούρης διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίους η επιτροπή έλαβε αρνητική απόφαση. Όπως επισημαίνει, η επιτροπή έλαβε υπόψιν και άλλες παραμέτρους, εκτός από τα όσα ορίζει ο νόμος για την λειτουργία τέτοιων μονάδων. Οι περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές επιβαρύνσεις σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει τέτοια σοβαρά προβλήματα ήταν καθοριστική. Η μελέτη αναφέρει, όπως τονίζει, ότι από την περιοχή θα διέρχονται καθημερινά έως 140 φορτηγά αυτοκίνητα. Αυτό το βάρος, σύμφωνα με τον κ. Ξυλούρη, δεν μπορούν να σηκώσουν οι ήδη κυκλοφοριακά φορτωμένοι δρόμοι της περιοχής Κοκκίνη Χάνι.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της επιτροπής έπαιξε και στάση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου, στο ζήτημα που έχει προκύψει, καθώς ο προκαθήμενος της Εκκλησίας του νησιού τάχθηκε στο πλευρό του δήμου Χερσονήσου και των κατοίκων της περιοχής. Να σημειωθεί ότι η έκταση που έχει μισθωθεί από την εταιρεία, αποτελεί μοναστηριακή περιουσία του άι Γιάννη Θεολόγου.
Ο κ. Ξυλούρης αναγνωρίζει ότι το νησί έχει ανάγκη από οργανωμένους χώρους επεξεργασίας και εναπόθεσης τέτοιων αποβλήτων. «Διαφορετικά αυτά θα συνεχίσουν να καταλήγουν σε ποτάμια και ρυάκια του νησιού», τονίζει και προσθέτει «θα πρέπει όμως να χωροθετηθούν σε κατάλληλους χώρους που δεν θα δημιουργούν προβλήματα». Γι’ αυτό το λόγο, όπως επισημαίνει, σε συνεργασία με τον δήμαρχο Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη συμφώνησαν να αναζητηθούν τέτοιες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του δήμου, όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν ανάλογες επιχειρηματικές δράσεις.https://www.ertnews.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.